Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Το Ρόδι στη διατροφή μας

rodi

Όπως αποδεικνύεται σε πάρα πολλά επιστημονικά ευρήματα, το ρόδι και ο χυμός του έχουν προστατευτική δράση ενάντια σε πολλά προβλήματα που ταλαιπωρούν και δυσκολεύουν την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων.

Η κατανάλωση ενός ροδιού μπορεί να καλύψει το 60 % των αναγκών ενός ενήλικα σε Βιταμίνη Β6 και το 45 % σε βιταμίνη C.

Είναι σημαντική πηγή καλίου, μαγνησίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, φωσφόρου, καθώς και άλλων βιταμινών (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη).

Ρόδι το αντιοξειδωτικό

Ο χυμός ροδιού, όπως αποδεικνύεται από πολλές μελέτες, αποτελώντας μια εξαιρετικά πλούσια πηγή πολυφαινολών, παρέχει στον οργανισμό ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Για να γίνει περισσότερο κατανοητό αυτό, αναφέρεται ότι ο χυμός ροδιού περιέχει σχεδόν τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.

Η αντιοξειδωτική του δράση προστατεύει τον οργανισμό από το οξειδωτικό stress και τη φλεγμονή που προκαλούν διάφοροι παράγοντες όπως:

  • Η πάροδος της ηλικίας
  • Καθημερινές συνήθειες, όπως είναι το κάπνισμα και η διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά
  • Η παχυσαρκία και πολλές ασθένειες (καρδιαγγειακά, νεφρική νόσο, ηπατικά προβλήματα κλπ).

Η κατανάλωση του χυμού ροδιού προσφέρει μακροπρόθεσμα ευρεία προστασία έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, και αυξάνει την HDL χοληστερίνη.

Γενικά, όπως φαίνεται, ισχυρότερα οφέλη παρουσιάζονται σε ασθενείς που ήδη πάσχουν από υπέρταση και υπερλιπιδαιμίες.

Συμβολή του ροδιού ενάντια σε παθήσεις

Σε διαβητικούς ασθενείς με υπερλιπιδαιμία, όπου η εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι σύνηθες φαινόμενο, η κατανάλωση χυμού ροδιού είναι δυνατόν να έχει προστατευτική δράση, χωρίς να επιδεινώνει τους διαβητικούς παράγοντες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η αντιοξειδωτική του δράση μπορεί να συμβάλλει στην εξασθένιση της ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης σε αυτούς τους ασθενείς.

Επιπλέον, υπάρχουν επιστημονικά ευρήματα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η παρουσία του ροδιού στην καθημερινή διατροφή είναι δυνατόν να αναστείλει την απώλεια της οστικής πυκνότητας, ακόμα και να ενισχύσει το σχηματισμό των οστών.

Πολλά τα ευεργετικά οφέλη του ροδιού για την υγεία. Δυστυχώς όμως είναι πολύ περιορισμένη η περίοδος παραγωγής του φρούτου. Οι περισσότερες ποικιλίες ωριμάζουν μόνο τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Εκμεταλλευτείτε το όσο περισσότερο μπορείτε, όταν το έχετε στη διάθεσή σας.

Σχετικά με τον δημιουργό

Σπυριδούλα Μιχαλάκη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Η Σπυριδούλα Μιχαλάκη είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.

Από το 2014 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στη Ρόδο και διατηρεί συνεργασίες με άλλους επιστήμονες υγείας.

Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου» και εκπόνησε την πτυχιακή της εργασία με θέμα » Εκτίμηση του βάρους παιδιών δημοτικού σχολείου και συσχέτιση με διατροφικούς δείκτες».

Είναι εξειδικευμένη θεραπεύτρια των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και από το 2016 αποτελεί επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το έτος 2013-14 παρακολούθησε και ολοκλήρωσε επιτυχώς πρόγραμμα εξειδικευμένης επιμόρφωσης στη Μεσογειακή Διατροφή και την Αντιμετώπιση των Καρδιαγγειακών νοσημάτων, από το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιπλέον, παρακολουθεί Μετεκπαιδευτικά μαθήματα μέσω διαδικτύου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας, με θέματα που αφορούν στο Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η κα Μιχαλάκη διοργανώνει βιωματικά σεμινάρια και ανοιχτές ομιλίες με σκοπό την εκπαίδευση και την ενημέρωση του κοινού σε θέματα διατροφής και αποτελεί μέλος της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού Ρόδου.

Άρθρα της δημοσιεύονται σε διάφορες σελίδες στο διαδίκτυο(www.diatrofi.gr, www.keadd.gr ) και στο διαδικτυακό περιοδικό e-food for thought, καθώς και σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά.

Additional info:

Διεύθυνση: Ρόδος
Τηλέφωνο: 6936269276
Email: mihalaki.nutrition@gmail.com
Ιστοσελίδα: www.nutritionhealthylife.weebly.com