Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Καλή υγεία της καρδιάς και μακροζωία. (Έρευνα Ικαρίας)

Σίγουρα όλοι θα έχετε αναρωτηθεί , πώς θα ήταν να ζούσαμε περισσότερα χρόνια με υγεία. Καθώς επίσης με ποιο τρόπο ‘’αν υπήρχε’’, θα μπορούσαμε να το πετύχουμε αυτό.

Στο προσκήνιο εμφανίζεται το νησί της Ικαρίας, το οποίο συγκαταλέγεται στον κατάλογο με τα υψηλότερα ποσοστά υπερηλίκων του κόσμου , καθώς χαρακτηρίζεται και ως το νησί φαινόμενο διότι ανήκει στις 5 περιοχές σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το National Geographic , που ξεπερνά κατά πολύ τον εθνικό και παγκόσμιο μέσο όρο ζωής.

Επίσης, εκτός από την φήμη που διαθέτουν για το μεγάλο προσδόκιμο ζωής, φημίζονται  και για την πολύ καλή εικόνα υγείας που παρουσιάζουν ακόμη και μετά, τα 80 τους έτη.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές διεθνείς έρευνες εστιάζουν στην ανακάλυψη μυστικών για μια καλή υγεία.

Ένα μυστικό της καθημερινότητας τους, ο ελληνικός καφές:

Στο ακριτικό αυτό νησί, οι κάτοικοι του έχουν μια καθημερινή ασπίδα προστασίας.  Αυτή δεν είναι άλλη από τον ελληνικό καφέ που καταναλώνουν σε ημερήσια βάση, με το  90% του πληθυσμού να καταναλώνει τουλάχιστον έναν ελληνικό καφέ καθημερινά, ενώ 6 στους 10 είχαν μέτρια έως υψηλή κατανάλωση καφέ ( >200 ml ελληνικού καφέ ημερησίως).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση ελληνικού καφέ, τόσο καλύτερη η λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Επίσης, τα άτομα που έπιναν κυρίως ελληνικό καφέ είχαν καλύτερη αγγειακή λειτουργία καθώς και καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου σε σχέση με τα  άτομα που έπιναν οποιοδήποτε άλλο είδος καφέ, ανεξάρτητα από την ποσότητα που κατανάλωναν.
Υπήρχε βελτίωση της αγγειακής διατασιμότητας , συμβάλλοντας στη μείωση της οξείδωσης της LDL (Κακής χοληστερόλης), με αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Άλλα προστατευτικά στοιχεία της καθημερινότητας τους:

Οι κάτοικοι της Ικαρίας στην πλειοψηφία τους είναι δραστήριοι, έχουν χαμηλά επίπεδα στρες και κατάθλιψης , ακολουθούν το μεσογειακό πρότυπο διατροφής καθώς απέχουν και από το κάπνισμα.

Επομένως σύμφωνα με τα παραπάνω και σε συνδυασμό με την κατανάλωση ελληνικού καφέ, εκτός από το γεγονός ότι θα έχουμε μια καλή δικαιολογία να απολαύσουμε ένα ακόμη καφεδάκι, θα αποτελέσει και ασπίδα προστασίας για την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς.

 

Βιβλιογραφία :

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3051199/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25156996

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23509088

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Έχει ιδρύσει το γυμναστήριο Calisthenics & Fitness Society στην Νέα Φιλαδέλφεια

Ειναι ο διευθυντής ύλης του Diatrofi.gr

Είναι πιστοποιημένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικός συνεργάτης και καθηγητής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το μεταπτυχιακό του πραγματοποιήθηκε στο European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας και η διατριβή του είχε να κάνει με τις διατροφικές διαταραχές σε όλη την Ελλάδα.

Το 2019 επιλέχθηκε απο την Oxford abstracts ως ομιλητής στο 13ο Ευρωπαικό Συνέδριο Διατροφής (FENS 2019), στην Ιρλανδία.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com