Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Ελληνικός καφές και χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη vs καφές φίλτρου

Καθημερινά οι εργασιακές και οι κοινωνικές υποχρεώσεις, μας θέλουν σε εγρήγορση αν και οι αντοχές με το πέρασμα των ωρών βλέπουμε να φθίνουν. Σίγουρα όλοι θέλουν κάτι μέσα στην ημέρα για να τους προσφέρει πνευματική και σωματική ανάταση.

Ο καφές αναμφισβήτητα, είναι το επικρατέστερο ρόφημα που συντροφεύει το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου Ελληνικού πληθυσμού στην καθημερινότητα  για να μας τα προσφέρει.

Βέβαια υπάρχει και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που προσέχουν την ποσότητα καφεΐνης που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους.

Εκεί γεννάται το εξής ερώτημα: Πόση καφεΐνη να καταναλώσω στην καθημερινότητα και ποιόν καφέ να προτιμήσω με βάση την περιεχόμενη καφεΐνη ανάμεσα στον ελληνικό καφέ και τον καφέ φίλτρου;

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), εξέδωσε απάντηση σε αυτό το  ερώτημα μετά από εκτεταμένο έλεγχο όλων των επιστημονικών μελετών που έχουν γίνει για την καφεΐνη και ανάρτησε ανακοίνωση ότι η πρόσληψη καφεΐνης για τους ενήλικες μέχρι 400mg/ 24h από όλες τις πηγές είναι ασφαλής.

Ο παρακάτω πίνακας θα μας βοηθήσει να συγκρίνουμε τους δύο καφέδες στην περιεκτικότητα καφεΐνης :

Είδος Καφέ

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη

Καφές φίλτρου (200 ml) 100 – 175 mg
Στιγμιαίος καφές (200 ml) 65-100 mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (200 ml) 2-3 mg
Εσπρέσο (30 ml) 30-40 mg
Ελληνικός καφές (50 ml) 40 mg
Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50 ml) 1 mg

Σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα καθίσταται εμφανές ότι ο καφές φίλτρου έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη εν αντιθέσει με τα άλλα είδη καφέ, όπως ο ελληνικός καφές, ο οποίος λόγω της μικρότερης περιεκτικότητας σε καφεΐνη τελικά είναι ο πιο ελαφρύς καφές.

Όπως μπορούμε να συμπεράνουμε, οι άνθρωποι που αγαπούν τον καφέ μπορούν να καταναλώσουν άφοβα τον ελληνικό καφέ στις ποσότητες που αναφέρθηκαν παραπάνω, προσέχοντας όμως την επιπλέον καφεΐνη από άλλες πηγές όπως τσάι, κακάο, ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά.

Τα παραπάνω μας δείχνουν ότι ο ελληνικός καφές είναι καλύτερη επιλογή σε σχέση με τους υπόλοιπους καφέδες όσον αφορά τους ανθρώπους που προσέχουν την ποσότητα καφεΐνης που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους, ενώ θα πρέπει πάντοτε να συνδυάζεται με ένα υγιεινό τρόπο ζωής, ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.

Βιβλιογραφία

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2015.4102/full

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Έχει ιδρύσει το γυμναστήριο Calisthenics & Fitness Society στην Νέα Φιλαδέλφεια

Ειναι ο διευθυντής ύλης του Diatrofi.gr

Είναι πιστοποιημένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικός συνεργάτης και καθηγητής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το μεταπτυχιακό του πραγματοποιήθηκε στο European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας και η διατριβή του είχε να κάνει με τις διατροφικές διαταραχές σε όλη την Ελλάδα.

Το 2019 επιλέχθηκε απο την Oxford abstracts ως ομιλητής στο 13ο Ευρωπαικό Συνέδριο Διατροφής (FENS 2019), στην Ιρλανδία.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com