Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Η σωστή παρασκευή του στιγμιαίου καφέ

Το πρωινό για ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων συνοδεύεται από καφέ ώστε να ξεκινήσει καλά η ημέρα. Όμως αυτή η συνήθεια έχει αυθαίρετα συνδεθεί με στομαχικές ενοχλήσεις που προκαλούνται μέσω της ιδιότητας της καφεΐνης να διεγείρει την παραγωγή γαστρικών οξέων.

Όμως δεν υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες που να συσχετίζουν αιτιολογικά την κατανάλωση καφέ με τις παθήσεις του ανώτερου πεπτικού συστήματος.

Η παραγωγή γαστρικών οξέων είναι μια φυσιολογική διαδικασία ως απάντηση στην κατανάλωση φαγητών η ποτών.

Δεν υπήρχε κάποια έρευνα πάνω στο στιγμιαίο καφέ μέχρι μια πρόσφατη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Η μελέτη είχε να κάνει με την επίδραση διαφορετικών ειδών καφέ και συγκεκριμένα στην κατάσταση του στομάχου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας κατέληξαν ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και γαστρεντερικών συμπτωμάτων. Μέσω της έρευνας αυτής αποδεικνύεται ότι η πρόσληψη στιγμιαίου καφέ είτε στη ζέστη είτε στην κρύα εκδοχή του δεν προκαλεί προβλήματα στο στομάχι σε ανθρώπους που δεν πάσχουν από γαστρεντερικά νοσήματα.

Βάση της έρευνας αυτής καταρρίπτεται ένας μύθος που δεν είχε καμία επιστημονική βάση καθότι ο στιγμιαίος καφές δεν είναι καν ο καφές με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

Εν κατακλείδι η κατανάλωση καφέ θα πρέπει πάντοτε να συνδυάζεται με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ισορροπημένη διατροφή και άσκηση και για να τον απολαμβάνουμε με ασφάλεια μπορούμε να καταναλώσουμε μέχρι και 3 ποτήρια καθημερινά.

Για σωστή παραγωγή ακολουθήστε τις οδηγίες:

  1. Παίρνετε 1 ποτήρι χωρητικότητας 350mL
  2. Προαιρετικά προσθέτετε ζάχαρη με μέτρο ή καλύτερα αντικαταστήστε τη με κάποιο ολιγοθερμιδικό γλυκαντικό, προκειμένου να μη στερηθείτε τη γλυκιά γεύση
  3. Προσθέτετε 5γρ. στιγμιαίου καφέ (1 κ.σ.)
  4. Προσθέστε 30mL νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  5. Χτυπήστε το μίγμα στη μηχανή ή σε χειροκίνητο μίξερ για χρόνο όχι περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα
  6. Προσθέστε πάγο
  7. Προαιρετικά προσθέστε γάλα χαμηλό σε λιπαρά
  8. Συμπληρώστε με κρύο νερό

Καλή Απόλαυση

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Έχει ιδρύσει το γυμναστήριο Calisthenics & Fitness Society στην Νέα Φιλαδέλφεια

Ειναι ο διευθυντής ύλης του Diatrofi.gr

Είναι πιστοποιημένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικός συνεργάτης και καθηγητής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το μεταπτυχιακό του πραγματοποιήθηκε στο European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας και η διατριβή του είχε να κάνει με τις διατροφικές διαταραχές σε όλη την Ελλάδα.

Το 2019 επιλέχθηκε απο την Oxford abstracts ως ομιλητής στο 13ο Ευρωπαικό Συνέδριο Διατροφής (FENS 2019), στην Ιρλανδία.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com