Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Ποια η διαφορά του στιγμιαίου με το καφέ φίλτρου στην περιεκτικότητα καφεΐνης

Αναμφισβήτητα ο καφές αποτελεί το πιο δημοφιλές ρόφημα παγκοσμίως και είναι ένα από τα τρόφιμα που έχει μελετηθεί εκτεταμένα από την επιστημονική κοινότητα.

Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που τίθεται  σχετικά με τον καφέ είναι πόση ποσότητα επιτρέπεται να καταναλώσουμε σε καθημερινή βάση, καθώς επίσης ποιος καφές είναι προτιμότερο να καταναλωθεί ανάμεσα στον στιγμιαίο και το καφέ φίλτρου.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), εξέδωσε απάντηση σε αυτό το  ερώτημα μετά από εκτεταμένο έλεγχο όλων των επιστημονικών μελετών που έχουν γίνει για την καφεΐνη και ανάρτησε ανακοίνωση ότι η πρόσληψη καφεΐνης για τους ενήλικες μέχρι 400mg/ 24h από όλες τις πηγές είναι ασφαλής.

Ο παρακάτω πίνακας θα μας βοηθήσει να συγκρίνουμε τους δύο καφέδες στην περιεκτικότητα καφεΐνης :

Είδος Καφέ

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη

Καφές φίλτρου (200 ml) 100 – 175 mg
Στιγμιαίος καφές (200 ml) 65-100 mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (200 ml) 2-3 mg
Εσπρέσο (30 ml) 30-40 mg
Ελληνικός καφές (50 ml) 40 mg
Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50 ml) 1 mg

Είναι εμφανές ότι ο καφές φίλτρου έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη εν αντιθέσει με τα άλλα είδη καφέ, όπως ο στιγμιαίος καφές ο οποίος λόγω της μικρότερης περιεκτικότητας σε καφεΐνη τελικά είναι πιο ελαφρύς καφές.

Συνεπώς, οι  λάτρεις του καφέ μπορούν να καταναλώσουν άφοβα το στιγμιαίο καφέ στις ποσότητες που αναφέρθηκαν παραπάνω, προσέχοντας όμως την επιπλέον καφεΐνη από άλλες πηγές όπως τσάι, κακάο, ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά.

Τα παραπάνω μας δείχνουν ότι ο στιγμιαίος καφές είναι καλύτερη επιλογή σε σχέση με το καφέ φίλτρου για τους ανθρώπους που προσέχουν την ποσότητα καφεΐνης που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους, ενώ θα πρέπει πάντοτε να συνδυάζετε με ένα υγιεινό τρόπο ζωής, ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Συνεργάζεται ως Executive Director με το Diatrofi.gr

Είναι εξειδικευμένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Είναι ενεργός μεταπτυχιακός φοιτητής του European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com