Dr Plus - Diatrofi

Φυσικά...Βιολογικά

Δαμάσκηνα Umeboshi

Ένα δαμάσκηνο πριν από το πρωινό ενισχύει την πέψη όλη τη μέρα”

Πολύ γνώριμα στην ιαπωνική κουζίνα και τη μακροβιοτική διατροφή, τα Umeboshi είναι ουσιαστικά δαμάσκηνα τουρσί και αποτελούν ένα παραδοσιακό έδεσμα ευρύτατα διαδεδομένο στην Ιαπωνία, την Κίνα και την Κορέα. Κυριολεκτικά, η λέξη “umeboshi” σημαίνει “αποξηραμένο ume (είδος ασιατικού πράσινου δαμάσκηνου)”. Σεβαστή και αξιόλογη τροφή από τους αρχαίους χρόνους στην Ιαπωνία, τα κατανάλωναν καθημερινά ως ένα ισχυρό τονωτικό για την υγεία, αλλά και ως χωνευτικά.

Ως φάρμακο, τα Umeboshi είχαν πρωτοαναφερθεί σε ιατρικό κείμενο που γράφτηκε περίπου χίλια χρόνια πριν. Παραδοσιακά είχαν χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της κόπωσης, τον καθαρισμό του νερού, την αποτοξίνωση του σώματος και τη θεραπεία συγκεκριμένων ασθενειών, όπως η δυσεντερία, ο τυφοειδής πυρετός και η τροφική δηλητηρίαση. Κατά τη διάρκεια της περιόδου των Σαμουράι, η οποία διήρκεσε κυρίως μέσα στο Μεσαίωνα, το τουρσί δαμάσκηνων ήταν το πιο σημαντικό τρόφιμο του στρατιώτη. Χρησιμοποιήθηκε για να προσθέσει γεύση σε φαγητά, όπως ρύζι και λαχανικά, ενώ η υψηλή οξύτητα του, το έκαναν ένα εξαιρετικό ‘καθαριστικό’ για το νερό και τα τρόφιμα, καθώς και ένα αποτελεσματικό αντίδοτο ενάντια στην κόπωση.

Τρώγοντας ένα αλμυρό δαμάσκηνο το πρωί, πριν από το πρωινό, ενισχύεται η πέψη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τα δαμάσκηνα Umeboshi έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο (σημαντικό για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, μείωσης του στρες και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού), θειαμίνη (σημαντική για ένα υγιές νευρικό σύστημα, το μεταβολισμό και την πέψη) και ριβοφλαβίνη (για σχηματισμό αντισωμάτων, υγιή μεταβολισμό και παραγωγής κορτιζόλης).

Τα δαμάσκηνα Umeboshi περιλαμβάνονται στις αλκαλικές τροφές που καταπολεμούν με φυσικό τρόπο τους παθογόνους οργανισμούς και εξουδετερώνουν πλήρως το όξινο περιβάλλον που αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη πολλών παθήσεων.

Τα Δαμάσκηνα Umeboshi της Clearspring είναι βιολογικό τουρσί σε άλμη με βότανο Shiso (“η ιαπωνική μέντα”) που μπορείτε να απολαύσετε:

  • Ως συνοδευτικό μεπράσινο τσάι (συχνά τα προσθέτουν μέσα στο τσάι), επειδή οι ‘αντίθετες’ γεύσεις τους συμπληρώνουν αρμονικά η μια την άλλη.
  • Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως υποκατάστατοτου αλατιού στο μαγείρεμα. Επειδή είναι μια συμπυκνωμένη τροφή, απαιτείται πολύ μικρή ποσότητα στη μαγειρική.
  • Για να προσθέσετεβάθος στη γεύση κατά την προετοιμασία ρυζιού, σούσι, όσπριων ή λαχανικών. Μπορεί επίσης να τριφτεί σε μαγειρεμένο καλαμπόκι.
  • Σε σούπες
  • Ως αλμυρό ορεκτικό
  • Σκέτα ή μόνο τη σάρκα τους ως χωνευτικό, τονωτικό.
  • Αναμεμειγμένα με ρύζι ή ως συνοδευτικό με το κυρίως γεύμα
  • Σε περιπτώσεις hangover, ναυτίας ή ίλιγγο, βυθίζετε ένα umeboshi σε ζεστό νερό για 5 λεπτά και στη συνέχεια πίνετε το υγρό και τρώτε το δαμάσκηνο μαζί.
  • Ως μέρος της μακροβιοτικής διατροφής για την προώθηση της καλής υγείας.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

Ζητήστε από τον πλησιέστερο συνεργάτη διαιτολόγο της επιστημονικής ομάδας ΔΙΑΤΡΟΦΗ  τον εκπτωτικό κωδικό που θα σας παρέχει έκπτωση 10% σε κάθε αγορά σας από το e-shop www.biosophy.gr

Σχετικά με τον δημιουργό

Διατροφή | Υγεία & Ευεξία