Dr Plus - Diatrofi

Λαχανικά Μαγειρική Συνταγές

Άργος

Γράφει η  Κυριακοπούλου Δήμητρα

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

demi.kiriakopoulou@hotmail.com

 Το Άργος ανήκει στο Νομό Αργολίδας, του οποίου υπήρξε και πρωτεύουσα, και θεωρείται η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης λόγω της ύπαρξης πολλών αρχαιολογικών μνημείων που χρονολογούνται από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, όταν αποτελούσε ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού. Tα σημαντικότερα από τα μνημεία είναι: το κάστρο Λάρισας, το Αρχαίο Θέατρο, η Αρχαία Αγορά, το Βυζαντινό και Αρχαιολογικό μουσείο, η οικία Σπυρίδωνος Τρικούπη και του στρατηγού Τσώκρη, οι βυζαντινές εκκλησίες καθώς και ο καθεδρικός ναός Αγίου Πέτρου στην κεντρική πλατεία του Άργους.

Ένα από το παρατσούκλι που συνοδεύει την πόλη είναι οι «Πρασάδες» Αργίτες. Πιθανόν επειδή παράγει αυτή η αγροτική περιοχή πράσο μιας συγκεκριμένης ποικιλίας, τα λεγόμενα «μακριά». Αλλά παλιές ιστορίες αναφέρουν επίσης: «Ότι οι παλιοί ρίχνανε με το πράσο μια στο γαϊδούρι για να προχωρήσει και τρώγανε και μια μπουκιά απ’ αυτό». Με τα χρόνια έχει επικρατήσει πλέον οι Αργίτες Πρασάδες. Άρα έχουμε ένα λαχανικό πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, στην κουζίνα μας μπορούμε να φτιάξουμε πρασόρυζο και πρασόπιτα ή ακόμα χορτόπιτα με διάφορα λαχανικά και πράσο όπου δένει υπέροχα με τη γλυκιά του γεύση.

Πρασόρυζο

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Υλικά (για 3-4 μερίδες)

1  κ. πράσα
250 γρ. ρύζι

3 κ. σ. άνηθο ψιλοκομμένο

3 κ. σ. δυόσμο ψιλοκομμένο ή αποξηραμένο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 ντομάτες τριμμένες
3/4 φλ. ελαιόλαδο
2 φλ. νερό
1 κ. γλ. αλάτι

πιπέρι
Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα πράσα και κόβουμε σε κομμάτια 3 εκ. καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Ξεφλουδίζουμε, ξεσποριάζουμε και τρίβουμε την ντομάτα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και μαραίνουμε το κρεμμύδι και τα άλλα μυρωδικά μαζί με τα πράσα σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και το καβουρδίζουμε μαζί με τα λαχανικά για 5 λεπτά, πάντα σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε την τριμμένη ντομάτα με ½ φλ. νερό και τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε ελαφρά, αλατίζουμε, ρίχνουμε πιπέρι χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι -ελέγχουμε μήπως χρειασθεί περισσότερο νερό- και να μείνει το φαγητό με το λάδι του. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο με πετσέτα να ησυχάσει για 5 λεπτά και μετά σερβίρουμε. Καλή σας όρεξη!

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr | Διαχειριστής

Από τη συντακτική ομάδα της επιστημονικής ομάδας Διατροφή. Σύντομα θα συμπληρωθούν τα συνολικά στοιχεία του δημιουργού.