Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Βοηθάει ο καφές στην καύση λίπους και την απώλεια βάρους;

kafes-kafsi-lipous-apoleia-varous

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που μπορεί  να μειώσει το αίσθημα κόπωσης που μπορεί να νιώθουμε και να μας αυξήσει τα επίπεδα της ενέργειας μέσα στην ημέρα.

Σύμφωνα με έρευνες, η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει και τον μεταβολισμό μας κατά 3-11%. Και ως είναι γνωστό: όσο υψηλότερος είναι ο μεταβολικός μας ρυθμός τόσο πιο εύκολα αδυνατίζουμε!

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, το ότι πολλά αδυνατιστικά σκευάσματα περιέχουν μεταξύ άλλων και καφεϊνη.

Πόσο επηρεάζει η καφεΐνη τον μεταβολισμό

Βέβαια, ο βαθμός στον οποίο θα ωφελήσει ο καφές τον μεταβολισμό εξαρτάται μεταξύ άλλων από το σωματικό βάρος και την ηλικία μας.

Έτσι, η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό σε ποσοστό 10% για παχύσαρκα άτομα και 29% σε άτομα φυσιολογικού βάρους. Επίσης, η επίδραση της καφεΐνης είναι πιο έντονη στα νεαρότερα σε ηλικία άτομα, σε σχέση με αυτά μεγαλύτερης ηλικίας.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι για να επωφεληθούμε στον μέγιστο βαθμό τα ως άνω οφέλη του καφέ, θα πρέπει να τον καταναλώνουμε χωρίς πρόσθετα όπως πχ ζάχαρη, γάλα ή κρέμα, τα οποία ναι μεν προσφέρουν ένα γευστικό αποτέλεσμα, αλλά αυξάνουν τα λιπαρά και τις θερμίδες κατακόρυφα.

Έτσι, μία πολύ καλή πρόταση για καφέ μπορεί να αποτελέσει μία κούπα ζεστού, στιγμιαίου ή ένα παγωμένο ποτήρι καφέ, όπου χωρίς κανένα πρόσθετο, μπορούν να μας προσφέρουν πλούσια γεύση!

Προσοχή! Υπερβολική κατανάλωση δεν συνεπάγεται μεγαλύτερη αύξηση του μεταβολισμού και άρα πιο άμεση απαλλαγή από την περίσσια λίπους!

Ως υγιείς ενήλικες δεν θα πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερα από 400 mg καφεϊνης την ημέρα, ποσότητα ισοδύναμη με 3-4 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ, προκειμένου να είμαστε εντός των ορίων.

Φυσικά θα πρέπει να έχουμε πάντα κατά νού ότι ο καφές δεν είναι πανάκεια! Για ένα υγιές και αδύνατο κορμί θα πρέπει πάντα να ακολουθούμε μία ισορροπημένη διατροφή και να ασκούμαστε τακτικά.

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη ανα προϊόν

1 φλιτζάνι Καφές φίλτρου135 mg
1 φλιτζάνι Στιγμιαίος καφές95 mg
1 φλιτζάνι Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές2-3mg
1 φλιτζάνι capuccino90 mg
1 φλιτζανάκι espresso 30ml90 mg
1 φλιτζάνι Ελληνικός καφές (50ml)40mg
1 φλιτζάνι Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50ml)/0-1mg
1 φλιτζάνι Τσάι40 – 60 mg
1 κουτάκι Cola35 mg
1 κουτάκι Παγωμένο τσάι47 mg
28 γρ Σοκολάτα γάλακτος6 mg
28 γρ Μαύρη σοκολάτα20 mg
1 φλιτζάνι Σοκολάτα5 mg

Σχετικά με τον δημιουργό

Μαρίνα Ζαχαράκη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ονομάζομαι Μαρίνα Ζαχαράκη. Γεννήθηκα στο Ηράκλειο Κρήτης.Σπούδασα στο Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτερου Τεχνολογικού Ιδρύματος Κρήτης και αποφοίτησα με γενικό βαθμό Άριστα (8,6 ).
Ζω στο Ηράκλειο Κρήτης. Εργάζομαι ως καθηγήτρια, αναπληρώτρια σε Σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής. Παράλληλα τον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με το κομμάτι της ενημέρωσης του κοινού σε θέματα διατροφής .
Διετέλεσα εργαστηριακός συνεργάτης στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας Κρήτης στη Σητεία. Εργάστηκα σε δημόσια ΙΕΚ υπό την ιδιότητα του εκπαιδευτικού στα γνωστικά αντικείμενα της Διατροφής.

Στις 29 Μαΐου του 2015 ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου δίπλωμα ειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή και εκπαίδευση :Master di secondo livello, Education and Disability Le dinamiche emotivo - affettive, που απονεμήθηκε από το Universita degli studi di Roma “ TOR VERGATA” Roma- Italia.

Έχω παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων που αφορούν την διατροφική εκπαίδευση του κοινού, τη μεσογειακή – Κρητική διατροφή, την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας παιδιών και ενηλίκων καθώς και τη συμβολή της διατροφής στην αντιμετώπιση διαφόρων νοσημάτων.

Είμαι συνεργάτης του site faepaidimou.gr.Οι απόψεις και τα άρθρα μου βασίζονται σε εμπειρία και γνώση που διαθέτω αλλά και στη συνεχή ενημέρωση από σεμινάρια και έρευνες. Πάνω από όλα τα άρθρα μου είναι γραμμένα με την υπευθυνότητα και την αγάπη με την οποία «ταΐζει» ένας γονιός το παιδί του. Παράλληλα αρθρογραφώ σε site, περιοδικά και εφημερίδες. Έχω παρουσιάσει διάφορες εργασίες σε ημερίδες και έχω κληθεί ως ομιλήτρια σε διάφορες εκδηλώσεις. Επίσης έχω οργανώσει ομιλίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες που οφείλουν να αναπτύξουν τα παιδιά της σχολικής ηλικίας σε αρκετά σχολεία. Η αποδοχή από μαθητές και εκπαιδευτικούς ήταν τέτοια που η δράση μου συνεχίζεται κάθε χρόνο.

Πρόσφατα έλαβα τον τίτλο «Master Practitioner οn Eating Disorders and Obesity» από το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED).

Αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον μου στην επιστήμη της διατροφής είναι η δύναμη που έχει στην προστασία της υγείας. Για να ακολουθήσει κάποιος μια υγιεινή διατροφή, πρέπει να το θέσει ως μια από τις προτεραιότητες του.
Είναι σημαντικό ο καθένας να κοιτάξει με κριτική ματιά τη διατροφή του και να προβληματιστεί τί χρειάζεται να βελτιώσει.Οι γρήγοροι ρυθμοί που έχει η ζωή σήμερα απαιτούν προγραμματισμό στη διατροφή. Πολλές φορές είναι τόσο περιορισμένος ο χρόνος, λόγω εργασίας κλπ, που το τί θα φάμε δεν αποτελεί προτεραιότητα. Επίσης, πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στο φαγητό και σε διάφορες λιχουδιές για να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές προκλήσεις της ζωής, όπως το άγχος και την κούραση τους. Όταν δίνουμε στο φαγητό τέτοιο ρόλο και το συνδέουμε με την ψυχολογική μας διάθεση, είναι εύκολο η διατροφή να χάνει την ισορροπία της.
Επειδή ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, είναι σημαντικό ο καθένας να κοιτάξει με κριτική ματιά τη διατροφή του και να προβληματιστεί τί χρειάζεται να βελτιώσει. Έτσι, συνειδητά θα αναζητήσει νέες λύσεις και νέες καλύτερες συνήθειες. Όταν μάθει κανείς να χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις και πειρασμούς, όταν μάθει πώς να ψωνίζει σωστά, πώς να βελτιώσει τις συνταγές του ή το τί παραγγέλνει σε εστιατόρια, τότε αποκτά τον έλεγχο της διατροφής του. Θα πρέπει η περίοδος που χάνει κάποιος βάρος να τον γεμίσει με δεξιότητες και γνώσεις και να αποτελέσει αρχή για τη νέα, μακροχρόνια ισορροπημένη του διατροφή. Βέβαια, για να έχουμε αποτελέσματα σε βάθος χρόνου, πρέπει η διατροφή μας να έχει ποικιλία, να είναι νόστιμη και ευχάριστη, να έχει πολλές επιλογές για σνακ και να προσφέρει λύσεις σε πρακτικές δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει το κάθε άτομο. Αν δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις, τότε το άτομο θα κουραστεί και εύκολα θα καταφύγει στον παλιό και ανθυγιεινό τρόπο ζωής του.

Στοιχεία επικοινωνίας
Κινητό τηλέφωνο: 6998704872
Email:zaxarakimarina@gmail.com