Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Λιποδιαλύτες… Υπάρχουν;

Η ρύθμιση του βάρους απασχολεί καθημερινά αρκετούς από εμάς. Πως θα ήταν δυνατόν να επιτευχτεί αυτή; Η πρόταση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, ισοσκελισμένου θρεπτικά, δεν είναι ικανοποιητική για αρκετούς. Και πώς να είναι άλλωστε, όταν μια γρήγορη περιήγηση στο διαδίκτυο, η παρακολούθηση τηλεόρασης ακόμη και μια  ολιγόλεπτη περιήγηση στις βιτρίνες των φαρμακείων της γειτονιάς παρουσιάζουν τους θαυματουργούς « Λιποδιαλύτες»!!

H χρήση λοιπόν  λιποδιαλυτών, τόσο φυτικών, όσο και χημικών, καθώς και το αν υπάρχουν τρόφιμα με λιποδιαλυτική δράση, αποτελούν πολυσυζητημένα θέματα, με ποικίλες απόψεις και θεωρίες! Γενικά τα λιποδιαλυτικά σκευάσματα υποτίθεται ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού καθώς και στην καταστολή της όρεξης, συμβάλλοντας έτσι στη μειωμένη αποθήκευση του λίπους.

Τελικά τι ισχύει; Οι λιποδιαλύτες αποτελούν μύθο ή αλήθεια;

Τα σκευάσματα αυτά, εκμεταλλευόμενα το χαλαρό νομικό πλαίσιο, κυκλοφορούν ελεύθερα στα φαρμακεία χωρίς έγκριση από τον ΕΟΦ. Σε γενικές γραμμές αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούν συστατικά τα οποία έχουν κάποια δράση σε σχέση με τον μεταβολισμό του λίπους, αλλά όχι επί της ουσίας,  δηλαδή στο να αλλάξουν την λιπώδη σύσταση του ανθρώπινου σώματος.

Θα ακολουθήσει αναφορά στα πιο δημοφιλή λιποδιαλυτικά σκευάσματα.

Για παράδειγμα σίγουρα, θα έχετε διαβάσει κάπου για τροφές όπως το πράσινο τσάι, το λευκό φασόλι, τα καυτερά μπαχαρικά, το λεμόνι, το μηλόξυδο ότι  διαθέτουν λιποδιαλυτικές ιδιότητες.
Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν φλαβονοειδή με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και φυτικές ίνες που προσφέρουν ένα ικανοποιητικό αίσθημα κορεσμού και μας αποτρέπουν από το τσιμπολόγημα ενώ έχουν και διουρητική δράση. Δυστυχώς όμως όχι λιποδιαλυτική δράση μιας και η διαδικασία της λιπογένεσης και λιπόλυσης είναι μια πολύπλοκη διαδικασία με πολλές ενδοορμονικές διεργασίες που θα πρέπει να συνεχίσει να διερευνάται κυρίως από επιστήμονες και όχι από εταιρίες και παρασκευαστές, που θέλουν να προωθήσουν διάφορα προϊόντα ή νέα σκευάσματα.

Μια ευρέως διαδεδομένη ουσία σε συμπληρώματα διατροφή που επίσης  υπόσχεται θαύματα, στην απώλεια βάρους είναι η λεκιθίνη. Τι πραγματικά ισχύει;

Οι εταιρείες που την προμηθεύουν ισχυρίζονται ότι η λεκιθίνη αποτρέπει τη συσσώρευση του διατροφικού λίπους στο σώμα, διασπώντας τα σε μικρότερα σωματίδια. Η λεκιθίνη είναι μια ουσία που παράγεται στον οργανισμό από το συκώτι  και μια από τις ιδιότητες της είναι να  συνδέεται με το λίπος προκειμένου να το κάνει διαλυτό στο νερό (γαλακτωματοποίηση).
Ως φυσικός λοιπόν γαλακτωματοποιητής του λίπους προλαμβάνει τη συσσώρευση χοληστερίνης ενώ  μπορεί και να αυξήσει την ικανότητα που έχει η χολή να διαλύει τη χοληστερόλη. Καμιά επιστημονική έρευνα δεν έχει αποδείξει τη θετική συσχέτιση της συμπληρωματικής χορήγησης λεκιθίνης και της μείωσης του σωματικού λίπους!!

 L- Carnitine: Τι γνωρίζετε για αυτήν την ουσία; Από τις δημοφιλέστερες ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε λιποδιαλυτικά σκευάσματα, η λ- καρνιτίνη συντίθεται φυσιολογικά από τον ανθρώπινο οργανισμό από δύο αμινοξέα, τη λυσίνη και τη μεθειονίνη. Πρόκειται για μια σημαντική ουσία σε ό, τι αφορά έναν από τους μηχανισμούς μεταβολισμού των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια και ουσιαστικά της υδρόλυσης των λιπών και της δημιουργίας ενέργειας.

Για τον « άριστο αυτό λιποδιαλύτη» δεν έχει αποδειχθεί και πάλι ερευνητικά, ότι  η συμπληρωματική χορήγηση της  μπορεί να αυξήσει την δυνατότητα της ουσίας αυτής. Ο μεγαλύτερος όγκος της περίσσειας L-καρνιτίνης αποβάλλεται μέσω των νεφρών, ενώ η λ-καρνιτίνη που κατακρατείται από τον ανθρώπινο οργανισμό καθίσταται ανενεργή και χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση μείωσης των φυσιολογικών επιπέδων της L-καρνιτίνης.

Πολλά από αυτά τα συμπληρώματα έχουν έντονες παρενέργειες ενώ ταυτόχρονα δεν έχει επιβεβαιωθεί η ασφάλειά τους μακροχρόνια, αφού όπως και προαναφέρθηκε δεν διαθέτουν έγκριση από τον οργανισμό φαρμάκων. Είναι βέβαια πιθανόν να αποδειχθούν επικίνδυνα για την υγεία.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι αυτό που χρειάζεται για να ρυθμίσουμε το σωματικό μας βάρος είναι μια προσπάθεια αλλαγής των διατροφικών μας συνηθειών, υπομονή και τη βοήθεια των ειδικών (διαιτολόγου και  θεράποντος ιατρού κατά περίπτωση)  κι όχι μαγικά χαπάκια ή λιποδιαλύτες!

Σπούδασε στο Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτερου Τεχνολογικού Ιδρύματος Κρήτης, στη Σητεία και αποφοίτησε με γενικό βαθμό Άριστα (9 και 2/10).
Εξειδικεύτηκε στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner – Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).

Περισσότερα για τον αρθρογράφο δείτε ΕΔΩ 

Σχετικά με τον δημιουργό

Αργυρώ Γκιουμέ/ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Σπούδασε στο Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτερου Τεχνολογικού Ιδρύματος Κρήτης, στη Σητεία και αποφοίτησε με γενικό βαθμό Άριστα (9 και 2/10).
Εξειδικεύτηκε στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner – Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών (www.hcfed.gr) που λειτουργούσε υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, www.eating-disorders.org.uk) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).

Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων που αφορούν την διατροφική εκπαίδευση του κοινού, τη μεσογειακή – Κρητική διατροφή, την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας παιδιών και ενηλίκων καθώς και τη συμβολή της διατροφής στην αντιμετώπιση διαφόρων νοσημάτων.
Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο Θεραπευτήριο «Υγεία» στο Διαιτολογικό Τμήμα.
Από το 2005 μέχρι και σήμερα διατηρεί Διαιτολογικό Γραφείο στον Άγιο Νικόλαο, στην Κρήτη (Λατούς 17, τηλ. 28410 26104).
Από το 2006 μέχρι σήμερα απασχολείται ως εργαστηριακός συνεργάτης στο ΑΤΕΙ Κρήτης, Παράρτημα Σητείας, στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας.
Το 2007 σύγγραψε τη μονογραφία για το επάγγελμα του Διαιτολόγου για λογαριασμό του ΑΤΕΙ Κρήτης, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας.
Αρθρογραφεί συστηματικά για το περιοδικό VITA.
Είναι Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος,