Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Στιγμιαίος καφές και αποκαφεινοποίηση

Η μέθοδος αφαίρεσης της καφεΐνης από το στιγμιαίο καφέ, η οποία λέγεται αποκαφεϊνοποίηση, είναι μια απολύτως φυσική διαδικασία μέσω του νερού. Ας δούμε όμως περισσότερες λεπτομέρειες :

Η διαδικασία αποκαφεινοποίησης περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

  1. Ο καφές βυθίζεται στο νερό, οι πόροι του ανοίγουν και η καφεΐνη που είναι από τη φύση της μια υδατοδιαλυτή ουσία σιγά σιγά απομακρύνεται.
  2. Στη συνέχεια, ακολουθεί η διαδικασία της άλεσης και του καβουρδίσματος, όπου απελευθερώνονται τα φυσικά αρώματα του καφέ. Κατά συνέπεια, ο καφές διατηρεί όλο το άρωμα και τη γεύση του καφέ, χωρίς να περιέχει καφεΐνη.

Η ανάγκη για το στιγμιαίο καφέ  χωρίς καφεΐνη δημιουργήθηκε από το καταναλωτικό κοινό που ενώ τους αρέσει να πίνουν τον αγαπημένο τους  καφέ κάθε ώρα μέσα στη μέρα, διστάζουν να τον καταναλώσουν λόγω ότι θέλουν να είναι μέσα στα ασφαλή όρια συνιστώμενης καφεΐνης καθώς και σε κάποια κοινά που θέλουν να περιορίσουν την καφεΐνη όπως οι έγκυες ή οι θηλάζουσες.

Σύμφωνα με τον κανονισμό που ισχύει στις Ευρωπαϊκές αγορές, «ντεκαφεϊνέ» χαρακτηρίζεται ο καφές, του οποίο το περιεχόμενο καφεΐνης είναι λιγότερο από 0,1% στους καβουρδισμένους κόκκους καφέ και από 0,3% στον διαλυτό/στιγμιαίο καφέ.

Όσο για το αν η αποκαφεινοποίηση ως μέθοδος επεξεργασίας ελαττώνει την  διατροφική αξία του στιγμιαίου καφέ η απάντηση είναι <<Όχι>> διότι η μέθοδος αυτή απομακρύνει την καφεΐνη αλλά δεν επηρεάζει την περιεκτικότητα των αντιοξειδωτικών του καφέ (χλωρογενικό οξύ, καφεϊκό οξύ, θεοφιλίνη, θεοβρωμίνη).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο αγαπημένος καφές  να συνεχίσει να δρα προστατευτικά στην εμφάνιση διάφορων παθήσεων.

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Έχει ιδρύσει το γυμναστήριο Calisthenics & Fitness Society στην Νέα Φιλαδέλφεια

Ειναι ο διευθυντής ύλης του Diatrofi.gr

Είναι πιστοποιημένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικός συνεργάτης και καθηγητής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το μεταπτυχιακό του πραγματοποιήθηκε στο European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας και η διατριβή του είχε να κάνει με τις διατροφικές διαταραχές σε όλη την Ελλάδα.

Το 2019 επιλέχθηκε απο την Oxford abstracts ως ομιλητής στο 13ο Ευρωπαικό Συνέδριο Διατροφής (FENS 2019), στην Ιρλανδία.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com