Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Wellbeing – ελληνικός και στιγμιαίος καφές (αντιμετώπιση της κατάθλιψης, ευεξία, ενίσχυση της μνήμης)

Ο ελληνικός ή ο στιγμιαίος καφές, στην κρύα ή τη ζεστή τους μορφή, είναι προϊόντα που χρησιμοποιούνται σημαντικά στην καθημερινότητα των Ελλήνων.

Το ερώτημα είναι, βοηθά η κατανάλωση τους στην αύξηση της ευεξίας; 

Πριν απαντηθεί όμως αυτό το ερώτημα, ας δούμε τι σημαίνει ευεξία. 

Σύμφωνα με τον ορισμό του Mη Kερδοσκοπικού Oργανισμού National Wellness Institute, που ασχολείται αποκλειστικά με την προώθηση της Ευεξίας ανά τον κόσμο, η ευεξία ορίζεται ως “μια διαρκής και ενεργητική διαδικασία, στην οποία ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται και μαθαίνει ότι υπάρχουν επιλογές (υγιείς επιλογές), που μπορούν να τον οδηγήσουν προς μια μακροβιότερη και ποιοτικότερη ζωή, προς ένα γενικότερο ‘ευ ζην’ .

 Πώς όμως συνδέονται ο ελληνικός ή ο στιγμιαίος καφές με τον παραπάνω ορισμό; 

Όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η μέτρια καθημερινή κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει θετική επίδραση στον οργανισμό. Για παράδειγμα, επιστημονικές έρευνες σε Ευρώπη, Ασία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συσχετίζουν την κατανάλωση καφέ με μείωση της εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη. Από την άλλη, πολύς λόγος γίνεται για την αντιοξειδωτική ικανότητα του καφέ, ικανότητα που μπορεί να μας προστατεύει από κυτταρικές φθορές ή όπως συμβαίνει στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Καθώς επίσης περίπου 75 mg καφεΐνης, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε έναν διπλό ελληνικό καφέ ή σε μία κούπα στιγμιαίου καφέ, έχει βρεθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ικανότητας συγκέντρωσης (EFSA group) και ότι η καφεΐνη έχει θετικές συνέπειες περισσότερο στη μακροπρόθεσμη μνήμη. Την ίδια στιγμή, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition ισχυρίζεται ότι ο καφές μπορεί να ενισχύσει όχι μόνο την προσωρινή πνευματική ευεξία, αλλά να βελτιώνει και τη μακροπρόθεσμη γνωσιακή λειτουργία. Η μέτρια επίσης κατανάλωση καφέ φαίνεται να σχετίζεται και με την ενίσχυση του μεταβολισμού. 

Όλα τα παραπάνω μας δείχνουν ότι ο ελληνικός ή ο στιγμιαίος καφές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υγιείς επιλογές, που μπορούν να τον οδηγήσουν προς μια μακροβιότερη και ποιοτικότερη ζωή, προς ένα γενικότερο ‘ευ ζην’  ενώ θα πρέπει πάντοτε να συνδυάζονται με ένα υγιεινό τρόπο ζωής, ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.

 

 Βιβλιογραφία:

Beydoun MA, Gamaldo AA, Beydoun HA, Tanaka T, Tucker KL, Talegawkar SA, Ferrucci L, Zonderman AB. Caffeine and alcohol intakes and overall nutrient adequacy are associated with longitudinal cognitive performance among U.S. adults. J Nutr. 2014 Jun;144(6):890-901.

Borota D, Murray E, Keceli G, Chang A, Watabe JM, Ly M, Toscano JP, Yassa MA. Post-study caffeine administration enhances memory consolidation in humans. Nat Neurosci. 2014 Feb;17(2):201-3.

Eskelinen MH, Kivipelto M. Caffeine as a protective factor in dementia and Alzheimer’s disease. J Alzheimers Dis. 2010;20 Suppl 1:S167-74.

Institute for scientific information for coffee, “Caffeine and mental alertness”, accessed online: http://coffeeandhealth.org/topic-overview/caffeine-and-mental-alertness/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26702122

Yashin, Α., Yashin, Y., Yuan Wang, J. and Nemzer, B. (2013) “Antioxidant and Antiradical Activity of Coffee”. Antioxidants. (2) 230-245.

Siasos, G., Oikonomou, E., Chrysohoou, C., Tousoulis, D., Panagiotakos, D., Zaromitidou, M., Zisimos, K., Kokkou, E., Marinos, G., Papavassiliou, A. G., Pitsavos, C. and Stefanadis, C. (2013) “Consumption of a boiled Greek type of coffee is associated with improved endothelial function: The Ikaria Study.” Vasc Med, DOI: 10.1177/1358863X13480258

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Έχει ιδρύσει το γυμναστήριο Calisthenics & Fitness Society στην Νέα Φιλαδέλφεια

Ειναι ο διευθυντής ύλης του Diatrofi.gr

Είναι πιστοποιημένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικός συνεργάτης και καθηγητής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το μεταπτυχιακό του πραγματοποιήθηκε στο European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας και η διατριβή του είχε να κάνει με τις διατροφικές διαταραχές σε όλη την Ελλάδα.

Το 2019 επιλέχθηκε απο την Oxford abstracts ως ομιλητής στο 13ο Ευρωπαικό Συνέδριο Διατροφής (FENS 2019), στην Ιρλανδία.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com