Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Ελληνικός καφές και υψηλή περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών

Στο άκουσμα των αντιοξειδωτικών τα συνήθη τρόφιμα, με τα οποία έχει σχετιστεί η δράση αυτή, είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.

Όμως τι είναι τα αντιοξειδωτικά?

Τα αντιοξειδωτικά λοιπόν είναι ουσίες που προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες που αποτελούν βασική αιτία για πολλές ασθένειες.

Αυξάνουν την ανθεκτικότητα των αγγείων προστατεύοντας τη λειτουργία της καρδιάς, περιορίζουν τους φλεγμονώδεις παράγοντες, και συμβάλλουν στον έλεγχο των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, της LDL χοληστερίνης και της οµοκυστεϊνης.

Μελέτες έχουν συσχετίσει την προστασία των αντιοξειδωτικών έναντι χρόνιων παθήσεων, όπως καρκίνος, καρδιαγγειακά, καθώς και νόσο Alzheimer και Πάρκινσον.

Ο ελληνικός Καφές περιέχει αντιοξειδωτικά?

Στον ελληνικό καφέ περιέχονται περισσότερες από 1.000 ουσίες, που χαρακτηρίζονται ως <αντιοξειδωτικά>. Με τις κυριότερες αντιοξειδωτικές ουσίες να ανήκουν στην κατηγορία των πολυφαινολών (διτερπένια και χλωρογενικά οξέα)

Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα μελέτης που διεξήχθη στη Νορβηγία, σύμφωνα με την οποία, η κατανάλωση δύο φλιτζανιών καφέ ημερησίως συνεισέφερε κατά 64% στην συνολική καθημερινή πρόσληψη αντιοξειδωτικών, σε αντίθεση με συνεισφορά μόλις 10% και 2,3% από φρούτα και λαχανικά αντίστοιχα!

Η έρευνα έδειξε επίσης, ότι η βιοδιαθεσιμότητα των αντιοξειδωτικών, δηλαδή η ικανότητα εύκολης απορρόφησής τους από τον οργανισμό, είναι υψηλή όταν τα προσλαμβάνουμε από τον καφέ.

 Εν κατακλείδι, ο ελληνικός καφές βοηθά στην πρόσληψη των αντιοξειδωτικών που χρειαζόμαστε καθημερινά σε συνδυασμό με μερίδες φρούτων και λαχανικών . Θα πρέπει πάντοτε να συνδυάζεται με ένα υγιεινό τρόπος ζωής, ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Έχει ιδρύσει το γυμναστήριο Calisthenics & Fitness Society στην Νέα Φιλαδέλφεια

Ειναι ο διευθυντής ύλης του Diatrofi.gr

Είναι πιστοποιημένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικός συνεργάτης και καθηγητής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το μεταπτυχιακό του πραγματοποιήθηκε στο European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας και η διατριβή του είχε να κάνει με τις διατροφικές διαταραχές σε όλη την Ελλάδα.

Το 2019 επιλέχθηκε απο την Oxford abstracts ως ομιλητής στο 13ο Ευρωπαικό Συνέδριο Διατροφής (FENS 2019), στην Ιρλανδία.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com