Dr Plus - Diatrofi

Φυσικά...Βιολογικά

Βιολογικά Αποξηραμένα Λευκά Μούρα

viologika-apoxiramena-lefka-moura

Στην αρχαιότητα η μουριά αναφέρεται ως η σοφότερη των δέντρων. Ίσως, γιατί καρποφορεί τελευταίο την άνοιξη, αναβάλλοντας την καρποφορία της έως ότου οι συνθήκες γίνουν άκρως ευνοϊκές.

‘Ένα δέντρο μουριάς μπορεί να αποδώσει καρπούς διαφορετικού χρώματος που κυμαίνεται από ένα χλωμό λευκό σε ένα βαθύ πορφυρό ή μαύρο.

Οι Κινέζοι ξέρουν

Αν και οι μουριές καλλιεργούνταν στην Κίνα από το 27 π.Χ. για διάφορους σκοπούς, ο Κινεζικός λαός είχε επίγνωση των θεραπευτικών ιδιοτήτων τους. Από τότε κυριαρχούσε η αντίληψη πως τα μούρα:

  • αποτοξινώνουν το ήπαρ και τα νεφρά
  • θεραπεύουν τον πυρετό
  • προλαμβάνουν την τριχόπτωση
  • μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Ιδιαίτερα για τα λευκά μούρα,, αρκετές μελέτες έχουν ερευνήσει τα επίπεδα αντιοξειδωτικής δράσης που εμφανίζουν.

Τα λευκά μούρα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, τα πολύχρωμα φυτοχημικά, που ευθύνονται για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους. Οι ανθοκυανίνες θεωρείται πως:

  • προστατεύουν την καρδιά
  • αναστέλλουν τη συσσωμάτωση αιμοπεταλίων και την αύξηση του οξειδίου του αζώτου
  • μειώνουν τον κίνδυνο σκλήρυνσης των αρτηριών

Ερευνητικές δοκιμές έχουν αποδείξει την ικανότητα της ανθοκυανίνης να εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων και το σχηματισμό όγκων. Έχει επίσης αναφερθεί πως βοηθά στην πρόληψη νευρικών δυσλειτουργιών όπως της νόσου του Alzheimer και του Πάρκινσον.

Ένα άλλο αντιοξειδωτικό που βρέθηκε στα λευκά μούρα είναι η ρεσβερατρόλη (παρούσα σε κόκκινο κρασί). Η ρεσβερατρόλη, επιδεικνύει παρόμοιες προστατευτικές ιδιότητες με την ανθοκυανίνη, αλλά επίσης ενεργοποιεί τη μείωση της γλυκόζης στο αίμα και της κακή χοληστερόλης (LDL).

Θεραπεία παχυσαρκίας & Διαβήτη τύπου 2

Έχει βρεθεί πως το εκχύλισμα μουριάς μπορεί να αποτελέσει πιθανή θεραπεία για την παχυσαρκία και το διαβήτη τύπου 2.

Μια σημαντική έρευνα υποστηρίζει πως η ρεσβερατρόλη μειώνει την αποθήκευση λίπους στο ήπαρ. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η θεωρία συνδέει τις σύγχρονες επιστημονικές μελέτες με την αρχαία κινεζική φαρμακευτική πρακτική. Σύμφωνα με αυτήν, τα μούρα προτάσσονταν για τον καθαρισμό αυτού του ζωτικού οργάνου.

Τα λευκά μούρα περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και προστατευτικά αντιοξειδωτικά. Έχουν περισσότερη περιεκτικότητα σε κάλιο από μια μπανάνα, ενώ μια μικρή ποσότητα αποξηραμένων λευκών μούρων καλύπτει σχεδόν το 10% των ημερησίων αναγκών του οργανισμού σε ασβέστιο.

Είναι επίσης εξαιρετική πηγή σιδήρου, ένα σπάνιο χαρακτηριστικό για τα μούρα. Ο σίδηρος οποίος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη του οργανισμού και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τα λευκά μούρα είναι πολύ νόστιμα και μπορούν να καταναλωθούν σκέτα ως ένα υγιεινό σνακ οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Προσθέστε σε μούσλι, granola, porridge βρώμης, smoothies και χυμούς, σαν γαρνιτούρα σε γιαούρτι, σε συνταγές για muffins, κέικ, επιδόρπια και γλυκά.

Τα βιολογικά αποξηραμένα λευκά μούρα της Biosophy δεν περιέχουν ζάχαρη, πρόσθετα ή συντηρητικά.

Σχετικά με τον δημιουργό

Διατροφή | Υγεία & Ευεξία