Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Το πεπόνι

to-peponi

Το πεπόνι είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και γευστικά φρούτα του καλοκαιριού.

H πεπονιά ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών και είναι συγγενικό είδος με την κολοκυθιά, την αγγουριά και την καρπουζιά.

Γνωστές ποικιλίες πεπονιάς

  1. Μπανάνες: Πρώιμη ποικιλία με καρπούς κιτρινωπούς συνήθως σφαιρικού και μικρού μεγέθους. Αρκετά αρωματικά και καλής ποιότητας
  2. Αργείτικες: Παράγουν τα γνωστά αργείτικα πεπόνια εξαιρετικής ποιότητας. Η σάρκα τους είναι λευκοπράσινη ή κιτρινοπράσινη γλυκιά και σχετικά σκληρή
  3. Κρεμαστά χειμωνιάτικα: Όψιμη ποικιλία , με σφαιρικό ή ωοειδή καρπό και πρασινωπή σάρκα. Καλλιεργείται σε περιοχές της Πελοποννήσου
  4. Κουνέλια: Οι καρποί της είναι αρωματικοί μετρίου ή μεγάλου μεγέθους. Η φλούδα τους είναι κίτρινη ή πορτοκαλί και η σάρκα λευκοκίτρινη

Τόπος καταγωγής του πεπονιού θεωρείται η Ινδία και η Αφρική. Στην συνέχεια όμως εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές όπως την Μεσόγειο.

Σήμερα, καλλιεργείται κυρίως στην Κίνα, στις ΗΠΑ όπου πρώτος ο Κολόμβος έφερε τους σπόρους, στην Ισπανία και στην Τουρκία.

Στη χώρα μας, καλλιεργείται κυρίως στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία, όπου οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξή του.

Διατροφικά στοιχεία

Το πεπόνι αποδίδει μόνο 35 kcal/100 g και μπορεί να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο.

Περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά σε μικρές ποσότητες όπως:

  • βιταμίνη C, A, β-καροτίνη, Β1,Β2 και Β3
  • φυλλικό οξύ
  • υδατάνθρακες
  • κάλιο

Επιπρόσθετα, το πεπόνι δεν περιέχει καθόλου λίπος και χοληστερόλη και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Θρεπτικά συστατικά ανά 100 γραμμάρια 

Ενέργεια35 kcal
Υδατάνθρακες8,36 g
Λίπος0,28 g
Πρωτεϊνη0,88 g
Νερό89,78 g
Βιταμίνη Α322 mcg
Βιταμίνη Β10,04 mg
Βιταμίνη Β20,02 mg
Βιταμίνη Β30,57 mg
Βιταμίνη C42,20 mg
Φυλλικό οξύ17 mcg
Ασβέστιο11 mg
Σίδηρος0.21 mg
Μαγνήσιο11 mg
Κάλιο309 mg
Φώσφορος17 mg

Ευεργετικές ιδιότητες

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση πεπονιού βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο και στην αύξηση της διούρησης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό.

Σε μελέτες που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι το κάλιο μπορεί να παρεμποδίσει και τη δράση της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Η βιταμίνη C και η β – καροτίνη που περιέχει, του προσδίδουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, αποτρέπουν την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών και συμβάλλουν στην προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου.

Επιπρόσθετα, η β – καροτίνη και η βιταμίνη Α που περιέχει συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, στην αποφυγή της γήρανσης και στην ενίσχυση της όρασης. Όσο πιο ώριμο είναι, τόσο περισσότερο αυξάνεται η περιεκτικότητα του σε β-καροτίνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πεπόνι περιέχει αδενοσίνη, η οποία αποτελεί ισχυρό αντιπηκτικό και βοηθά στην αραίωση του αίματος και στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων.

Επιπλέον, περιέχει ένα ένζυμο, το λεγόμενο υπεροξειδική δισμουτάση, το οποίο πιστεύεται ότι έχει ευεργετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Παράλληλα, αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης, μειώνει το στρες και καταπολεμά την αϋπνία.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν οι θετικές επιπτώσεις του πεπονιού στο στρες. Από την άλλη, είναι περισσότερο σίγουροι ότι το συγκεκριμένο ένζυμο βοηθά στον περιορισμό της βλάβης που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες.

Μπορεί να καταναλωθεί ωμό σε φρουτοσαλάτα. Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε γρανίτα, παγωτό, smoothie, χυμό και σαλάτα με πεπόνι. Δεν πρέπει να παραμένει κομμένο για αρκετή ώρα γιατί καταστρέφεται η βιταμίνη C που περιέχει.

Σχετικά με τον δημιουργό

Διατροφή | Υγεία & Ευεξία