Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

ΝΤΟΜΑΤΕΣ: H ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ  

 Όσοι λατρεύετε την ηλιοθεραπεία ,έχετε το νου σας (έστω τυπικά) ότι η υπεριώδης ακτινοβολία που υπάρχει στο φως του ήλιου είναι ο κυριότερος παράγοντας γήρανσης και εννοείται ενίσχυσης εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας και ως εκ τούτου το πλέον εκτεθειμένο.

Στην μάχη για την καταπολέμηση της γήρανσης ,η ταπεινή ντομάτα μπορεί αυτή τη περίοδο να αποτελέσει έναν έξτρα σύμμαχό μας..

 Οι ντομάτες οφείλουν το ζωηρό τους χρώμα σε μια χρωστική,  που ονομάζεται λυκοπένιο και αυτό  υπάρχει στις ώριμες ντομάτες, ανεξαρτήτως αν έχουν ωριμάσει με τεχνητό ή φυσικό τρόπο. Ένα από τα ενδιαφέροντα κομμάτια των ερευνών, δείχνει πως εκτός των άλλων μπορεί να προστατεύσει την επιδερμίδα μας από την ηλιακή ακτινοβολία και να μας βοηθήσει να τη διατηρήσουμε νεανική. 

Συγκεκριμένα το μαγείρεμα της ντομάτας σε λίγο λάδι (πχ.ψητές στον φούρνο με ρίγανη ή σε κάποιο κεραμικό σκεύος) αυξάνει την διαθέσιμη ποσότητα αυτής της θαυμάσιας χημικής ουσίας.

Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: Πρώτον, όταν η ντομάτα μαγειρεύεται διασπώνται τα τοιχώματα των κυττάρων και έτσι απελευθερώνεται το λυκοπένιο.

Δεύτερον, το λυκοπένιο διαλύεται στο λίπος κι όχι στο νερό. 

Να αναφερθεί  ότι οι χημικές ουσίες που υπάρχουν στις αντηλιακές κρέμες αντανακλούν ή απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία μέχρι ενός βαθμού. Το λυκοπένιο  ”καταβροχθίζει”στην κυριολεξία την υπεριώδη ακτινοβολία.

Η υπεριώδης ακτινοβολία όπως είναι γνωστό,προκαλέι βλάβες και στο DNA.

Ο καρκίνος , προκύπτει από τις βλάβες στο DNA , ενώ οι βλάβες στο DNA των κυττάρων της επιδερμίδας, είναι η κύρια αιτία για τον καρκίνο του δέρματος.

Το λυκοπένιο, σε επαρκή ποσότητα, απορροφώντας την υπεριώδη ακτινοβολία, αποτρέπει ‘ένα μέρος της βλάβης στο DNA και στο κολλαγόνο. 

Ταυτόχρονα, έχει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση  απομακρύνοντας τις ελεύθερες ρίζες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία. Οι ελεύθερες ρίζες, εμποδίζουν την σωστή λειτουργία του κυττάρου. Κι αυτό γιατί είναι δυνατό βλάπτοντας το DNA να διασπάσουν την κυτταρική μεμβράνη.

Επίσης μακροχρόνιες μελέτες έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα που αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση  μεγάλης ποσότητας προ’ι’όντων που προέρχονται από τις ντομάτες μειώνει την πιθανότητα των αντρών να προσβληθούν από καρκίνο του προστάτη. Επίσης, βοηθά στην αποφυγή της στεφανιαίας νόσου.

Να αναφερθεί ότι η ακτινοβολία του ήλιου έχει διάφορες επιπτώσεις.Στις θετικές ανήκει το ότι δίνει το έναυσμα για τη σύνθεση της βιταμίνης D, μιας σημαντικής λιποδιαλυτής βιταμίνης της οποίας η έλλειψη προκαλεί  ραχίτιδα και οστεοπόρωση ,ενώ συντελεί στην εμφάνιση πολλών άλλων ασθενειών.

‘Όπως συμβαίνει και με τόσα πολλά άλλα πράγματα στη ζωή, η φροντίδα του δέρματος είναι θέμα ισορροπίας. Αν υπάρχει υπερβολικά μεγάλη προστασία από τον ήλιο,ο οργανισμός μας μπορεί να μην πλάθει επαρκή ποσότητα βιταμίνης D. Από την άλλη η ανεπαρκής  προστασία ισοδυναμεί με καρκίνο του δέρματος και πρόωρη γήρανση. Με όποιον τρόπο κι αν καταφέρετε να ισορροπήσετε την λήψη της ηλιακής ακτινοβολίας, αξίζει σίγουρα να συνεχίσετε να καταναλώνετε πολλές ντομάτες..

 Χρήσιμες συμβουλές: 

H ιδανική κατανάλωση θα αφορούσε μια ποσότητα περί τα 16mg λυκοπενίου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί καταναλώνοντας τις παρακάτω ποσότητες :

 -Nτοματοπολτός:  3 κουτ.του γλυκού περίπου (55γρ)

-Φρέσκες ωμές ντομάτες: 600γρ (4 ντομάτες περίπου)

-Ντοματόσουπα : 300ml (σε κύπελλο ή σε μπωλ)

-Χυμός ντομάτας:  200ml (μικρό ποτήρι)

-Ντομάτες σε κονσέρβα: 400γρ( 1 κονσέρβα περίπου)

-Λιαστές ντομάτες :40γρ.

-Σάλτσα ντομάτας: 100 ml(6-7 κουταλιές)

 Το μαγείρεμα και η κατεργασία πχ.το κόψιμο σε μικρά κομμάτια ,βοηθούν να βελτιωθεί η απορρόφηση του λυκοπενίου. Το ίδιο συμβαίνει και με την προσθήκη λίγο λαδιού.

 Δεν τρώτε γενικά ντομάτες; Δοκιμάστε τις παρακάτω τροφές που έχουν ανάλογη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο:

 Τροφή                                           Ποσότητα

-Kόκκινο γκρέιπ φρουτ:          3 γκρέιπ -φρουτ

-Χυμός γκουάβα:                       300ml (=ένα ποτήρι μετρίων διαστάσεων)

-Καρπούζι:                                   350γρ.

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Βίκυ Παπαβασιλείου- Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

βιογραφικό
Η Βίκυ Παπαβασιλείου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Ιταλικού Κρατικού Πανεπιστήμιου (Facolta’ Di Medicina e Chirurgia Di Firenze) όπου φοίτησε με επιτυχία στην ειδικότητα της διαιτολογίας. Η διατριβή και κατ’ επέκταση η πτυχιακή της εργασία, ήταν πάνω στην συμβολή της διατροφής στις επιπλοκές της εκκολπωμάτωσης και εκκολπωματίτιδας (παθήσεις του παχέως εντέρου) και τη συμβολή που έχει η πρόληψη όσον αφορά την καταπράϋνση του ασθενούς πάνω στη συγκεκριμένη ασθένεια. Αποφοίτησε το 2002 με γενική βαθμολογία 99/110 (αντίστοιχη ελληνική βαθμολογία 8.8).

Με την ολοκλήρωση των σπουδών της η Βίκυ Παπαβασιλείου κέρδισε πολύτιμη εργασιακή εμπειρία κάνοντας την πρακτική της εξάσκηση (20 μήνες) σε ιταλική νοσοκομειακή μονάδα. Βλέποντας στην πράξη τη συμβολή της διατροφής στους ασθενείς, ανέπτυξε παράλληλα την ανθρωποκεντρική προσέγγιση της επιστήμης. Ήταν υπεύθυνη τόσο για την επεξεργασία και την εφαρμογή διαιτολογικών προγραμμάτων στους νοσηλευόμενους, όσο και για τον έλεγχο της αποδεκτικότητας της εκάστοτε εξατομικευμένης σύμφωνα με τη πάθηση διατροφής τους.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 2002, εργάστηκε εκτενώς ως διαιτολόγος (κατέχοντας παράλληλα την άδεια λειτουργίας) σε 3 διαφορετικά ιατρεία και ινστιτούτα με θέμα την ανθρώπινη διατροφή, την τροφική συμβατότητα και την ιατρική προσέγγιση της διαιτολογίας. Η πολύπλευρη εργασιακή της εμπειρία την οδήγησε στο να βοηθήσει με επιτυχία σημαντικό αριθμό ανθρώπων με χρόνιες παθήσεις, παχυσαρκία, διατροφικές διαταραχές και διάφορα προβλήματα υγείας, που απαιτούν ιδιαίτερο διαιτητικό χειρισμό.

Από τον Ιανουάριο του 2009 λειτουργεί το δικό της ανεξάρτητο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή του Αμαρουσίου.Παραμένει στην πρώτη γραμμή της επιστήμης, συμμετέχοντας και παρακολουθώντας συστηματικά τις εξελίξεις της διαιτολογίας, μέσω των τακτικών Συνεδρίων και Ημερίδων που πραγματοποιούνται. Το πελατολόγιο της καλύπτει όλη τη γκάμα ασθενειών και παθήσεων, που συσχετίζονται με τη διατροφή, καθώς και τις ομάδες (π.χ. εγκύους, αθλητές) που έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες.

Μιλάει και γράφει άριστα Ιταλικά, ενώ γνωρίζει Ισπανικά και Αγγλικά σε καλό επίπεδο.

Είναι μέλος του Πανελλήνιου και του Ιταλικού Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων και μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας.
Παπαβασιλείου Βίκυ
Βύρωνος 58 - Πεύκη | T.K 151 21
Τηλ: 210 80.68.235
Κινητό: 693 469 5454
Email: info@vickypapavasileiou.gr
http://www.vickypapavasileiou.gr/index.html