Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Παραγωγική διαδικασία στιγμιαίου καφέ και φυσικότητα

Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί μια πηγή απόλαυσης για τους περισσότερους από εμάς, καθώς μας ξυπνά και μας δίνει ενέργεια ώστε να ανταπεξέλθουμε στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας.

Για την παραγωγή του στιγμιαίου καφέ χρησιμοποιούνται οι ποικιλίες Arabica και Robusta. Όταν ο καρποί του καφεόδεντρου βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή τους, συλλέγονται και αφήνονται στον ήλιο να αποξηραθούν και να διαχωριστούν φυσικά από το εξωτερικό τους περίβλημα, αποκαλύπτοντας το πράσινο χρώμα τους.  Έπειτα ακολουθεί το καβούρδισμα, το οποίο γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή γιατί από αυτό εξαρτώνται τα τελικά χαρακτηριστικά του καφέ στην κούπα ή το ποτήρι μας. Στη συνέχεια, ο καφές αλέθεται και με τη χρήση νερού περνάει αρκετές φορές από  ειδικά σχεδιασμένα φίλτρα, ώστε να φιλτραριστεί και να προκύψει το φυσικό εκχύλισμα του καφέ. Εν συνεχεία, το εκχύλισμα αφυδατώνεται φυσικά με την χρήση θερμού αέρα και προκύπτει έτσι η γνώριμη μορφή του στιγμιαίου καφέ, που απολαμβάνουμε με ζεστό ή κρύο νερό.

Επίσης, η κατανάλωσή του έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία, όπως ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα που μπορεί να μας προστατεύει από κυτταρικές φθορές, όπως συμβαίνει στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, περίπου 75mg καφεΐνης, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε μία κούπα στιγμιαίου καφέ, έχει βρεθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ικανότητας συγκέντρωσης (EFSA group) και ότι η καφεΐνη είναι ιδιαίτερα επωφελής για τη μακροπρόθεσμη μνήμη. Την ίδια στιγμή, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition ισχυρίζεται ότι ο καφές μπορεί να ενισχύσει όχι μόνο την προσωρινή πνευματική διαύγεια, αλλά να βελτιώνει και τη μακροπρόθεσμη γνωσιακή λειτουργία. Η μέτρια, επίσης, κατανάλωση καφέ φαίνεται να σχετίζεται και με την ενίσχυση του μεταβολισμού.

 Ενδεικτικός πίνακας περιεκτικότητας σε καφεΐνη:

Είδος ΚαφέΠεριεκτικότητα σε καφεΐνη
Γαλλικός καφές (200 ml)115-175 mg
Στιγμιαίος καφές (200 ml)65-100 mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (200 ml)2-3 mg
Ελληνικός καφές (50 ml)40 mg
Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50 ml)1 mg

Πηγές:

  • Beydoun MA, Gamaldo AA, Beydoun HA, Tanaka T, Tucker KL, Talegawkar SA, Ferrucci L, Zonderman AB. Caffeine and alcohol intakes and overall nutrient adequacy are associated with longitudinal cognitive performance among U.S. adults. J Nutr. 2014 Jun;144(6):890-901.
  • Borota D, Murray E, Keceli G, Chang A, Watabe JM, Ly M, Toscano JP, Yassa MA. Post-study caffeine administration enhances memory consolidation in humans. Nat Neurosci. 2014 Feb;17(2):201-3.
  • Eskelinen MH, Kivipelto M. Caffeine as a protective factor in dementia and Alzheimer’s disease. J Alzheimers Dis. 2010;20 Suppl 1:S167-74.
  • Institute for scientific information for coffee, “Caffeine and mental alertness”, accessed online: http://coffeeandhealth.org/topic-overview/caffeine-and-mental-alertness/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26702122
  • Yashin, Α., Yashin, Y., Yuan Wang, J. and Nemzer, B. (2013) “Antioxidant and Antiradical Activity of Coffee”. Antioxidants. (2) 230-245.
  • Siasos, G., Oikonomou, E., Chrysohoou, C., Tousoulis, D., Panagiotakos, D., Zaromitidou, M., Zisimos, K., Kokkou, E., Marinos, G., Papavassiliou, A. G., Pitsavos, C. and Stefanadis, C. (2013) “Consumption of a boiled Greek type of coffee is associated with improved endothelial function: The Ikaria Study.” Vasc Med, DOI: 10.1177/1358863X13480258

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Μαρία Κιουπσή Διαιτολόγος-Διατροφολόγος