Τρόφιμα

Προστατευτική Δράση του Καφέ Ενάντια στον Καρκίνο του Ενδομητρίου

Μια πρόσφατη ανασκόπηση μελέτης είχε ως σκοπό τη διεξαγωγή μιας ολοκληρωμένης μετά ανάλυσης για τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του καρκίνου του ενδομητρίου. Η μελέτη έδειξε πως η αυξημένη κατανάλωση καφέ συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου. Για την παραπάνω έρευνα χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 12 μελέτες επιλέξιμες για μετά ανάλυση και δεν υπήρχαν παράγοντες που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα.

Μετά από πολλές  αναλύσεις αποδείχθηκε πως η μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου ήταν πιο εμφανής σε γυναίκες που βρίσκονταν στο μετεμμηνοπαυσιακό στάδιο καθώς και σε παχύσαρκες γυναίκες (δηλαδή όσες είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο του 30).

Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί  ότι η προστατευτική δράση του καφέ δε φάνηκε να μεταβάλεται ανάλογα με την κατανάλωση κανονικού ή ντεκαφεϊνέ καφέ όπως είναι ο ελληνικός η ο στιγμιαίος καφές.

Καταρρίπτεται λοιπόν ένας μύθος που υπήρχε στο παρελθόν σχετικά  με τους κινδύνους της υπερβολικής πρόσληψης καφέ, λόγω της επίδρασης που πιστευόταν ότι είχε η καφεΐνη στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα την τελευταία δεκαετία με πληθώρα επιστημονικών μελετών και δεδομένων, που έχουν ως κοινό παρoνομαστή τα οφέλη του καφέ στην υγεία.

Μέχρι τώρα δεν έχει εξακριβωθεί ο μηχανισμός που λειτουργεί προστατευτικά μεταξύ του καφέ και του καρκίνου του ενδομητρίου, αν και η επιστημονική κοινότητα στρέφεται προς την αυξημένη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται εντός του καφέ ως αιτιολογία. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο καφές αποτελεί πλούσια πηγή πολυφαινολών- κυρίως χλωρογενικού και καφεϊκού οξέος- που πιθανόν να σχετίζονται με μειωμένη θνησιμότητα και καρκινικό κίνδυνο.

Είναι σημαντικό όμως, παρά τα οφέλη του καφέ, να λάβουμε υπ’ όψιν μας και τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), οι οποίες αναφέρουν ότι η πρόσληψη καφεΐνης για τους ενήλικες να είναι μέχρι 400mg/ 24h από όλες τις πηγές ώστε να είναι ασφαλής. (Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη εντός των καφέδων αντιστοιχεί σε 4 κούπες στιγμιαίου ή 10 φλιτζάνια ελληνικού καφέ).

Όλα τα παραπάνω μας δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ, όπως o ελληνικός ή ο στιγμιαίος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υγιεινές επιλογές, που μπορούν να μας οδηγήσουν προς μια μακροβιότερη και ποιοτικότερη ζωή, ένα γενικότερο ‘ευ ζην’,  ενώ θα πρέπει πάντοτε να συνδυάζονται με ένα υγιεινό τρόπο ζωής, ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.

Βιβλιογραφία

  1. Yang, T.O.; Crowe, F.; Cairns, B.J.; Reeves, G.K.; Beral, V. Tea and coffee and risk of endometrial cancer: Cohort study and meta-analysis. J. Clin. Nutr. 2015, 101, 570–578.
  2. Friberg, E.; Orsini, N.; Mantzoros, C.S.; Wolk, A. Coffee drinking and risk of endometrial cancer—A population-based cohort study. J. Cancer 2009, 125, 2413–2417.
  3. Gavrilyuk, O.; Braaten, T.; Skeie, G.; Weiderpass, E.; Dumeaux, V.; Lund, E. High coffee consumption and different brewing methods in relation to postmenopausal endometrial cancer risk in the Norwegian women and cancer study: A population-based prospective study. BMC Women’s Health201414, 48.
  4. Giri, A.; Sturgeon, S.R.; Luisi, N.; Bertone-Johnson, E.; Balasubramanian, R.; Reeves, K.W. Caffeinated coffee, decaffeinated coffee and endometrial cancer risk: A prospective cohort study among us postmenopausal women. Nutrition 2011, 3, 937–950.
  5. Gunter, M.J.; Schaub, J.A.; Xue, X.; Freedman, N.D.; Gaudet, M.M.; Rohan, T.E.; Hollenbeck, A.R.; Sinha, R. A prospective investigation of coffee drinking and endometrial cancer incidence. J. Cancer 2012, 131, E530–E536.
  6. Hashibe, M.; Galeone, C.; Buys, S.S.; Gren, L.; Boffetta, P.; Zhang, Z.F.; La Vecchia, C. Coffee, tea, caffeine intake, and the risk of cancer in the plco cohort. J. Cancer 2015, 113, 809–816.
  7. Je, Y.; Hankinson, S.E.; Tworoger, S.S.; De Vivo, I.; Giovannucci, E. A prospective cohort study of coffee consumption and risk of endometrial cancer over a 26-year follow-up. Cancer Epidemiol. Biomark. Prev. 2011, 20, 2487–2495.
  8. Merritt, M.A.; Tzoulaki, I.; Tworoger, S.S.; De Vivo, I.; Hankinson, S.E.; Fernandes, J.; Tsilidis, K.K.; Weiderpass, E.; Tjonneland, A.; Petersen, K.E.; et al. Investigation of dietary factors and endometrial cancer risk using a nutrient-wide association study approach in the epic and nurses’ health study (NHS) and NHSII. Cancer Epidemiol. Biomark. Prev. 2015, 24, 466–471.
  9. Nilsson, L.M.; Johansson, I.; Lenner, P.; Lindahl, B.; Van Guelpen, B. Consumption of filtered and boiled coffee and the risk of incident cancer: A prospective cohort study. Cancer Causes Control 2010, 21, 1533–1544.
  10. Shimazu, T.; Inoue, M.; Sasazuki, S.; Iwasaki, M.; Kurahashi, N.; Yamaji, T.; Tsugane, S.; JPHC Study Group Members of the Japan Public Health Center-based Prospective Study. Coffee consumption and risk of endometrial cancer: A prospective study in Japan. J. Cancer 2008, 123, 2406–2410.
  11. Uccella, S.; Mariani, A.; Wang, A.H.; Vierkant, R.A.; Cliby, W.A.; Robien, K.; Anderson, K.E.; Cerhan, J.R. Intake of coffee, caffeine and other methylxanthines and risk of Type I vs. Type II endometrial cancer. J. Cancer 2013, 109, 1908–1913.
  12. Weiderpass, E.; Sandin, S.; Lof, M.; Oh, J.K.; Inoue, M.; Shimazu, T.; Tsugane, S.; Adami, H.O. Endometrial cancer in relation to coffee, tea, and caffeine consumption: A prospective cohort study among middle-aged women in Sweden. Cancer 2014, 66, 1132–1143.
  13. Gaascht, F.; Dicato, M.; Diederich, M. Coffee provides a natural multitarget pharmacopeia against the hallmarks of cancer. Genes Nutr. 2015, 10, 51.
  14. Niseteo, T.; Komes, D.; Belščak-Cvitanović, A.; Horžić, D.; Budeč, M. Bioactive composition and antioxidant potential of different commonly consumed coffee brews affected by their preparation technique and milk addition. Food Chem. 2012, 134, 1870–1877.
  15. Liang, N.; Kitts, D.D. Antioxidant property of coffee components: Assessment of methods that define mechanisms of action. Molecules 2014, 19, 19180
  16. Grosso, G.; Godos, J.; Lamuela-Raventos, R.; Ray, S.; Micek, A.; Pajak, A.; Sciacca, S.; D’Orazio, N.; Del Rio, D.; Galvano, F. A comprehensive meta-analysis on dietary flavonoid and lignan intake and cancer risk: Level of evidence and limitations. Nutr. Food Res. 2017, 61, 1600930.
  17. Grosso, G.; Micek, A.; Godos, J.; Pajak, A.; Sciacca, S.; Galvano, F.; Giovannucci, E.L. Dietary flavonoid and lignan intake and mortality in prospective cohort studies: Systematic review and dose-response meta-analysis. J. Epidemiol. 2017, 185, 1304–1316.
  18. Kotsopoulos, J.; Eliassen, A.H.; Missmer, S.A.; Hankinson, S.E.; Tworoger, S.S. Relationship between caffeine intake and plasma sex hormone concentrations in premenopausal and postmenopausal women. Cancer 2009, 115, 2765–2774.
  19. Ferrini, R.L.; Barrett-Connor, E. Caffeine intake and endogenous sex steroid levels in postmenopausal women. The rancho bernardo study. Am. J. Epidemiol. 1996, 144, 642–644.
  20. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2015.4102/full

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Συνεργάζεται ως Executive Director με το Diatrofi.gr

Είναι εξειδικευμένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Είναι ενεργός μεταπτυχιακός φοιτητής του European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com