Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Μείωση της εργασιακής κόπωσης μέσω κατανάλωσης στιγμιαίου καφέ

Η καθημερινότητα, μας θέλει να είμαστε σε εγρήγορση και ειδικά στην δουλειά, να έχουμε υψηλή πνευματική διαύγεια και απόδοση. Η εργασιακή κόπωση όμως πολλές φορές δεν μας  επιτρέπει να έχουμε τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Βοηθά ο στιγμιαίος καφές στην εργασιακή κόπωση;

Η EFSA αξιολόγησε σημαντικό αριθμό μελετών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καφεΐνη αυξάνει τόσο την επιλεκτική προσοχή (εστιάζοντας στο σχετικό ερέθισμα) όσο και τη συνεχή προσοχή (διατήρηση της εστιασμένης προσοχής για μεγάλο χρονικό διάστημα), με ποσότητα 75 mg καφεΐνης.

Σε μέτριες συγκεντρώσεις, διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και καταπολεμά την υπνηλία και την κόπωση, ενώ ενισχύει την ικανότητα εγρήγορσης, της συγκέντρωσης και της μνήμης.

Είδος Καφέ

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη

Γαλλικός καφές (200 ml)

115-175 mg

Στιγμιαίος καφές (200 ml)

65-100 mg

Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (200 ml)

2-3 mg

Εσπρέσο (30 ml)

30-40 mg

Ελληνικός καφές (50 ml)

40 mg

Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50 ml)

1 mg

Επίσης μια ακόμη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2012 αναφέρει ότι η καφεΐνη βελτιώνει τις επιδόσεις τόσο σε απλά όσο και σε σύνθετα καθήκοντα προσοχής.

Η προσδοκία κατανάλωσης καφεΐνης μπορεί επίσης να επηρεάσει την προσοχή και την ψυχοκινητική ταχύτητα.

Κατά τη διάρκεια της νυκτερινής εργασίας, η καφεΐνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τα ατυχήματα κατά περίπου στο ήμισυ σε άτομα που καταναλώνουν ημερησίως πάνω από 220mg καφεΐνης.

 Εν κατακλείδι η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ μπορεί να μειώσει την εργασιακή κόπωση αρκεί το τον συνδυάσετε με ένα υγιεινό τρόπο ζωής, ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.

 

 

Βιβλιογραφία : 

Schweitzer P.K., Randazzo A.C., Stone K., Erman M., Walsh J.K. Laboratory and field studies of naps and caffeine as practical countermeasures for sleep-wake problems associated with night work. Sleep.

ISIC (Institute for Scientific Information on Coffee). Coffee & Health: Mental Performance [Internet] [updated 2016; cited 18/06/2016]. Available from: http://coffeeandhealth.org/topic-overview/overview/

Lee, K. W., J. Y. Im, J. M. Woo, H. Grosso, Y. S. Kim, A. C. Cristovao, P. K. Sonsalla, D. S. Schuster, M. M. Jalbut, J. R. Fernandez, M. Voronkov, E. Junn, S. P. Braithwaite, J. B. Stock and M. M. Mouradian (2013). “Neuroprotective and anti-inflammatory properties of a coffee component in the MPTP model of Parkinson’s disease.” Neurotherapeutics 10(1): 143-153.

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Έχει ιδρύσει το γυμναστήριο Calisthenics & Fitness Society στην Νέα Φιλαδέλφεια

Ειναι ο διευθυντής ύλης του Diatrofi.gr

Είναι πιστοποιημένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικός συνεργάτης και καθηγητής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το μεταπτυχιακό του πραγματοποιήθηκε στο European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας και η διατριβή του είχε να κάνει με τις διατροφικές διαταραχές σε όλη την Ελλάδα.

Το 2019 επιλέχθηκε απο την Oxford abstracts ως ομιλητής στο 13ο Ευρωπαικό Συνέδριο Διατροφής (FENS 2019), στην Ιρλανδία.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com