Dr Plus - Diatrofi

Πεπτικό Τρόφιμα

Επηρεάζει ο στιγμιαίος καφές τελικά το στομάχι?

Για να ξεκινήσει καλά το πρωινό για ένα μεγάλο μέρος του ενήλικου Ελληνικού πληθυσμού συνοδεύεται από την κατανάλωση καφέ. Όμως αυτή η συνήθεια έχει αυθαίρετα συνδεθεί με στομαχικές ενοχλήσεις που προκαλούνται μέσω της ιδιότητας της καφεΐνης να διεγείρει την παραγωγή γαστρικών οξέων.

Όμως δεν υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες που να συσχετίζουν αιτιολογικά την κατανάλωση καφέ με τις παθήσεις του ανώτερου πεπτικού συστήματος.

Η παραγωγή γαστρικών οξέων είναι μια φυσιολογική διαδικασία ως απάντηση στην κατανάλωση φαγητών η ποτών.

Δεν υπήρχε κάποια έρευνα πάνω στο στιγμιαίο καφέ μέχρι μια πρόσφατη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Η μελέτη είχε να κάνει με την επίδραση διαφορετικών ειδών καφέ και συγκεκριμένα στην κατάσταση του στομάχου και δημοσιεύθηκε σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό (Papakonstantinou et al. Nutrition Journal, 2016). Στην έρευνα αυτή, 40 υγιείς ενήλικες, κατανάλωσαν κρύο στιγμιαίο καφέ (φραπέ), ζεστό στιγμιαίο καφέ, ζεστό καφέ φίλτρου και κρύο εσπρέσο για να υποδείξουν ότι σε κανένα καφέ δεν ένιωσαν ενοχλητικά συμπτώματα από το στομάχι τους. Σημειώστε ότι όλοι οι καφέδες είχαν ίδια περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

Βάση της έρευνας αυτής καταρρίπτεται ένας μύθος που δεν είχε καμία επιστημονική βάση καθότι ο στιγμιαίος καφές δεν είναι καν ο καφές με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, όπως μπορούμε να διακρίνουμε και στον κάτωθι πίνακα :

Είδος ΚαφέΠεριεκτικότητα σε καφεΐνη
Γαλλικός καφές (200 ml)115-175 mg
Στιγμιαίος καφές (200 ml)65-100 mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (200 ml)2-3 mg
Ελληνικός καφές (50 ml)40 mg
Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50 ml)1 mg

Μέσω της έρευνας αυτής αποδεικνύεται ότι η πρόσληψη στιγμιαίου καφέ είτε στη ζέστη είτε στην κρύα εκδοχή του δεν προκαλεί προβλήματα στο στομάχι σε ανθρώπους που δεν πάσχουν από γαστρεντερικά νοσήματα (έλκος στομάχου, γαστρίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κ.α.). Για τους ανθρώπους που πάσχουν από γαστρεντερικά προβλήματα η κατανάλωση του θα πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα σύμφωνα με το στάδιο της νόσου και τις οδηγίες του εκάστοτε ιατρού που ασκεί την παρακολούθηση.

Βιβλιογραφία

Papakonstantinou E, Kechribari I, Sotirakoglou Κ, Tarantilis P, Gourdomichali T, Michas G, Kravvariti V, Voumvourakis K, Zampelas A, Acute effects of coffee consumption on self-reported gastrointestinal symptoms, blood pressure and stress indices in healthy individuals. Nutr J. 2016 Mar 15;15(1):26.

Moayyedi P. et al. The Proportion of Upper Gastrointestinal Symptoms in the Community Associated with Helicobacter pylori: Lifestyle Factors, and Non-Steroidal Anti-inflammatory drugs. Am J Gastroenterol 2000, 95 (6): 1448-1455.

Heckman M.A. et al. Caffeine (1, 3, 7-trimethylxanthine) in foods: a comprehensive review on consumption, functionality, safety, and regulatory matters. J Food Sci(2010), 75: R77-87

Kim J. et al. Association between coffee intake and gastroesophageal reflux disease: a meta-analysis. Dis Esophagus 2013.

Shimamoto T1, Yamamichi N, Kodashima S, Takahashi Y, Fujishiro M, Oka M, Mitsushima T, Koike K. No association of coffee consumption with gastric ulcer, duodenal ulcer, reflux esophagitis, and non-erosive reflux disease: a cross-sectional study of 8,013 healthy subjects in Japan. PLoS One. 2013 Jun 12;8(6):e65996.

Harland B.F. Caffeine and nutrition. Nutrition(2000) , 7/8: 522-526.

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Συνεργάζεται ως Executive Director με το Diatrofi.gr

Είναι εξειδικευμένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Είναι ενεργός μεταπτυχιακός φοιτητής του European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com