Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Light, zero και γενικά αναψυκτικά διαίτης χωρίς θερμίδες, επιτρέπονται στη δίαιτα;

Πόσους ανθρώπους ξέρεις που αδυνάτισαν απλά επειδή άλλαξαν την κανονική coke σε zero; Μάλλον όχι πολλούς… Μου θυμίζει τα fastfoodάδικα που τα burger και τις μεγάλες μερίδες με προτηγανισμένες πατάτες συνοδεύει ένα light αναψυκτικό, απλά για να μην το παρακάνουμε…

Για αρχή ας δούμε τι είναι τα αναψυκτικά διαίτης.

Είναι ανθρακούχα ροφήματα που αντί για ζάχαρη περιέχουν άλλου τύπου γλυκαντικές ουσίες όπως ασπαρτάμη, acesulfame-k, στέβια κα. Σχεδόν όλα τα αναψυκτικά (όλες οι μάρκες) που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν και την “light” εκδοχή τους. Αυτά τα ροφήματα δεν περιέχουν θερμίδες (δηλαδή ενεργειακό περιεχόμενο) οπότε τεχνικά μιλώντας θα έπρεπε να βοηθούν τους ανθρώπους να χάνουν βάρος ή να προστατεύουν από ασθένειες όπως ο διαβήτης ή το μεταβολικό σύνδρομο. Παρόλα αυτά αποδείξεις για τα αναψυκτικά αυτά (που κάποιοι καταναλώνουν και φανατικά) είναι τελείως ανύπαρκτες!

Θα αναλύσουμε το θέμα των light αναψυκτικών και της παχυσαρκίας ή της γενικότερης αύξησης του βάρους.

Ο βασικός λόγος που αλλάζουμε τα κανονικά αναψυκτικά με light είναι για να περιορίσουμε τις θερμίδες με στόχο να μειωθεί το βάρος. Δυστυχώς δεν φαίνεται να λειτουργεί.

Σε μια έρευνα με 3.682 άτομα στο Τέξας, η κατανάλωση light αναψυκτικών σχετίστηκε με διπλό ρίσκο για αύξηση βάρους και παχυσαρκία (1)

Άλλες προοπτικές έρευνες δείχνουν τη συσχέτιση  στη διατροφή μας τεχνητών γλυκαντικών ουσιών (ότι άλλο χρησιμοποιείτε για να έχει γλυκιά γεύση και δεν είναι ζάχαρη) με αύξηση βάρους (2,3)

Ωστόσο, έχουμε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη, όπου 318 άτομα χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: μια ομάδα ελέγχου, μια ομάδα που αντικατέστησε τα κλασικά αναψυκτικά με νερό και μια ομάδα που αντικατέστησε τα αναψυκτικά  με light (4).

Στο τέλος της μελέτης που κράτησε 6-μήνες, δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ των τριών ομάδων. Σε αυτήν την ελεγχόμενη μελέτη, τα light αναψυκτικά δεν κάνουν τα πράγματα χειρότερα, αλλά δεν τα κάνουν καλύτερα.

Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό να τονίσω ότι πολλές βραχυπρόθεσμες μελέτες δείχνουν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να αυξάνουν την όρεξη και τη συνολική πρόσληψη φαγητού σε σύγκριση με τη κανονική ζάχαρη. Άλλες μελέτες δεν το υποστηρίζουν και γενικά οι έρευνες δεν δείχνουν ξεκάθαρο αποτέλεσμα.  (5,6)

Η συμβουλή του διαιτολόγου:

Αποφύγετε από τη διατροφή σας όλου του τύπου τα αναψυκτικά. Έχουν εθιστική δράση και αφυδατώνουν. Πολλές φορές μας παχαίνει περισσότερο αυτό που πίνουμε, παρά αυτό που τρώμε!

Βιβλιογραφία

Σχετικά με τον δημιουργό

Μυρτώ-Μαρία Μυλωνά/ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Μυλωνά Μυρτώ –Μαρία γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981 και αποφοίτησε από το τμήμα Διατροφής της Θεσσαλονίκης το 2003.
Από το 2005 διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στο Χαϊδάρι και εργάζεται ως διατροφολόγος και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης (Wellness Coach) βοηθώντας άτομα και ομάδες να πετύχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους (Lifestyle Medicine), ώστε να γίνουν πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι. Η προσέγγιση της είναι ολιστική και εστιάζει στους 7 τομής ευεξίας: Διατροφή, Άσκηση, Ενέργεια και Στρες, Βάρος, Πνευματική και Συναισθηματική Ευεξία, Υγεία, Ικανοποίηση Ζωής. Εργάζεται κάνοντας ατομικές και ομαδικές συνεδρίες. Θεωρεί το επάγγελμά της συναρπαστικό, γιατί έχει την ευλογία να παρακολουθεί την πρόοδο, την αλλαγή και το ταξίδι μεταμόρφωσης των ανθρώπων και μέσα από αυτό και την ευγνωμοσύνη που δέχεται, την ωθεί να εξελίσσεται και η ίδια.
Πάθος της η συνεχής προσωπική εξέλιξη και για αυτό η εκπαίδευση είναι μια διαδικασία που μέσα στα χρόνια δεν έχει σταματήσει. Το 2007 παρακολούθησε τέσσερις κύκλους σεμιναρίων ψυχολογίας για την παχυσαρκία και για τις διατροφικές διαταραχές στο Λονδίνο (National Center for Eating Disorders). Επίσης υπήρξε για ενάμισι χρόνο ενεργά διαιτολόγος στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και έκτοτε παραμένει επιστημονικός συνεργάτης.
Έχει συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “COSI”, το οποίο είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με τη συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας και διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)
Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση European Institute of Nutritional Medicine (EINuM) και μπορεί να διαχειριστεί χρόνια προβλήματα υγείας, χρησιμοποιώντας την προσέγγιση των μεταβολομικών εξετάσεων και της διατροφικής ιατρικής. Έχει πιστοποιηθεί να αξιολογεί μεταβολομικές εξετάσεις και να χορηγεί κατάλληλη αγωγή συμπληρωμάτων διατροφής καθώς και εξειδικευμένη διατροφή.
Έχει ολοκληρώσει σπουδές στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα της προσωπικής συμβουλευτικής , Life Coaching, και αυτό μόνο σαν εισαγωγή γιατί το βασικό πτυχίο στο χώρο του Coaching, το οποίο είναι και μια από τις πιο απαιτητικές εκπαιδεύσεις Coaching στο κόσμο, είναι από τον ACSM (American College of Sports Medicine). Οι Wellcoaches της απένειμαν τον τίτλο του Certified Health and Wellness Coach και πιστοποιούν την καταλληλότητα της για την διαχείριση ατόμων που θέλουν να κάνουν αλλαγές στα 7 πεδία ευεξίας.
Επειδή όλα είναι θέμα επικοινωνίας για να διευρύνει και να κατανοήσει καλύτερα τα περιστατικά που αναλαμβάνει, έχει εκπαιδευτεί σε τεχνικές του NLP (νευρογλωσσικό προγραμματισμό). Τέλος, είναι πιστοποιημένη μέντορας του ινστιτούτου HeartMath, εκπαιδεύει και κάνει πρακτική τεχνικές, που είναι ίσως οι πλέον αποδεδειγμένα αποτελεσματικές στη διαχείριση του άγχους – στρες.
Είναι περήφανο μέλος του πανελλήνιου συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων Ελλάδος, μέλος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής (EINuM), μέλος του επιστημονικού κέντρου μελισσοθεραπείας Ελλάδος, του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών Ελλάδος (ΙΔΜΕ) και του HeartMath institute.
Επίσης είναι επίσημη εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ (Κέντρο Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών)
Είναι παντρεμένη και ζει με τον άντρα της, δυο παιδιά, τον σκύλο και τη γάτα της προσπαθώντας να ζει με πάθος & έμπνευση την κάθε ημέρα, κάνοντας καθημερινή πράξη αυτά που διδάσκει.
Additional Info
Διεύθυνση: Αγωνιστών Στρατοπέδου 39
Περιοχή: Χαϊδάρι
ΤΚ:
Τηλέφωνο: 2105322383
Κινητό: 6974735376
Email: mylona.myrto@gmail.com
Ιστοσελίδα: