Dr Plus - Diatrofi

Φυσικά...Βιολογικά

Βιολογικοί Σπόροι για Φύτρα

‘Καλλιέργεια φύτρων στο σπίτι’ 

Τι είναι τα Φύτρα

Φύτρο ονομάζεται η διαδικασία των πρώτων ημερών ζωής ενός σπόρου που ξυπνάει από το λήθαργο με τη βοήθεια του νερού, πετώντας ένας τρυφερό, άσπρο βλασταράκι.

Τα φύτρα είναι μια ολοκληρωμένη τροφή, καλλιεργούνται εύκολα χωρίς χώμα και ήλιο και ανήκουν στις ζωντανές τροφές με υψηλή ποσότητα ενζύμων, πρωτεΐνες ήδη διασπασμένες σε αμινοξέα και διαλυτά λιπαρά οξέα. Αποτελούν για τον άνθρωπο έναν απλό κι εύκολο τρόπο για την απόκτηση βασικών βιταμινών. Μερικές από τις καλύτερες επιλογές σπόρων για φύτρα με σειρά σπουδαιότητας βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων είναι το σιτάρι, το άλφα- άλφα, το μπρόκολο, οι φακές, ο αρακάς, το τριφύλλι και ακολουθούν τα φασόλια, το αρμυρίκι, το ραπανάκι κ.ά.

Ένας σπόρος μπορεί να βρίσκεται σε λήθαργο για μήνες ή χρόνια περιμένοντας τις κατάλληλες συνθήκες για να βλαστήσει. Αλλά για όσο διάστημα βρίσκεται σε αναμονή κάποια μόρια, οι αναβολείς ενζύμων ελέγχουν το μεταβολισμό του σπόρου, ώστε αυτός να μην αποσυντεθεί και χαλάσει. Μόλις όμως ο σπόρος έρθει σε επαφή με το νερό, οι αναβολείς ενζύμων αδρανοποιούνται και τα ένζυμα αναλαμβάνουν δράση βοηθώντας την ανάπτυξη του φυτού.

Η διαδικασία του φυτρώματος, μετατρέπει την πρωτεΐνη των καρπών και σπόρων σε αφομοιώσιμα αμινοξέα, τα συμπαγή λιπαρά σε ελεύθερα λιπαρά οξέα και τους σύνθετους υδατάνθρακες σε απλά σάκχαρα. Έτσι, μπορούν να απορροφηθούν καλύτερα από το σώμα, γιατί η χημεία τους είναι απλή και όχι σύνθετη.

Η ιστορία τους

Τα φύτρα ήταν γνωστά από την αρχαιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα, οι γιατροί και οι φυσιοθεραπευτές έδιναν φύτρα στους ασθενείς με σκοπό να τους θεραπεύσουν. Επίσης, τα συναντούμε στους  Ινδούς, Κινέζους, Αιγύπτιους αλλά και στη Βίβλο. Το 18ο αιώνα οι ναυτικοί συχνά αντιμετώπιζαν το σκορβούτο λόγω της έλλειψης της  βιταμίνης C. Για το λόγο αυτό λέγεται ότι ο κάπταιν James Cook έβαλε τους ναυτικούς του να καλλιεργούν φύτρα μέσα στο καράβι και με αυτό τον τρόπο γλύτωσαν από τα προβλήματα υγείας που τους ταλαιπωρούσαν. Παρόλα αυτά δεν είναι περισσότερο από 70 χρόνια που οι δυτικοί ενδιαφέρθηκαν για τα φύτρα και τις ωφέλειές τους. Κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου ενδιαφέρθηκαν διάφοροι διατροφολόγοι, ώστε να βρουν ένα λαχανικό που να καλλιεργείται κάθε εποχή του χρόνου με εύκολο τρόπο, χωρίς χώμα, χωρίς ήλιο και να είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Κατέληξαν στα φύτρα, τα οποία είναι τα πιο ολοκληρωμένα τρόφιμα σε θρεπτική αξία.

Τα οφέλη των φύτρων

Τα φύτρα είναι μια εύπεπτη και αλκαλική τροφή. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, μεταλλικών στοιχείω, αμινοξέων, ενζύμων, αντιοξειδωτικών και βιταμινών. Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και το ανοσοποιητικό, ενώ λόγω της θρεπτικότητας τους συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Χάρη σε κάποια χημικά μόρια που περιέχουν, τα φύτρα τροφοδοτούν τον οργανισμό με ενέργεια και μας αναζωογονούν. Βοηθούν στην ανανέωση των κυττάρων και καθυστερούν τη γήρανση. Επειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12, όλες τις βιταμίνες Β, καθώς και βιταμίνες A, Κ και C, όπως επίσης σε ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, και άλλα θρεπτικά συστατικά είναι απολύτως απαραίτητα για όλους 

Εκμεταλλευτείτε το Χειμώνα και καλλιεργείστε βιολογικά φύτρα!

Τα φύτρα είναι έξοχη πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και βιταμινών, ειδικά το χειμώνα, που τα φρούτα και τα λαχανικά είναι περιορισμένα. Μπορείτε να φτιάξετε φύτρα από όλους σχεδόν τους σπόρους, όπως Σιτάρι, Φαγόπυρο, Τριφύλλι, Άλφαλφα, Κάρδαμο, Σινάπι, Φακές, Κρεμμύδι, Καρότο, Μαϊντανό, Μπρόκολο, Ροβίτσα, Ηλιόσπορο, Λιναρόσπορο κ.λπ. Για να βλαστήσουν οι σπόροι, πρέπει να είναι ολόκληροι, ανεπεξέργαστοι και με τη φλούδα τους.

 Πού θα τα χρησιμοποιήσετε;

Τα φύτρα δεν είναι όλα ίδια στη γεύση ή στην υφή. Κάποια είναι πιπεράτα, σκληρά και άλλα τρυφερά. Αναλόγως θα τα χρησιμοποιήσετε: τα μαλακά φύτρα ταιριάζουν περισσότερο σε σαλάτες και σάντουιτς, γιατί μπορούν να καταναλωθούν και ωμά, ενώ τα πιο σκληρά μπορούν να μαγειρευτούν και να δώσουν γεύση, ψιλοκομμένα μέσα σε σούπες, βραστά λαχανικά και λαδερά. Τα φύτρα νοστιμεύουν τις σαλάτες μας, τον πράσινο χυμό, ταιριάζουν σε ντιπ, σε σούσι, σε σάντουιτς και σε πολλά ωμοφαγικά, χορτοφαγικά πιάτα.

Πού θα βρείτε σπόρους για φύτρα

Μπορείτε να βρείτε Βιολογικούς Σπόρους Μικροκαλλιέργειας στο www.biosophy.gr . Εντάξτε τα φύτρα στη διατροφή σας! Είναι εξαιρετικά τονωτική τροφή για όλους τους νέους ή ηλικιωμένους, καθώς και για τα παιδιά.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

Σχετικά με τον δημιουργό

Διατροφή | Υγεία & Ευεξία