Dr Plus - Diatrofi

Πρωινό Τρόφιμα

Κεφίρ: Η αυθεντική, θεραπευτική συνταγή

Οι περισσότεροι γνωρίζετε τι είναι το κεφίρ και αρκετοί ορθώς το προτιμάτε αντί για το γάλα.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως ένα ποτήρι κεφίρ περιέχει περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια βακτήρια, που με τη σωστή ζύμωση μπορεί να φτάσουν το τρισεκατομμύριο.

Επιπλέον, περιέχει περισσότερα από 40 είδη ωφέλιμων και άκρως χρήσιμων, για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού και του ανοσοποιητικού συστήματος, μικροοργανισμών.

Το τελικό ρόφημα δεν έχει λακτόζη, η οποία είναι η κύρια τροφή του μύκητα, κι έτσι είναι πολύ εύπεπτο.

Το σπιτικό κεφίρ μπορεί να γίνει ανώτερο από αυτό του εμπορίου εάν τηρήσετε σωστά κάποιες διαδικασίες. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες και προσέξτε τις λεπτομέρειες γιατί αυτές κάνουν τη διαφορά.

Τι θα χρειαστείτε

 • 1 μεγάλο γυάλινο δοχείο χωρητικότητας τουλάχιστον 1,5 λίτρου
 • 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας σπόρους μύκητα κεφίρ (=περίπου 100γρ.)
 • 1 λίτρο κατσικίσιο γάλα. Εάν πιστεύετε πως δεν σας αρέσει, πραγματικά αγνοείστε την πρώτη σας αυθόρμητη σκέψη και δοκιμάστε το. Μπορεί το κατσικίσιο γάλα να σας μυρίζει ή να μην σας αρέσει στη γεύση αλλά το σπιτικό σας κατσικίσιο κεφίρ να το λατρέψετε! Εναλλακτικά δοκιμάστε με βουβαλίσιο γάλα. Εάν τώρα επιμένετε στο αγελαδινό, προτιμήστε ένα φρέσκο βιολογικό. Ό,τι γάλα επιλέξετε να είναι πάντα πλήρες σε λιπαρά
 • 1 σχετικά μεγάλο σουρωτήρι (σαν αυτό που χρησιμοποιείτε στο τσάι) αλλά να μην είναι μεταλλικό το πλέγμα του
 • 1 πλαστικό κουτάλι ή μια σπάτουλα σιλικόνης (όχι μεταλλική)
 • 1 μπουκάλι χωρητικότητας ενός λίτρου
 • 1 κομμάτι τούλι
 • 1 λαστιχάκι

Να αποφεύγετε τα μεταλλικά αντικείμενα γιατί σταδιακά οξειδώνεται ο μύκητας. Η αναλογία 1:10 είναι η ιδανική, δηλαδή 100γρ. σπόροι κεφίρ για 1 λίτρο γάλα.

Ξεκινήστε την παραγωγή σας!

Βάλτε τους σπόρους και το γάλα στο μεγάλο δοχείο. Μην το γεμίζετε ποτέ μέχρι επάνω με γάλα.

Αφήστε το 1/3 του δοχείου άδειο για να «αναπνέει» το κεφίρ. Για τον ίδιο λόγο μην κλείσετε τελείως το δοχείο με το καπάκι του αλλά με ένα καθαρό κομμάτι τούλι που θα το στερεώσετε με το λαστιχάκι.

Αφήστε το σε ένα σκοτεινό σημείο στον πάγκο της κουζίνας σας για 48 ώρες. Όχι λιγότερες από 12 και όχι παραπάνω από 72. Όσο το αφήσετε να ζυμωθεί τόσο πιο όξινο και παχύρευστο θα γίνει. Όμως, θα γίνει ακόμα πιο «δυνατό» και θρεπτικό. Προσπαθήστε να μην είναι κοντά σε υπερβολική ζέστη και να μην το βλέπει άμεσα ο ήλιος.

Σουρώστε το στο μπουκάλι του λίτρου με τη βοήθεια της σπάτουλας (απαλά για να μην ταλαιπωρηθούν οι σπόροι) κι έχετε έτοιμο ένα θρεπτικό «μαγικό φίλτρο» έτοιμο να δράσει ευεργετικά στο έντερό σας!

Τους σπόρους ξεπλύντε τους με νερό ιδανικά φίλτρου, όπως και όσα αντικείμενα χρησιμοποιήσατε. Μην χρησιμοποιείτε υγρό πιάτων στα σκεύη σας παρά μόνο άφθονο φιλτραρισμένο νερό- δεν θέλουμε το χλώριο. Εάν δεν έχετε φίλτρο, σας προτρέπω να δρομολογήσετε την απόκτησή του εν καιρώ. Ξεπλύνετε, τουλάχιστον τους σπόρους, με εμφιαλωμένο νερό.

Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία ζύμωσης

Θα διαπιστώσετε με τον καιρό πως ο μύκητας του κεφίρ μεγαλώνει. Έχετε 2 επιλογές: να προσθέτετε περισσότερο γάλα για την παρασκευή μεγαλύτερης ποσότητας ροφήματος κεφίρ ή να το «κόψετε» ώστε να έχετε πάντα ποσότητα γύρω στα 100γρ.

Ο μύκητας είναι τόσο πολύτιμος που χαρίζεται, μην τον πετάτε. Βάλτε τον σε ένα βαζάκι με λίγο γάλα στο ψυγείο μέχρι να σας ζητήσει κάποιος φίλος σας.

Η ζύμωση πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου και όχι σε ψύξη. Γι αυτό εάν θέλετε να σταματήσετε την παρασκευή του κεφίρ (π.χ στις διακοπές σας) βάλτε τον μύκητα σε λίγο γάλα (να καλυφθούν οι σπόροι)  στο ψυγείο. Συχνά ακούω να αποθηκεύεται στην κατάψυξη. Δεν το θεωρώ σωστή διαδικασία και καλό είναι να το αποφεύγετε γιατί αδρανοποιείται.

Ο μύκητας δεν χαλάει εύκολα. Για να φτάσει στο σημείο να χαλάσει πρέπει να τον ξεχάσετε πολλές μέρες στη ζύμωση. Στην περίπτωση αυτή θα πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα τόσο το ρόφημα όσο και ο σπόρος. Αν γίνει αυτό πετάξτε τον.

Αν ξεχάσετε τη ζύμωση παραπάνω από 5 μέρες και το ρόφημα κιτρινίσει, πετάξτε το ρόφημα, ξεπλύνετε τους σπόρους και ξεκινήστε τη διαδικασία από την αρχή. Πολλές φορές βγαίνει μια πέτσα στην επιφάνεια του ροφήματος. Αφαιρέστε την προσεκτικά γιατί είναι δύσπεπτη.

Stella-Saripanagiotou

Η εμπειρία μου

Από εμπειρία θα σας πω πως ο μύκητας του κεφίρ μπορεί να βελτιώσει ακόμα κι ένα νοθευμένο με νερό γάλα ή ένα γάλα που έχει λήξει 1-2 μέρες.

Στην πρώτη περίπτωση θα δείτε στο τελικό σας ρόφημα να ξεχωρίζει μια υδάτινη φάση από το γαλακτερό παχύρευστο ρόφημα. Δεν είναι κάτι κακό, ανακινήστε καλά για να ομογενοποιηθεί. Απλά μας αποδεικνύει πόσο νερό είχε το γάλα που αγοράσαμε.

Αυτό το βλέπω πιο συχνά με το αγελαδινό γάλα και σπάνια  με ένα κατσικίσιο ή βουβαλίσιο γάλα. Έτσι ίσως πάρετε τις αποφάσεις σας και σαν καταναλωτές…

Ξεκινήστε φειδωλά

Σας προτείνω να ξεκινήσετε να πίνετε μικρές ποσότητες στην αρχή και ίσως μέρα παρά μέρα μέχρι να το συνηθίσει το πεπτικό σας.

Επειδή είναι πολύ δραστικό, μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να νοιώσετε ένα τσούξιμο στο στομάχι ή να κάνετε διάρροια.

Αυτό βέβαια θα σας αποδείξει την ευπάθεια και την ευαισθησία του πεπτικού σας και σε καμία περίπτωση δεν φταίει το κεφίρ. Είναι μια αντίδραση της έντονης δράσης των προβιοτικών και πεπτικών ενζύμων που περιέχει και της γρήγορης τάσης του οργανισμού για αυτοΐαση.

Μπορείτε ακόμα να το αραιώνετε με λίγο νερό φίλτρου. Επιμείνετε στην κατανάλωσή του μέχρι να μπορείτε να πίνετε τουλάχιστον ένα ποτήρι την ημέρα.

Μπορείτε να το πίνετε στο πρωινό σας ή το βραδινό, αντικαθιστώντας μια ζωική τροφή σε μια πλήρη τριάδα,  μαζί με ένα αμυλούχο τρόφιμο όπως οι ωμοί ξηροί καρποί κι ένα φρέσκο φρούτο. Μπορείτε όμως να πίνετε κι ένα σφηνάκι 10 λεπτά πριν το γεύμα για να προετοιμάσετε την πέψη σας.

Αγαπημένο πρωινό

Αγαπημένο πρωϊνό για εμένα που έχω δυσανεξία στην γλουτένη, είναι να ανακατέψω πολύ καλά τα παρακάτω:

 • Ένα ποτήρι κατσικίσιο σπιτικό κεφίρ
 • 1κ.σ. ταχίνι ολικής άλεσης
 • 1 γεμάτη κ.σ. λιναρόσπορο, σπασμένο εκείνη τη στιγμή για να μην είναι οξειδωμένα τα έλαιά του
 • 2-3 κ.σ. ανάμεικτους ωμούς ξηρούς καρπούς
 • 15 κεράσια από τα οποία έχω βγάλει το κουκούτσι (ή όποιο άλλο φρούτο θέλετε)
 • Κανέλλα Κεϋλάνης

Σχετικά με τον δημιουργό

Στέλλα Σαρηπαναγιώτου/ Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

«Ένας καλός διατροφολόγος δεν είναι απλά αδυνατιστής αλλά φροντιστής και θεραπευτής»
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη στις 14/6/1980. Από πολύ μικρή ασχολήθηκα με τον αθλητισμό και την φροντίδα του σώματος μέσω της εκγύμνασης και της καλής τροφής. Ένα απο τα όνειρά μου πραγματοποιήθηκε όταν οι Πανελλήνιες εξετάσεις με οδήγησαν στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης, όπου και αποφοίτησα το Φεβρουάριο του 2006, με βαθμό 8,43.
Γρήγορα συνειδητοποίησα τον σημαντικό ρόλο της ψυχολογίας αλλά και της ιατρικής παρέμβασης στα πλαίσια της διατροφικής υποστήριξης όσων με επισκέπτονται. Έτσι με τον σύζυγό μου καθηγητή φυσικής αγωγής Θοδωρή Σημάδη αποφασίσαμε να εκπαιδευτούμε στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία. Παράλληλα διατηρούμε συνεργασία με εξειδικευμένους ψυχολόγους για την καλύτερη και πιο ολιστική προσέγγιση των ασθενών με διατροφικές διαταραχές.
Ο χώρος που διατηρούμε απο τον Αύγουστο του 2009 δεν θέλαμε να είναι ένα ακόμα διαιτολογικό γραφείο που θα τονίζει τα νούμερα των μετρήσεων και της ζυγαριάς, αλλά ένας χώρος εκπαίδευσης γύρω απο τα οφέλη της τροφής και τη φροντίδα του σώματος.
Επαγγελματική πορεία
Το 2004 ολοκλήρωσα την πρακτική μου άσκηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, με πλήρη ανάθεση καθηκόντων.
Η διπλωματική μου εργασία να αφορά το ρόλο της αερόβιας άσκησης στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Εργάστηκα από το 2004 έως το 2009 σε διαιτολογικά γραφείά της Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα ήμουν εξωτερικός συνεργάτης σε πολλά γυμναστήρια της πόλης και σε αθλητικά κέντρα.
Από το 2009 διατηρώ ανεξάρτητο διαιτολογικό κέντρο στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.
Το 2011 ολοκλήρωσα το πρόγραμμα Εξειδίκευσης στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία (Μaster Practitioner Programme in Eating Disorders & Obesity) που τελείται από τον ΚΕΑΔΔ, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας NCFED.
Από το 2011 είμαι συνεργάτης του Iατρείου Χρονίων Νοσήματων και Μεταβολικών Διαταραχών του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά, στην Αθήνα.
Είμαι κάτοχος του πτυχίου του European Institute of Nutritional Medicine E.I.Nu.M που με καθιστά ειδικό σε θέματα Διατροφικής Ιατρικής.
Από το 2011 πραγματοποιώ εξετάσεις Μεταβολομικής ανάλυσης (Metabolomic Profile).
Την περίοδο 2011-2012 εκφωνούσα καθημερινά στον Παλμό 96.5 fm τις ολιγόλεπτες διατροφικές συμβουλές.
Παρακολουθώ συστηματικά από το 2012 σεμινάρια για τον Μητρικό Θηλασμό και τον υποστηρίζω μέσα από τη δουλειά μου σε κάθε ευκαιρία.
Συμμετέχω σε εκπαιδευτικές παρουσιάσεις σε δημοτικά σχολεία, δήμους και εκδηλώσεις με θέματα τη διατροφή και αρθογραφώ σε επιστημονικά και διαδικτυακά περιοδικά και portals.
Παρακολουθώ συστηματικά και συμμετέχω ως ομιλήτρια σε σημαντικά συνέδρια και ημερίδες που αφορούν στις εξελίξεις της διατροφής αλλά και σύγχρονων παθήσεων.
Έως σήμερα έχω υπάρξει διατροφολόγος τοπικών ποδοσφαιρικών ομάδων καθώς και αθλητών που φέρουν σημαντικούς τίτλους διάκρισης.
Είμαι επιστημονικός συνεργάτης του ομίλου Διατροφή (www.diatrofi.gr) και του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (www.keadd.gr).
Αρθρογραφώ επαγγελματικά για το www.lifeme.gr
Το μότο μου είναι
Κάθε φορά που θα νοιώθεις θυμό, οργή, λύσσα, τσαντίλα, μην ξεσπάς στην τροφή σου. Ο μόνος τρόπος να γλυτώσεις είναι να βγάλεις τα αρνητικά συναισθήματα απο πάνω σου μετατρέποντάς τα σε δράση. Σε αντίθετη περίπτωση το μόνο που θα καταφέρεις αργά ή γρήγορα θα είναι να εξοργιστείς και με τον ίδιο σου τον εαυτό!
Εξειδίκευση:
Στις Διατροφικές Διαταραχές, σε θέματα Διατροφικής Ιατρικής, την Παχυσαρκια παιδιών κι ενηλίκων και την διατροφική υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού.
Στέλλα Σαρηπαναγιώτου
Διατροφολόγος ATEIK
Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity
Κάτοχος τίτλου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής (Ε.Ι.Νu.M)
Εφαρμογές Μεταβολικής Ανάλυσης

Additional Info:
Διεύθυνση: Πλάτωνος 52
Περιοχή: Εύοσμος
Τηλέφωνο: 2310776797
Κινητό: 69320610187
Email: ss.diaitologos@gmail.com
Ιστοσελίδα:www.ssdiaitologos.gr