Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

ΖΑΧΑΡΗ, ας αναθεωρήσουμε την κατανάλωση μας. Ας δώσουμε το καλό παράδειγμα… !

Ενημερωθείτε Πρώτοι για τα Άρθρα μας στο Facebook

Με αφορμή ένα βίντεο που παρακολούθησα πρόσφατα, σχετικά με τη διαιτητική πρόσληψη της ζάχαρης ιδιαίτερα από τα παιδιά, το οποίο παραθέτω πιο κάτω, αποφάσισα να θίξω το θέμα αυτό στην προσπάθεια μου να ενημερωθούν οι γονείς καθώς και όλοι όσοι συναναστρέφονται παιδιά ούτως ώστε να καταφέρουν να προσφέρουν σε αυτά καλύτερες διατροφικές επιλογές.

https://www.facebook.com/mykidstime/videos/10153416422551345/

Οι πρώτες σκέψεις που έρχονται στο μυαλό μας, είναι το πόσο ωραία νιώθει κάποιος όταν τρώει κάτι γλυκό και πως είναι αδιανόητο να ζήσουμε χωρίς αυτό. Όμως πραγματικά, γνωρίζοντας τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει η ζάχαρη στον οργανισμό μας ίσως να μπορούσαμε να σκεφτούμε πιο λογικά και να προσπαθούσαμε να βρούμε άλλες λύσεις για να καλύψουμε την ανάγκη μας.

Η ζάχαρη χρησιμοποιείται σαν πρόσθετο για τη βελτίωση της γεύσης σε ποτά όπως αναψυκτικά, φρουτοποτά, χυμούς, γαλατάκια, καθώς επίσης σε δημητριακά προγεύματος, μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρωτά, πατατάκια, γιαουρτάκια με γεύσεις φρούτων, παιδικές τροφές, κέικ και γενικότερα σε όλα τα γλυκά. Επίσης βρίσκεται κρυμμένη σε τρόφιμα που μπορεί να μην έχουν γλυκιά γεύση, όπως οι διάφορες σάλτσες ζυμαρικών και τα αρτοπαρασκευάσματα. Τη συναντούμε ακόμα σε προϊόντα «light», τα οποία για να έχουν λιγότερες θερμίδες τους αφαιρούν τα λιπαρά και για να βελτιώσουν τη γεύση τους, προσθέτουν επιπλέον ζάχαρη. Η ζάχαρη επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας με πολλούς τρόπους. Άλλοι εμφανίζονται σε βάθος χρόνου κι άλλοι πιο γρήγορα.

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης, όπως διαφαίνεται από τις έρευνες που γίνονται εδώ και δεκαετίες συνδέεται άμεσα με την παχυσαρκία αφού αυξημένη συνολική πρόσληψη ενέργειας έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους και της λιπώδους μάζας. Η ζάχαρη σε υγρή μορφή, είναι πιο εύκολα αφομοιώσιμη λόγω της έλλειψης φυτικών ινών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο λειτουργικός ρυθμός του συκωτιού, να δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει κι έτσι ένα μεγάλο μέρος της ζάχαρης να μετατρέπεται σε λίπος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη που αποτελεί ένα από τα πρώτα συμπτώματα του Προδιαβήτη, κι έπειτα της εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη ΙΙ.

Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται ακόμα με εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων αφού επηρεάζονται τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα ( ↑Τριγλυκεριδίων (TGL),Ολικής και LDL χοληστερόλης), όπως επίσης επηρεάζει και τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, συνήθειες οι οποίες χαρακτηρίζουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, τα πράγματα γίνονται ένας φαύλος κύκλος, επομένως θα πρέπει να ακολουθήσουμε σωστές τακτικές για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα αποτελέσματα. Πολλές είναι οι φορές που νιώθουμε εξαρτημένοι από τη ζάχαρη. Ειδικά νωρίς το απόγευμα λίγο μετά το μεσημεριανό η ανάγκη της γίνεται ακόμα πιο έντονη. Εδώ είναι λοιπόν που πρέπει να αντισταθούμε αφού η ευφορία που θα νιώσουμε μετά την κατανάλωση κάποιου γλυκού θα είναι παροδική. Το αίσθημα αυτό θα υποχωρήσει μετά τα πρώτα 30 λεπτά και τη θέση του θα πάρει το αίσθημα ξαφνικής κόπωσης.

Ό λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί το σάκχαρο στο αίμα πέφτει απότομα καθώς το σώμα απελευθερώνει περισσότερη ινσουλίνη για να επεξεργαστεί τη ζάχαρη, καταλήγοντας πάλι στην επιθυμία για κατανάλωση περισσότερων ζαχαρούχων τροφίμων . Όλα όσα αναφέρθηκαν μέχρι τώρα δυστυχώς δεν ισχύουν μόνο για τους ενήλικες αλλά και για τα παιδιά. Η παιδική παχυσαρκία είναι πολύ συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Αξίζει να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα για να καταφέρουμε να δούμε βελτίωση, αφού αυτά τα παχύσαρκα παιδιά πολύ πιθανόν θα καταλήξουν να είναι παχύσαρκοι ενήλικες. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, φαίνεται πως σημαντικό ρόλο στην υιοθέτηση των διατροφικών συνηθειών που έχουν τα παιδιά, παίζουν τόσο η συμπεριφορά των γονέων γύρω από το φαγητό όσο και οι πρακτικές τους.

Επομένως το παράδειγμα που θα δώσουμε στα παιδιά μας θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο ως προς τις επιλογές που τα ίδια θα κάνουν στην πορεία. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει το περιβάλλον των τροφίμων στο σπίτι, δηλαδή η διαθεσιμότητα των τροφίμων αλλά και το είδος, η προετοιμασία και το μαγείρεμα τους. Καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να αποφεύγουμε όσο το δυνατόν γίνεται τα επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία δεν έχουν καμία θρεπτική αξία (μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρωτά, αναψυκτικά, χυμούς, πατατάκια, γιαούρτια με γεύσεις) και να προτιμούμε φυσικές τροφές που θα μας προσφέρουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τον οργανισμό (φρούτα, λαχανικά, smoothies, γιαούρτι με φρέσκα φρούτα ή μέλι, αποξηραμένα φρούτα, χυμούς από φρέσκα φρούτα-μερίδα 125 ml, γάλα και νερό ).

Στην περίπτωση που θα καταναλώσουμε επεξεργασμένα τρόφιμα καλό θα ήταν να διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων που επιλέγουμε για να βλέπουμε κατά πόσο κρύβεται ζάχαρη σε αυτά. Τέλος, επειδή τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται συμπεριφορές …

  •  Ας καταναλώσουμε μαζί τους πρόγευμα συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό πιο υγιεινές επιλογές. Ας δοκιμάσουμε κι εμείς οι ίδιοι καινούρια τρόφιμα.
  •  Ας δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά να μαγειρέψουν μαζί μας ώστε να εξοικειωθούν με τα τρόφιμα και να τους γίνουν πιο οικεία.
  •  Ας αποφύγουμε την αγορά επεξεργασμένων τροφίμων, μειώνοντας έτσι το ενδεχόμενο κατανάλωσης τους.
  •  Προσφέρουμε το ίδιο φαγητό σε όλους, με αυτό τον τρόπο το παιδί θα δοκιμάσει πιο εύκολα το θρεπτικό φαγητό γνωρίζοντας ότι δεν έχει πρόσβαση σε κάτι άλλο.
  •  Δεν πρέπει να ανταμείβουμε τα παιδία με γλυκό.
  • Η καλύτερη ανταμοιβή που μπορούμε να τους δώσουμε είναι η προσοχή και η αγάπη μας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Avery, A., Bostock, L. & Mccullough, F., 2015. A systematic review investigating interventions that can help reduce consumption of sugar-sweetened beverages in children leading to changes in body fatness. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 28(s1), pp.52–64. 2. Battram, D.S. et al., 2016. Sugar-Sweetened Beverages: Children’s Perceptions, Factors of Influence, and Suggestions for Reducing Intake. Journal of Nutrition Education and Behavior, 48(1), pp.27–34.e1. 3. Larsen, J.K. et al., 2015. How parental dietary behavior and food parenting practices affect children’s dietary behavior. Interacting sources of influence? Appetite, 89, pp.246–257. 4. Morenga, L. a Te et al., 2014. Dietary sugars and cardiometabolic risk : systematic review and meta-analyses of randomized controlled trials of the effects on blood pressure and lipids 1 – 3. The American Journal of Clinical Nutrition, 100(1), pp.65–79. 5. Rompay, M.I. Van et al., 2015. Sugar-Sweetened Beverage Intake Is Positively Associated with Baseline Triglyceride Concentrations , and Changes in Intake Are Inversely Associated with HDL Cholesterol Increases over 12 Months in a Multi-Ethnic Sample of Children. Journal of Nutrition, (C), pp.1–7. 6. Trumbo, P.R. & Rivers, C.R., 2014. Systematic review of the evidence for an association between sugar-sweetened beverage consumption and risk of obesity. Nutrition Reviews, 72(9), pp.566– 574

Σχετικά με τον δημιουργό

Χριστίνα Αντρέου Νεοπτολέμου Κλινική Διαιτολόγος

Ονομάζομαι Χριστίνα Αντρέου Νεοπτολέμου, αποφοίτησα το 2009 από το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Ανώτερου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης στη Σητεία. Στα πλαίσια της προπτυχιακής μου πρακτικής άσκησης εργάστηκα στη Β’ Παθολογική Κλινική – Διαβητολογικό Κέντρο του Αττικού Νοσοκομείου στο Χαϊδάρι.
Στη διάρκεια του 2010 παρακολούθησα στο Λονδίνο, μια σειρά σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης που παρέχονται από το National Centre for Eating Disorders του Ηνωμένου Βασιλείου, αποκομίζοντας τον τίτλο του Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity.
Το 2016 ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο τμήμα Εφαρμοσμένης Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου στον κλάδο της Κλινικής Διαιτολογίας. Στα πλαίσια της μεταπτυχιακής μου πρακτικής άσκησης εργάστηκα στο Αρεταίειο Νοσοκομείο Λευκωσίας. Από το 2009 διατηρώ το προσωπικό μου διαιτολογικό γραφείο στη Λευκωσία - περιοχή Ηλιούπολης. Παρακολουθώ τις εξελίξεις στον τομέα της επιστήμης μου συμμετέχοντας σε συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια και είμαι εγγεγραμμένο και ενεργό μέλος του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου, του Παγκύπριου Διαβητικού Συνδέσμου καθώς και του Συνδέσμου Κοιλιοκάκης Κύπρου.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Λεωφόρος Φώτου Φωτιάδη 89
Τ.Κ. 2546, Ηλιούπολη – Δάλι
Λευκωσία - Κύπρος
Τηλέφωνο: 0035799585790
E-mail: ch.andreou.dd@gmail.com