Dr Plus - Diatrofi

Διατροφή και τροφή

Jackfruit, το νέο υποκατάστατο κρέατος που χρησιμοποιούν οι vegans

jackfruit

Τι είναι λοιπόν αυτό το νέο φρούτο που όλο και περισσότερο βλέπουμε να χρησιμοποιείται από άτομα που ακολουθούν μία αυστηρή χορτοφαγική διατροφή;

Το jackfruit ή jack tree είναι ένα είδος δέντρου που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σύκο, και μπορεί κανείς να το συναντήσει στην περιοχή της νότιας Ινδίας και των τροπικών δασών της Μαλαισίας. Παράγει το μεγαλύτερο φρούτο από όλα τα δέντρα, με τον καρπό του να ζυγίζει έως 55 κιλά, να έχει μήκος που φτάνει τα 90 εκατοστά και διάμετρο μέχρι 50!

Ένα ώριμο δέντρο μπορεί να παράγει περίπου 200 φρούτα το χρόνο!

Για τον λόγο αυτό, καθώς και χάρη στη θρεπτική του αξία, πολλοί ισχυρίζονται ότι μπορεί να βοηθήσει στην λύση του υποσιτισμού. Θεωρούν δηλαδή ότι η σύστασή του, η οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να είναι μία βιώσιμη διατροφική επιλογή για την καταπολέμηση της υποθρεψίας στους γηγενείς πληθυσμούς στην Ινδία.

Ένα ώριμο jackfruit έχει γλυκιά γεύση που μοιάζει με μπανάνα και ανανά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα. Από το φρούτο αυτό μπορούν να καταναλωθούν οι σπόροι του, από τους οποίους μπορεί να παραχθεί μέχρι και αλεύρι, καθώς επίσης η σάρκα και ο λοβός του.

Η γεύση του μοιάζει πολύ με αυτή του χοιρινού κρέατος όταν μαγειρευτεί, για αυτό χρησιμοποιείται, σαν υποκατάστατο, από πολλούς χορτοφάγους και vegans.

Θρεπτική αξία ανά 100gr Jackfruit

    Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη
(ΣΗΔ ή RDA)
Ενέργεια 95 kcal  
Υδατάνθρακες 23,25 g  
Σάκχαρα 19,08 g  
Φυτικές ίνες 1,5 g  
Λίπη 0,64 g  
Πρωτεΐνη 1,72 g  
Βιταμίνες    
Θειαμίνη 0,105 mg 9%
Ριβοφλαβίνη B2 0,055 mg 5%
Νιασίνη 0,92 mg 6%
Παντοθενικό οξύ 0,235 mg 5%
Βιταμίνη Β6 0,329 mg 25%
Φολικό 24 μg 6%
Βιταμίνη Α 5 μg 1%
Βιταμίνη C 13,7 mg 17%
Βιταμίνη Ε 0,34 mg 2%
Ιχνοστοιχεία    
Ασβέστιο 24 mg 2%
Σίδηρος 0,23 mg 2%
Μαγνήσιο 29 mg 8%
Μαγγάνιο 0,043 mg 2%
Φώσφορος 21 mg 3%
Κάλιο 448 mg 10%
Νάτριο 2 mg 0%
Ψευδάργυρος 0,13 mg 1%
Νερό 73,5 g  

Πιθανά οφέλη για την υγεία

  • Η ποσότητα καλίου που περιέχει βοηθά στην ισορροπία των υγρών στο σώμα, προάγει την διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, της υγείας της καρδιάς και του νευρικού συστήματος. Το κάλιο, άλλωστε, είναι απαραίτητο και για τη καλή λειτουργία των μυών
  • Επίσης, διαθέτει χρήσιμες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών (βιταμίνες A, C, E και καροτενοειδή), οι οποίες μας προστατεύουν έναντι των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες νόσους. Βελτιώνει, λοιπόν, την υγεία του δέρματος
  • Επιπλέον, τα καροτενοειδή που περιέχει μας προστατεύουν ενάντια στην φλεγμονή, τον καρκίνο, τον καταρράκτη και τις χρόνιες νόσους
  • Βελτιώνει την πέψη διότι περιέχει αρκετή ποσότητα φυτικών ινών
  • Παρέχει περισσότερο μαγνήσιο από άλλα φρούτα, ακόμη και από την μπανάνα (η οποία περιέχει 27 mg / 100 gr, ενώ το jackfruit αντίστοιχα 29), βοηθώντας στην υγεία των οστών

Πώς μπορούμε να το μαγειρέψουμε

Υπάρχουν διάφορες συνταγές που μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο, προς το παρόν, όμως, κυρίως στα αγγλικά.

Ακολουθεί η συνταγή που δοκίμασα και το αποτέλεσμά της απεικονίζεται στην παραπάνω φωτογραφία.

Υλικά

  • 1 συσκευασία φυσικό Jackfruit 200γρ (εγώ χρησιμοποίησα της εταιρείας Lotao Bio που την βρίσκετε στα καταστήματα Green Family)
  • Λίγο αλάτι και πιπέρι
Για την μαρινάδα
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά της σούπας σόγια σως
  • ½ κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • ½ κούπα γάλα αμυγδάλου (μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε και οποιοδήποτε άλλο φυτικό γάλα)
  • 1 σκελίδα σκόρδο σε κομμάτια
  • 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
  • ¼ της κούπας κομμένο κρεμμύδι
Για το σερβίρισμα
  • Λάχανο
  • Ντομάτα
  • Αβοκάντο

Τρόπος παρασκευής

  1. Ξεπλένουμε αρχικά σε ένα σουρωτήρι το jackfruit, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το στραγγίζουμε
  2. Σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις χρυσίσουν τα κρεμμύδια, απομακρύνουμε το τηγάνι από την φωτιά
  3. Σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο που έχουμε σοτάρει, το φυτικό γάλα, τη σόγια σως, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και την πάπρικα, και τα πολτοποιούμε
  4. Τοποθετούμε το jackfruit σε ένα βαθύ μπολ και περιχύνουμε το παραπάνω μίγμα της μαρινάδας. Ανακατεύουμε τα υλικά. Αφήνουμε το μείγμα για τουλάχιστον 15-20 λεπτά
  5. Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε λάδι τόσο ώστε να καλύπτει την επιφάνεια του και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, τοποθετούμε το jackfruit και μαγειρεύουμε για 6-8 λεπτά
  6. …Έτοιμο! Μπορείτε να το δοκιμάσετε σε τάκος, τορτίγιες ή μπέργκερ ή να το συνοδεύσετε όπως εγώ με λαχανικά.
Βιβλιογραφία
  1. Waghmare, R., Memon, N., Gat, Y., Gandhi, S., Kumar, V., & Panghal, A. (2019). Jackfruit seed: an accompaniment to functional foods. Brazilian Journal of Food Technology, 22.
  2. Ghosh-Jerath, S., Singh, A., Magsumbol, M. S., Kamboj, P., & Goldberg, G. (2016). Exploring the potential of indigenous foods to address hidden hunger: nutritive value of indigenous foods of Santhal tribal community of Jharkhand, India. Journal of hunger & environmental nutrition, 11(4), 548-568.
  3. Swami, S. B., Thakor, N. J., Haldankar, P. M., & Kalse, S. B. (2012). Jackfruit and its many functional components as related to human health: a review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 11(6), 565-576.
  4. Joseph, J. (2019). Nutritional, Glycemic and Ecological Assessment of Green Jackfruit for Diabetes in Kerala. Int. J. Diab, 14-18.

Σχετικά με τον δημιουργό

Λίνα Βαρακλιώτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Λίνα Βαρακλιώτη ζει και εργάζεται στο Βόλο. Είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), με μεταπτυχιακές σπουδές και εξειδίκευση στη Διατροφική και Ψυχολογική Αντιμετώπιση Διαταραχών (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity – Εθνικός Οργανισμός για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας – NCFED). Διδάσκει Διαιτολογία στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Βόλου και είναι επιστημονικός συνεργάτης σε θέματα Διατροφής της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου & Θεσσαλίας.
Έχει συμμετάσχει σε ραδιοφωνικές εκπομπές, αρθογραφεί σε sites και έχει πραγματοποιήσει ομιλίες σε σχολεία, παρέχοντας διατροφικές συμβουλές. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με το χορό, έχοντας μάλιστα διοργανώσει ημερίδα / workshop με θέμα ‘Χορός & Διατροφή’ στη Σχολή Χορού ‘Αυλαία’.

Για περισσότερες πληροφορίες:
FB: www.facebook.com/linavaraklioti
E-mail: linavaraklioti@gmail.com