Dr Plus - Diatrofi

Ελαφρύ γεύμα Έξυπνα Γεύματα

Ένας Ντάκος Virtual Reality

Μη το φας, είναι για το Blog

Συχνά έχω κατηγορηθεί από τους φίλους μου ότι κάθε φορά που ετοιμάζω ένα γεύμα ή έστω ένα μικρό μεζέ, χρειάζεται να υποστούν και την καθυστέρηση της φωτογράφησης. Ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες που υπάρχει λίγο περισσότερος χρόνος, χαίρομαι αφάνταστα να ετοιμάζω μικρά έξυπνα γεύματα (όπως και η συγκεκριμένη στήλη άλλωστε) για τους φίλους και την οικογένεια.

Ακόμα και στα μικρά γεύματα που ετοιμάζω φροντίζω πάντα να υπάρχει ο σωστός συνδυασμός της 3άδας, ώστε πέρα από το τερπνόν να συνυπάρχει και το ωφέλιμο της επαρκούς θρέψης και κορεσμού αντίστοιχα.

Προσωπικά έχω μια μεγάλη αδυναμία στα κρίθινα παξιμάδια που φτιάχνει ο φίλος μου Χάρης Τζορζόπουλος στα Κύθηρα, βασισμένα σε μια μυστική συνταγή που του έχω προτείνει εδώ και κάποια χρόνια. Κύριο χαρακτηριστικό και βασικό συστατικό της νοστιμιάς τους, όπως και όλα τα παξιμάδια που επιμελούμαι τη συνταγή τους, είναι τα πολύ αγνά υλικά, όλα βιολογικής προέλευσης και βιοδυναμικής καλλιέργειας, σε συνδυασμό με το φυσικό αλάτι από τις αλυκές των Κυθήρων, το οποίο προσδίδει μια εξαιρετικά αρωματική γεύση σε όποιο τρόφιμο κι αν το προσθέσεις.

Τα εν λόγω παξιμάδια αν τα αξιοποιήσεις σωστά μπορεί να προκύψει ένα αληθινός γευστικός συνδιασμός. Βασική προϋπόθεση είναι να τα κάνεις ένα γρήγορο βάπτισμα σε χλιαρό νερό ώστε να υγροποιηθούν οι πρωτεϊνες του κριθαριού εξασφαλίζοντας μια απολαυστική τραγανή γεύση στο παξιμάδι. Θα χρειαστεί να προσθέσεις λίγο ωμό ελαιόλαδο και αν ταιριάζει στο γεύμα σου, να προσθέσεις και λίγη ρίγανη ή θυμάρι. Τότε βελτιώνεις τόσο τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά όσο και τη γεύση του.

Μια διαφορετική τεχνική για φυσική γευστική απογείωση…

Η συγκεκριμένη τεχνική που θα σου παρουσιάσω θα μπορούσε να αποτελέσει και έναν άριστο πρεσβευτή καλής γεύσης καθότι εμπεριέχει όλα τα βασικά φυσικά αρώματα της ελληνικής γαστρονομίας. Ντομάτα, ελαιόλαδο, κρίθινο παξιμάδι, ελιές, φρέσκο κρεμμυδάκι,  ρίγανη, θυμάρι και φρέσκος βασιλικός παντρεμένα όλα μαζί σε ένα γευστικό αποτέλεσμα που με το ζόρι μπόρεσα να συγκρατήσω τα πλήθη απ’ το να αρπάξουν το δίσκο απ’ τα χέρια μου. Εκει ήταν που έπεσε και η αλησμόνητη ατάκα από τη διαφήμιση γνωστής «φέτας» που συνοδεύει ένα δίσκο με τα ζεστά γεμιστά μιας γιαγιάς ενώ μαλώνει τον παππού που πάει να τσιμπήσει απ’ το πιάτο «Μη φας, είναι για το blog” . Στη δική μου περίπτωση όμως δεν επρόκειτο για συνταγή virtual reality αλλά για πραγματική δημιουργία που όφειλα να αποθανατίσω πρώτα ώστε να τη μοιραστώ μαζί σου. «Μην τα αγγίξει κανείς μέχρι να το φωτογραφίσω, είναι για το site…” είπα με αποφασιστικότητα και αναγκαστικά όλοι έκαναν τη δέουσα υπομονή που άρμοζε μπροστά στο μεγαλείο της δημιουργίας μου…

Η δική μου αγαπημένη ισορροπία για τέσσερις συνδαιτυμόνες, όσοι ακριβώς συνευρέθηκαν γύρω από το καλοκαιρινό τραπέζι στην εξοχή, υπό τη συνοδεία των ήχων των τζιτζικιών…

Χτυπάς πρώτα στο multi και στη συνέχεια προσθέτεις το χυμό τους σε ένα μπολ

μια ώριμη ντομάτα μαζί,

ένα μικρό φρέσκο κρεμμυδάκι,

δυο κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο,

ένα κουταλάκι ρίγανη και θυμάρι,

λίγα φιλαράκια βασιλικό,

Μια πρέζα  φυσικό θαλασσινό αλάτι για περισσότερη γεύση στο μίγμα ως  η  φρέσκια επιλογή της 3άδας.

Βουτάς στο χυμό τους και τα αφήνεις να μαριναριστούν για 5 λεπτά μέχρι να μελώσουν

8 κρίθινα παξιμάδια με φυσικό θαλασσινό αλάτι (δυο για κάθε μερίδα) ως το αμυλούχο τρόφιμο της 3άδας

Στη συνέχεια τα συνοδεύεις με δυο μεγάλα κομμάτια τυρί φέτα υπολογίζοντας περίπου 50 γραμμάρια ανά μερίδα ως η ζωϊκή επιλογή της 3άδας, στην οποία και προσθέτεις

4-5 μεγάλες ελιές για κάθε μερίδα και τέλος περιχύνεις με λίγο ελαιόλαδο και επιπλέον φρέσκια ρίγανη τη φέτα.

Τη συγκεκριμένη επιλογή με το τίτλο «Εναλλακτικός Ντάκος» μαζί με πολλές άλλες θα τη βρεις  και στην εφαρμογή Diet Coaching στο πακέτο Ιδεών – Συνταγών: «Συνταγές από την Πάτμο»

THIN POSITIVE & DIET COACHING Book - e-Pub - Application

Η φιλοσοφία  των επιλεγμένων συνδυασμών  για τη δημιουργία μικρών πλήρη γευμάτων  είναι βασισμένη στο βιβλίο  Thin PositiveΜυστικά ελέγχου της πείνας και της διατροφής από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas