Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Φυσικότητα στην παραγωγική διαδικασία του στιγμιαίου καφέ και οφέλη στην υγεία

Ο στιγμιαίος καφές είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι για την καθημερινότητα του ενήλικου πληθυσμού. Συχνά υπάρχει το ερώτημα σχετικά με την παραγωγική διαδικασία του αν είναι φυσική.

Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του στιγμιαίου καφέ είναι οι Arabica και Robusta. Μετά την παραλαβή ακολουθεί η ξήρανση τους που είτε γίνεται με ξηρή είτε με υγρή μέθοδο. Ο στόχος της ξήρανσης έχει να κάνει με την απομάκρυνση του εσωτερικού φλοιού.
Έπειτα ακολουθεί το καβούρδισμα, το οποίο γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή γιατί από αυτό εξαρτώνται τα τελικά χαρακτηριστικά του καφέ στο ποτήρι.
Στη συνέχεια ο καφές αλέθεται, και με τη χρήση ζεστού νερού περνάει αρκετές φορές από  ειδικά σχεδιασμένα φίλτρα  ώστε να αφαιρεθεί και το τελευταίο ίχνος από το κατακάθι και να προκύψει το φυσικό εκχύλισμα του καφέ. Στους άλλους τύπους καφέ, αυτό το στάδιο γίνεται είτε στο σπίτι είτε στην καφετέρια Εν συνεχεία, το φυσικό εκχύλισμα αφυδατώνεται και προκύπτει έτσι η γνώριμη μορφή του στιγμιαίου καφέ. Με αυτόν τον τρόπο, ο καφές ξαναπαίρνει ζωή απλά με την προσθήκη ζεστού ή κρύου νερού στην κούπα ή στο ποτήρι.

Σύμφωνα με τους παραπάνω τρόπους, το τελικό προϊόν φτάνει στους καταναλωτές απαλλαγμένο από παράγοντες που μπορεί να τον βλάψουν,  φρέσκος με εκπληκτικό άρωμα και τη γεύση που όλοι έχουν αγαπήσει και έχει χαραχθεί στην μνήμη τους.

Επίσης η κατανάλωση του μας δίδει και σημαντικά οφέλη στην υγεία, όπως ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα, ικανότητα που μπορεί να μας προστατεύει από κυτταρικές φθορές όπως συμβαίνει στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, περίπου 75 mg καφεΐνης, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε μία κούπα στιγμιαίου καφέ, έχει βρεθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ικανότητας συγκέντρωσης (EFSA group) και ότι η καφεΐνη έχει θετικές συνέπειες περισσότερο στη μακροπρόθεσμη μνήμη. Την ίδια στιγμή, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition ισχυρίζεται ότι ο καφές μπορεί να ενισχύσει όχι μόνο την προσωρινή πνευματική ευεξία, αλλά να βελτιώνει και τη μακροπρόθεσμη γνωσιακή λειτουργία. Η μέτρια επίσης κατανάλωση καφέ φαίνεται να σχετίζεται και με την ενίσχυση του μεταβολισμού. 

 Ενδεικτικός πίνακας περιεκτικότητας σε καφεΐνη:  

Είδος Καφέ Περιεκτικότητα σε καφεΐνη
Γαλλικός καφές (200 ml) 115-175 mg
Στιγμιαίος καφές (200 ml) 65-100 mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (200 ml) 2-3 mg
Ελληνικός καφές (50 ml) 40 mg
Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50 ml) 1 mg

Βιβλιογραφία:

Beydoun MA, Gamaldo AA, Beydoun HA, Tanaka T, Tucker KL, Talegawkar SA, Ferrucci L, Zonderman AB. Caffeine and alcohol intakes and overall nutrient adequacy are associated with longitudinal cognitive performance among U.S. adults. J Nutr. 2014 Jun;144(6):890-901.

Borota D, Murray E, Keceli G, Chang A, Watabe JM, Ly M, Toscano JP, Yassa MA. Post-study caffeine administration enhances memory consolidation in humans. Nat Neurosci. 2014 Feb;17(2):201-3.

Eskelinen MH, Kivipelto M. Caffeine as a protective factor in dementia and Alzheimer’s disease. J Alzheimers Dis. 2010;20 Suppl 1:S167-74.

Institute for scientific information for coffee, “Caffeine and mental alertness”, accessed online: http://coffeeandhealth.org/topic-overview/caffeine-and-mental-alertness/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26702122

Yashin, Α., Yashin, Y., Yuan Wang, J. and Nemzer, B. (2013) “Antioxidant and Antiradical Activity of Coffee”. Antioxidants. (2) 230-245.

Siasos, G., Oikonomou, E., Chrysohoou, C., Tousoulis, D., Panagiotakos, D., Zaromitidou, M., Zisimos, K., Kokkou, E., Marinos, G., Papavassiliou, A. G., Pitsavos, C. and Stefanadis, C. (2013) “Consumption of a boiled Greek type of coffee is associated with improved endothelial function: The Ikaria Study.” Vasc Med, DOI: 10.1177/1358863X13480258

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Έχει ιδρύσει το γυμναστήριο Calisthenics & Fitness Society στην Νέα Φιλαδέλφεια

Ειναι ο διευθυντής ύλης του Diatrofi.gr

Είναι πιστοποιημένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικός συνεργάτης και καθηγητής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το μεταπτυχιακό του πραγματοποιήθηκε στο European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας και η διατριβή του είχε να κάνει με τις διατροφικές διαταραχές σε όλη την Ελλάδα.

Το 2019 επιλέχθηκε απο την Oxford abstracts ως ομιλητής στο 13ο Ευρωπαικό Συνέδριο Διατροφής (FENS 2019), στην Ιρλανδία.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com