Dr Plus - Diatrofi

Πρωινό Τρόφιμα

Ενεργοποιημένος Καφές ή ο καφές των επιστημόνων

Ενεργοποιημένος Καφές

Η συγκεκριμένη ιδέα για την παρασκευή του ενεργοποιημένου καφέ είναι σίγουρα νέα και μας έρχεται από την Αμερική.

Μάλιστα λέγεται ότι η συγκεκριμένη συνταγή είναι πλέον το μυστικό των επιστημόνων. Ο  συνδυασμός του καφέ με τα λιπαρά από το φρέσκο βιολογικό βούτυρο και το βούτυρο ή/και το λάδι καρύδας επιδρούν ιδιαίτερα τονωτικά στον εγκέφαλο.

Βασική προϋπόθεση… ο καφές να μην περιέχει ούτε ζάχαρη ούτε κάποιου άλλου είδος γλυκαντικό. Τα συγκεκριμένα συστατικά  έχουν διαφορετικές βιοχημικές επιδράσεις στον εγκέφαλο. Ενδέχεται συνεπώς να επηρεάζουν  το προσδοκώμενο αποτέλεσμα της ευφορίας και ενισχυμένης δημιουργικότητας.

Όπως φαίνεται και στο επισυναπτόμενο βίντεο στο τέλος,  η παρασκευή του είναι πολύ απλή.

Υλικά για μια μερίδα ενεργοποιημένου ροφήματος καφέ

  • Ένα κουταλάκι φρέσκο βούτυρο βιολογικό
  • Ένα κουταλάκι βούτυρο καρύδας
  • προαιρετικά επιπλέον  ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας

Εκτέλεση

Αν χρησιμοποιήσεις καφέ φίλτρου, πρόσθεσε σε ένα φλιτζάνι 50ml ζεστό καφέ, το φρέσκο βούτυρο, το βούτυρο και έλαιο καρύδας.

Με ένα μιξεράκι του φραπέ (στο multi) χτύπησε τα για 30 – 60 δευτερόλεπτα μέχρι να κάνεις ένα ωραίο αφρόγαλα. Αν έχεις στιγμιαίο καφέ, χτύπησέ τα όλα μαζί.

Αν θέλεις να τα προσθέσεις σε ένα διπλό εσπρέσο ή ελληνικό καφέ, θα μπορούσες να  τα διαλύσεις σε 50ml ζεστό νερό και να τα προσθέσεις στη συνέχεια φτιάχνοντας έναν εναλλακτικό καπουτσίνο.

Διατροφικά Tips

Καταστολή της πείνας

Το ελαιόλαδο εξισορροπεί τη γκρελίνη και το CCK, τις ορμόνες της πείνας σου. Βοηθά σημαντικά στην ελάττωση της αίσθηση  της  πείνας μεταξύ των γευμάτων.

Σταθερή και διαρκής ενέργεια

Το κορεσμένο λίπος στο βούτυρο απο ζώα που τρέφονται με χόρτο, επιβραδύνει την απορρόφηση της καφεΐνης, η οποία σου δίνει ενέργεια ακόμη και για αρκετές ώρες μετα την κατανάλωση του καφέ σου.

Δημιουργία ενός έξυπνου εγκέφαλου

Τα βιοφλαβονοειδή στον καφέ μπορούν πραγματικά να σε κάνουν πιο έξυπνο εντείνοντας την νευρωνική πυροδότηση στον εγκέφαλο.

Αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα του εγκεφάλου σου θα επικοινωνούν γρηγορότερα, έτσι ώστε οι σκέψεις να έρχονται πιο γρήγορα καθώς θα έχεις και καλύτερη ανάκληση.

Ο καφές μπορεί επίσης να προστατεύσει τον εγκέφαλό σου καθώς μεγαλώνεις.

Ευτυχισμένη προοπτική μέσα στη μέρα

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι 1-2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να βελτιώσουν την διάθεσή σου και την αίσθηση εγρήγορσης.

Σημαντικό

Να σου εφιστήσω μόνο την προσοχή, ότι κάθε τι, έχει και συγκεκριμένα όρια που μπορείς να απολαύσεις τα ευεργετικά του αποτελέσματα.

Η ιδανική δοσολογία όλων αυτών των υλικών, είναι δυο μερίδες ενεργοποιημένου καφέ την ημέρα, δηλαδή έναν το πρωί κι έναν νωρίς το απόγευμα.

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas