Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Πώς να διατηρήσω φρέσκα τα φρούτα μετά το κόψιμο

freska-frouta

Θέλεις να πάρεις φρούτα μαζί σου αλλά σκέφτεσαι πώς να τα μεταφέρεις; Καταφεύγεις συνέχεια στην μπανάνα γιατί σου είναι πιό εύκολο;

Δες μερικές λύσεις παρακάτω για να αρχίσεις να βάζεις ποικιλία φρούτων-χρωμάτων στην ζωή σου.

Πέρα λοιπόν από τα τάπερ με τα οποία μπορείς να αποθηκεύσεις φρούτα με την φλούδα, πρέπει να βρούμε λύσεις και για τα φρούτα χωρίς φλούδα και πώς να διατηρήσουν την θρεπτική τους αξία.

Το πρόβλημα είναι πως όταν κόβουμε τα φρούτα, οξειδώνονται. Μαυρίζουν μετά από λίγα λεπτά έκθεσης στον αέρα και χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά.

Υπάρχουν λύσεις για να παίρνεις κομμένο ένα φρούτο στη δουλειά ή να το δίνεις στο παιδί για το σχολείο.

Συνήθως το λεμόνι και γενικά τα όξινα, βοηθάει να μην μαυρίσουν. Ίσως να αλλοιώσει την γεύση.

Μικρά κόλπα για να κρατήσεις την γεύση και την θρέψη σταθερή

  • Βάλε σε ένα μπολάκι νερό και μια κουταλιά μέλι και μούλιασε το φρούτο. Όταν το βγάλεις, βάλε το σε σακουλάκι που να μην έχει αέρα (τύπου zip)
  • Βύθισε τα φρούτα σου σε χυμό λεμονιού, μήλου, πορτοκαλιού για να μειωθεί το κιτρικό οξύ που οδηγεί σε ενζυμική αντίδραση. Αν θέλεις πρόσθεσε μηλόξυδο για να μειώσει την όξινη γεύση του χυμού που έβαλες. Το λεμόνι στην ουσία αλλάζει το ph και μειώνεται η δραστικότητα της φαινολάσης (ένζυμο) και έτσι δεν μπορεί να ξεκινήσει η ενζυμική αμαύρωση
  • Βάλε σε αλατόνερο (1/2 κουταλάκι αλάτι) το φρούτο για λίγα λεπτά
  • Βυθίσε το φρούτο μέσα σε νερό με ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C του εμπορίου)
  • Το μαχαίρι που κόβεις το φρούτο μπορεί να επηρεάσει (οξύτητα του εργαλείου κοπής). Χρησιμοποίησε ένα καλό μαχαίρι τύπου σέφ ακονισμένο
  • Κόψε το φρούτο σε 4 ή 6 κομματάκια και τύλιξε το με μεμβράνη πλένοντας το καλά και κρατώντας την φλούδα
  • Στην αγορά πλέον υπάρχουν πολλά “εργαλεία” κοπής για τα φρούτα μας, αφαιρώντας για παράδειγμα τον φλοιό-κουκούτσι. Ξέπλυνε καλά με ξύδι και νερό το υπόλοιπο μέρος εκτός και αν εμπιστεύεστε τον παραγωγό

Φυσικά όλα τα παραπάνω όταν τα βγάλεις από το διάλυμα τους πρέπει να τα αποθηκεύσεις σε στεγανά σακουλάκια χωρίς άερα και υγρασία. Κλείσε τα χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι ρουφώντας τον αέρα.

Δώσε χρώμα στην ζωή σου και όλα θα πάνε καλά!

Σχετικά με τον δημιουργό

Νεφέλη Πασιάκου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος