Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

ΓΥΡΗ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ η φυσική πρωτεΐνη της μέλισσας

Ένας πραγματικός θησαυρός των προϊόντων της μέλισσας

Περιέχει 3-5 φορές περισσότερες πρωτεΐνες σε ίση αναλογία με τα υπόλοιπες ζωικής προέλευσης πρωτεΐνες ενώ δεν έχει καθόλου λίπη όπως επίσης δεν μεταφέρει και τις τοξίνες αυτών. Οι πρωτεΐνες της γύρης είναι υψηλής βιολογικής αξίας καθώς αποτελούνται κυρίως από  τα απαραίτητα αμινοξέα.

Τα μπαλάκια που σχηματίζουν οι μέλισσες, για να την κουβαλήσουν στην κυψέλη, για να «σταθούν» εμποτίζονται με λίγο νέκταρ και λίγο σάλιο.

Οι μέλισσες μαζεύουν γύρη λουλουδιών σε ακτίνα 3 χλμ. από την κυψέλη.

Με τη γυρεοπαγίδα παίρνουμε το 10% της εισερχόμενης γύρης, στην κυψέλη.

Η φρέσκια γύρη, έχει εξέχοντα προβιοτικό ρόλο, καθώς εμπεριέχει φίλια μικρόβια, στην εντερική χλωρίδα. Όταν ξεραθεί γίνεται φωτοευαίσθητη και χάνει σχεδόν όλη την ενέργειά της. Γι’ αυτό σήμερα προτιμάται η φρέσκια ή η κατεψυγμένη.

7b588b400125aad423571933537ae770

 Η Πρώτη βουτιά στην Γύρη του Λουλουδιού

Το κέλυφος της γύρης έχει πόρους, κι απ’ αυτούς απορροφάται το εσωτερικό θρεπτικό της μέρος, από τον οργανισμό μας. Μετά την απορρόφηση αυτή, μένει το άδειο περίβλημά του κόκκου της γύρης, το οποίο είναι μια φυτική ίνα, που θα αποτελέσει το προβιοτικό, που θα βοηθήσει το έντερο. Η ξερή γύρη έχει μόνο αυτήν την ωφέλεια της ίνας, κι αυτή σε μικρό βαθμό, καθώς «η ενέργεια (που σ’αυτήν την περίπτωση εκλείπει), οδηγεί την θρέψη».

Τα 8 βασικά αμινοξέα, τα περιέχουν όλες οι εντομόφυλες γύρες των λουλουδιών. Από τα δευτερεύοντα 20 αμινοξέα, περιέχουν 15 έως 20, αναλόγως του λουλουδιού που προέρχονται.

Έτσι οι φυτοφάγοι, δεν έχουν κανένα πρόβλημα στέρησης, όταν  καταναλώνουν γύρη λουλουδιών.

Είναι απ’ τα πιο απορροφήσιμα απ’ τον οργανισμό μας τρόφιμα, έτσι 2 κουταλιές σούπας γύρη το πρωί, μπορεί να μεταμορφώσει κάποιον με χρόνιο σύνδρομο κόπωσης στην εντελώς αντίθετη, υγιή κατάσταση.

Επίσης έχει  τεράστια προσφορά ενζύμων και βιταμινών μεγάλης σημασίας, στην ανάπτυξη, την κόπωση, στην γηριατρική κ.α

Με 3-6 μήνες χρήσης της, ρυθμίζει το PSA του προστάτη.

864d7ef9c970398b6a68431aac9c76cc

 Μεταφορά Γύρεων στην Κυψέλη

Η παροχή βιταμίνης  A, μπορεί να’ ναι ρίσκο, σε κάποιους. Εναλλακτικά η γύρη περιέχει προβιταμίνη Α, η οποία είναι ασφαλής.

Μια από τις καλύτερες πηγές Σεληνίου και Σιδήρου: αφού 1 κουταλιά σούπας Γύρη ισούται με 12,5 περίπου gr. βάρους, τα οποία περιέχουν 517% περισσότερο Σελήνιο από την ημερήσια συνιστώμενη δόση. Κανένα άλλο φαγητό δεν είναι τόσο πλούσια όσο αυτή σε σελήνιο και σίδηρο.

Εδώ καταλαβαίνουμε την σχετικότητα των στατιστικών πινάκων Ημερήσιων Αναγκών του Μέσου Ανθρώπου, καθώς οι αθλητές παίρνουν έως 6 κουταλιές σούπας την ημέρα χωρίς πρόβλημα.

Το ωφελιμότερο στη χρήση των βοτάνων είναι να ακολουθούμε τις εποχές.

Η γύρη ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό, μειώνει φλεγμονές, εμποδίζει την δημιουργία ελεύθερων ριζών (οξείδωση) και κάποια ένζυμά της προλαβαίνουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Μαζί με τα ένζυμα της Γύρης, τα Ιχθυέλαια, «ρίχνουν» τα βαριά λίπη (κακή χοληστερίνη) και ανεβάζουν την καλή, σε πολύ καλύτερο βαθμό. Χρειάζονται περίπου 7 μήνες.

Είναι ηπατοπροστατευτική, πλούσια σε σίδηρο και έλκει και συγκρατεί στο αίμα και άλλον, από τις τροφές .

Δοσολογία: από ένα κουταλάκι του γλυκού έως μια κουταλιά της σούπας δυο φορές την ημέρα, απευθείας στο  στόμα ή διαλυμένο ή χτυπημένο στο multi σε χυμό ή κάποιο κρύο αφέψημα.
bffde1e295312b1246e398d24f0a2459

Επίσης μπορείς  να χρησιμοποιηθεί ως βασικό συστατικό σε αθλητικό ποτό όπως στη συνταγή που περιγράφεται στο σχετικό άρθρο ΕΔΩ υπό τον τίτλο Κάνε την προπόνησή σου να αξίζει”

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη γύρη και τα προϊόντα της μέλισσας θα δεις ΕΔΩ  

Σχετικά με τον δημιουργό

ΔΑΝΑΗ ΓΕΡΑΡΔΟΥ ΒΙΟΛΟΓΟΣ

Η Δανάη Γεράρδου το 2004 τελείωσε την σχολή της στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Βιολογίας. Έχει κάνει Διπλωματική Εργασία στον Τομέα Βοτανικής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την επίβλεψη του Eπίκουρου Καθηγ. Κου Κυριάκου Γεωργίου , με θέμα «Οικοφυσιολογία της Φύτρωσης των Σπερμάτων του Ενδημικού Φυτού Bosea Cypria»
Καθώς επίσης έχει συμμετοχή στην ερευνητική εργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εργαστηρίου Παρασιτολογίας και Μοριακής Κλινική Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με θέμα: «Μελέτη αναπτυξιακών χαρακτηριστικών και συμπεριφοράς του παρασιτικού προτόζωου Trichomonas vaginalis »
Πλέον εργάζεται σε ελεύθερο επάγγελμα στον Τομέα Βοτανοθεραπευτικής, Μελισσοθεραπευτικής και Θεραπευτικής Διατροφής 2011-2017