Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Στιγμιαίος καφές και κίνδυνος εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα υγείας παγκοσμίως. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ. Ειδικότερα, μελέτη αποδεικνύει ότι σε υγιή άτομα, που έλαβαν μέρος σε δοκιμασία ανοχής γλυκόζης από του στόματος (OGTT), η συγκέντρωση γλυκόζης 1 ώρας ήταν χαμηλότερη όταν χορηγήθηκε καφές (1). Η συνήθης κατανάλωση καφέ συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ (2). Κατά τη διάρκεια παρακολούθησης 11 ετών, 824 άτομα εμφάνισαν διαβήτη, αλλά δεν υπήρξε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της επίπτωσης εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ (1).

Άλλη μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συνήθης κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Οι συμμετέχοντες που έπιναν 4 έως 6 κούπες και περισσότερες από 6 έως 7 κούπες καφέ ημερησίως είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με αυτούς που έπιναν λιγότερες από 2 κούπες την ημέρα. Σημειώθηκαν επίσης τα πλεονεκτήματα του φιλτραρισμένου καφέ, όπως ο στιγμιαίος, ο καφές χωρίς καφεΐνη και η ισχυρότερη αντίστροφη συσχέτιση σε ηλικιακή ομάδα <60 ετών (3).

Έρευνα του  της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και του νοσοκομείου Brigham το 2004 κατέληξε στο συμπέρασμα πως, όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση καφέ, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία από τον διαβήτη (4). Η μελέτη παρακολούθησε 41.934 άνδρες για 12 χρόνια και 84.276 γυναίκες για 18 χρόνια. Οι άνδρες που ανέφεραν ότι έπιναν περισσότερες από έξι κούπες καφέ ημερησίως, μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά το ήμισυ σε σύγκριση με όσους δεν καταναλώνουν  καφέ. Για τις γυναίκες τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνες που κατανάλωναν πολύ καφέ μείωσαν τον κίνδυνο κατά περίπου 30%. (4).

Σε μελέτη της Φινλανδίας, της χώρας με την υψηλότερη κατανάλωση καφέ ανά κάτοικο στον κόσμο, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη εμφανίστηκε σημαντικά χαμηλότερος σε ανθρώπους που έπιναν τουλάχιστον 10 κούπες την ημέρα (4).Η κατανάλωση καφέ μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους που ζουν ήδη με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τα αποτελέσματα  μελέτης σε ζώα που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2012, επειδή η καφεΐνη μπορεί να προστατεύσει από απώλεια μνήμης, κάτι που συνδέεται με διαβήτη και από γνωστική υποβάθμιση. Ο ανεπαρκώς ελεγχόμενος διαβήτης συνδέεται με την απώλεια μνήμης, την άνοια και τη νόσο του Parkinson (4).

Πηγή:

  1. Saremi Ramesh, Tulloch-Reid Marshall, and Knowler William C. (2003). Coffee Consumption and the Incidence of Type 2 Diabetes. Diabetes Care 26(7): 2211-2212. http://care.diabetesjournals.org/content/26/7/2211.long
  2. van Dam RM1, Hu FB.(2005). Coffee consumption and risk of type 2 diabetes: a systematic review.
  3. Muley Arti, Muley Prasad, Monali Shah.(2012). Coffee to Reduce Risk of Type 2 Diabetes? : A Systematic Review. http://www.eurekaselect.com/97999/article
  4. Regina Boyle Wheeler (2017).Can Drinking Coffee Help Prevent Type 2 Diabetes? https://www.everydayhealth.com/type-2-diabetes/diet/can-coffee-ward-off-type-2-diabetes/

Σχετικά με τον δημιουργό

Μαρία Κιουπσή Διαιτολόγος-Διατροφολόγος