Dr Plus - Diatrofi

Έξυπνα Γεύματα Πρωινό

ΕΥΚΟΛΑ ΠΡΩΙΝΑ

Εύκολο πρωινό……. είναι το πρωινό που μας γεμίζει ενέργεια, παρασκευάζεται χωρίς πολύ κόπο με πρώτες ύλες που υπάρχουν στο σπίτι , μας δίνει τη μέγιστη λειτουργικότητα για τη συνέχεια της μέρας μας. Όταν ξυπνάμε το πρωί οι αποθήκες ενέργειας του σώματος έχουν αδειάσει και απαιτούν την επαναφόρτισή τους σημαντικό είναι λοιπόν το πρωινό να είναι ένα πλήρες γεύμα για τη σωστή θρέψη μια που οι πιο συχνές περιγραφές πρωινού έχουν μόνο υδατάνθρακες .
Πλήρες πρωινό γεύμα σημαίνει συνδυασμός από τα παρακάτω απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ( πρωτεΐνες – υδατάνθρακες Βιταμίνες C και Β ) είναι αυτά που θα δώσουν χρήσιμη ενέργεια και θα ‘κρατήσουν’ χορτάτο τον οργανισμό μέχρι το επόμενο γεύμα. ¨Ένα ισορροπημένο πρωινό γεύμα ξεκινά με ενυδάτωση γιατί το σώμα έχει αφυδατωθεί από το προηγούμενο βράδυ πίνοντας αρχικά ένα ποτήρι νερό και μετά συνεχίστε επιλέγοντας κάποιο από τα παρακάτω …..

Πρωινό 1 :

Ένα κεσεδάκι βιολογικό γιαούρτι ή 150 γραμμάρια αιγοπρόβειο γιαούρτι αλλά ( χωρίς την πέτσα ) με 4 κουταλιές βρώμη – μούσλι , ένα κουταλάκι τριμμένους ωμούς , ανάλατους ξηρούς καρπούς, ένα κουταλάκι μέλι ,ένα κουταλάκι σταφίδες κορινθιακές, μία κουταλιά σούπας φλοίδες καρύδας και κανέλλα Κεϋλάνης, 1 φρέσκο φρούτο σε κομματάκια .
Σχόλια : ένα πρωινό με πολύ κρυμμένο νερό, βιταμίνες του συμπλέγματος Β διατροφικός δυναμίτης για μια απαιτητική μέρα . Μπορείτε να το προετοιμάσετε από το βράδυ βάζοντας τα υλικά σε στρώσεις σε ένα γυάλινο βαζάκι και το πρωί να πάρετε το βαζάκι μαζί σας .
Πρωινό στο ποτήρι :
Άλλη εναλλακτική είναι να προσθέσετε τα υλικά στο μιξεράκι και να πάρετε το πρωινό σας στο ποτήρι μαζί σας .

Πρωινό 2 :

Ένα σάντουιτς από δύο λεπτές φέτες ψωμί ζέας ή πολύσπορο ή μία μπαγκέτα ολικής ( όσο το μάκρος της παλάμης σας με 3 δάχτυλα τυρί ή δύο κουταλιές κατίκι , 1 κουταλιά πάστα πιπεριάς, 1 κουταλάκι πάστα ελιάς ρίγανη .
Σχόλια :Ένα πρωινό για όσους αγαπούν τα αλμυρά πρωινά, μπορείτε να το ετοιμάσετε από το βράδυ και να το πάρετε απλά μαζί σας το πρωί !!!!

Πρωινό 3 :

Σάντουιτς με αβοκάντο και χούμους
ένα σάντουιτς από δύο λεπτές φέτες ψωμί ολικής ή μία μπαγκέτα ολικής ( όσο το μάκρος της παλάμης σας με 1 κουταλιά χούμους ( το ετοιμάζετε μια μέρα και κρατάει στο ψυγείο για 4 μέρες ), ¼ αβοκάντο σε φέτες , ένα κουταλάκι λινασόσπορο τριμμένο, ½ κόκκινη πιπεριά .
Σχόλια :Το χούμους είναι μια από τις ιδανικές τροφές για να πάρεις την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι, αν θέλεις να αποφύγεις ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πρωινό 4 :

Ένα Κρητικό παξιμάδι με μία μικρή ντομάτα τριμμένη , 3 δάχτυλα φέτα ή Κρητική μυζήθρα , ρίγανη και 5 ελιές .
Σχόλια :Μεσογειακό πρωινό που μας θυμίζει τα καλά της Ελληνικής μεσογειακής διατροφής . Θρέψη – γεύση πάνω σε ένα παξιμάδι ( για μια καλή αρχή στην μέρα σα ς ) .

Πρωινό 5 :

Η ένα μπολ βρασμένο δίκοκο σιτάρι , με ένα κουταλάκι τριμμένους ξηρούς καρπούς , ένα κουταλάκι σουσάμι-λιναρόσπορο ,ένα κουταλάκι σταφίδες-κρανμπερις, ένα κουταλάκι μέλι και λίγη κανέλα και ένα φρέσκο φρούτο
Σχόλια : Ο χυλός σιταριού είναι το απόλυτο superfood για πρωινό , με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο και πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πολλές φυτικές ίνες .

Πρωινό 6 :

Ομελέτα με δύο αβγά , ½ πιπεριά κόκκινη ,1/2 πιπεριά πράσινη ,ένα κουταλάκι κολοκυθόσπορο , 1 κουταλάκι ελιές χωρίς κουκούτσι και 2 κουταλιές βρώμη .
Ή αυγόφετες ( βουτάμε 2 φέτες ψωμί ολικής σε μίγμα από 1 αυγό ,2 κουταλιές γάλα , λίγο αλάτι και ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά ) συνδυάζουμε με ένα κουταλάκι μέλι και ένα γιαούρτι
Σχόλια : Πρωινό που μπορείτε να το ετοιμάζετε από το βράδυ και να σχηματίσετε ρολάκι την ομελέτα σας και το πρωί απλά να την καταναλώσετε .

Πρωινό 7 :

Υγιεινά παν-κέικ ( 120 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως ή ζέας , 1 κουταλιά μέλι , 1 πρέζα αλάτι χωρίς χημικά πρόσθετα , 180 γρ. γιαούρτι κατσικίσιο ( χωρίς πέτσα ) , 1 αβγό , 40 ml ελαιόλαδο , Βανίλια ή κανέλα Κεϋλάνης , 1 κουταλάκι γλυκού σόδα, 1 φλιτζάνι του καφέ νερό )
Συνδυασμοί : (Η μερίδα είναι 2-3 παν-κέικ )
1. Δύο – τρία παν-κέικ τα οποία συνδυάζουμε με ένα κουταλάκι ταχίνι με μέλι και φρέσκα φρούτα .
2. Ένα παν-κέικ στη μέση ένα κουταλάκι τριμμένους ξηρούς καρπούς ( αμύγδαλα – καρύδια) , ένα κουταλάκι μέλι , 3-4 φέτες μπανάνα και από πάνω φράουλες .
Σχόλια : Μπορείτε να κάνετε τα παν-κέικ μια μέρα που έχετε χρόνο , να τα τυλίξετε σε μεμβράνη και να τα διατηρήσετε στο ψυγείο . Όταν θέλετε να τα καταναλώσετε για πρωινό τα γεμίζετε με το κατάλληλο συνδυασμό και το πρωινό σας είναι έτοιμο .

Πρωινό 8 :

Πρωινό φούρνου ……….
Ξυπνάς με κακή διάθεση και θέλεις δεν προλαβαίνεις να φας στο σπίτι !!!!!!!
Πρωινά ενός καλού φούρνου :
Δύο με τρία τυροπιτάκια κουρού ολικής με ένα χυμό ψυγείου με φρούτα και καρότο
Ένα ποτήρι αριανι – κεφίρ με μανιταρόπιτα – χορτόπιτα ολικής
Ένα ποτήρι αριάνι με ένα κουλούρι ολικής με σταφίδες και καρύδια

Σχετικά με τον δημιουργό

Παναγιώτα Καρακασίδου / Διαιτολόγος - Διατροφ...

Ζω και εργάζομαι στην Θεσσαλονίκη. Το 1992 ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ι.Θ. πραγματοποίησα ερευνητική- πτυχιακή εργασία για τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες και ελλείψεις των ατόμων που στεγάζονται στην Θεραπευτική Κοινότητα Ιθάκη .

Το δεύτερο εξάμηνο του 1992 εργάστηκα στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Διατροφής. Στη διάρκεια αυτού του χρόνου απέκτησα σημαντική εμπειρία διατροφικής διαχείρισης παθολογικών καταστάσεων.

Οι αναζητήσεις για τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής και της σωστής τροφής ενισχύθηκαν από την απόφαση μου το 1994 να γίνω χορτοφάγος . Η χορτοφαγία αποτελεί πλέον για μένα μια στάση ζωής και βαθιάς φιλοσοφίας για αγάπη προς την φύση .

Από το 1997 έως σήμερα διατηρώ το δικό μου προσωπικό διαιτολογικό γραφείο .

Σ αυτά τα χρόνια η διατροφή πέρασε και περνάει από διάφορα μεταβατικά στάδια προσπάθειας για αλλαγή .Αλλαγή που προσπαθεί να γίνει προς όφελος των ανθρώπων αλλά σε πολλές περιπτώσεις τελικά δεν τα καταφέρνει παραμένοντας στα πλαίσια της Δίαιτας και τελικά είναι ο εχθρός των σύγχρονων ανθρώπων .

Η παρουσία πλέον πολύ σημαντικών ερευνών και εξελίξεων στη Διατροφή δημιουργεί συνεχόμενες ανησυχίες και αναζητήσεις, που με οδηγούν στην παρακολούθηση ενός πολύ σημαντικού σεμιναρίου που ήρθε να επισφραγίσει την εμπειρία τόσων χρόνων .

Από το 2011 έχω εξειδικευτεί στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία (Master Practitioner από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών [ΚΕΑΔΔ] υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας NCFED) και συνεργάζεται με Διαιτολόγους – Διατροφολόγους για θέματα που σχετίζονται με διατροφή και ψυχολογία σε παιδιά – εφήβους – ενήλικες (διατροφικές διαταραχές, παχυσαρκία, αυτοεκτίμηση, εικόνα σώματος).

Μια πολύ σημαντική εμπειρία που σε συνδυασμό με την προσωπική εμπειρία χρόνων πάνω στην χορτοφαγία έφερε

Το Μάιο του 2015 την έκδοση του βιβλίου μου

Η Διατροφή στη Νηστεία Θεωρία και Πράξη

από τις εκδόσεις Σταμούλη σε συνεργασία με τον ΚΕΑΔΔ το οποίο αφορά έναν πλήρη οδηγό υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής στην περίοδο της νηστείας με έναν ενημερωτικό οδηγό συνταγών που δίνουν έμφαση στην θρεπτικότητα αλλά και απολαυστική γεύση φαγητών μαγειρεμένων από εμένα για την οικογένειά μου.

Η ανάγκη για αλλαγή στο τομέα της Διατροφής και Δίαιτας και η κοινή προσέγγιση σε θέματα διατροφής με συναδέλφους – συμφοιτητές δημιούργησε την επιστημονική ομάδα “Διατροφή “ στην οποία από το Σεπτέμβριο του 2000 είμαι μέλος .

Είμαι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων- Διατροφολόγων,

του Κέντρου Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών,

του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών ,

της επιστημονικής ομάδας medidiatrofi

της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας .

Ενημερώνομαι συνεχώς για τα νέα δεδομένα της επιστήμης της διατροφής παρακολουθώντας ομιλίες, διαλέξεις, σεμινάρια.

Συμμετέχω και παρακολουθώ από το 1992 μέχρι σήμερα τα Πανελλήνια και Μακεδονικά Συνέδρια της Διατροφής και Διαιτολογίας, του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας Θεσσαλονίκης , της Ελληνικής εταιρείας παχυσαρκίας και της Ελληνικής διαβητολογικής Εταιρίας.

Είμαι παντρεμένη και μητέρα δυο παιδιών .Η περίοδος της εγκυμοσύνης και το μεγάλωμα των παιδιών μου ακολουθώντας ισορροπημένη διατροφή ήταν για μένα μια ακόμη σημαντική διαπίστωση πόσο μεγάλα είναι τα οφέλη της Διατροφής για την σωστή ανάπτυξη και υγεία του ανθρώπου ακόμη και από τα πρώτα στάδια της σύλληψης του . Δεδομένα και γνώσεις που αποδεικνύουν πώς η σωστή διατροφή μπορεί να κάνει υγιείς και χαρούμενους ενήλικες και παιδιά .

Έτσι παράλληλα ξεκίνησε και μια καινούργια επαγγελματική εμπειρία για την ισορροπημένη Διατροφή στην εγκυμοσύνη , βρέφη , παιδιά και εφηβεία . Εμπειρία και γνωριμίες που οδήγησαν σε συνεργασίες με άτομα που ήθελαν να γνωρίσουν την σημασία της υγιεινής διατροφής στη σωστή πνευματική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών . Έτσι το 2004 παρουσίασα στο συνέδριο της pharmatron εργασία για την Διατροφή της εγκύου και την περίοδο του θηλασμού .

Στα πλαίσια αυτής της διατροφικής αναζήτησης προκύψανε συνεργασίες και ( π.χ σημαντικές γνωριμίες ) .

Το 1998 συνεργάστηκα με το Δημοτικό Σχολείο Άνω Τούμπας στην Θεσσαλονίκη για την ενημέρωση των παιδιών σε θέματα διατροφικής αγωγής.

Το 2000 συνεργάστηκα με το Παπάφειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης για την ενημέρωση των παιδιών σε θέματα διατροφικής αγωγής .

Το 2011 συμμετείχα στο πρόγραμμα Davinci στην ενημέρωση παιδιών για την παχυσαρκία και τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής .Επίσης συμμετείχα σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα σε σχολεία του Ασβεστοχωρίου .

Κατά την διάρκεια του 2011 και 2012 διατέλεσα επιστημονικός συνεργάτης- διαιτολόγος –διατροφολόγος με τις ακαδημίες ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ και της ομάδας πετοσφαίρισης του ΠΑΟΚ

Από το 2015 συνεργάζομαι με το ίδρυμα Μέλισσα για την ενημέρωση των παιδιών που διαμένουν εκεί για τη σημασία της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής για την προαγωγή της πνευματικής και ψυχικής υγείας των κοριτσιών.

Από το 2002 πραγματοποιώ ομιλίες με θέματα διατροφής σε μαθητές δημοτικού , γυμνασίου και λυκείου , για την ενημέρωση των μαθητών , γονέων και εκπαιδευτικών της πόλης σε θέματα διατροφής.

Έχω συμμετάσχει σε εκδηλώσεις για την ενημέρωση των πολιτών της πόλης σε θέματα διατροφής .

Αρθρογραφώ για το site www.diatrofi .gr και το www.medidiatrofi.gr

για το A-pharmacy.gr για περιοδικό business woman καθώς και για το ιντερνετικό τύπο ( αθηναϊκό , κ. λ. )

Τέσσερα Βασικά :

1 Από το 1997 έως σήμερα διατηρώ το προσωπικό μου διαιτολογικό γραφείο με Πολυετή εμπειρία διατροφικής διαχείρισης παθολογικών καταστάσεων. Και διαχείριση εξατομικευμένα προγραμμάτων διατροφής για : Έγκυες, Θηλάζουσες, Παιδιά, Ενήλικες – Διατροφικές Διαταραχές – Υγιεινή Διατροφή – Σακχαρώδη Διαβήτη – Προβλήματα Υγείας .

2- Από το 2011 έχω εξειδικευτεί στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία (Master Practitioner από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών [ΚΕΑΔΔ]

3- Είμαι συγγραφέας του βιβλίου : Η Διατροφή στη Νηστεία Θεωρία και Πράξη

4 – Πραγματοποιώ ομιλίες σε σχολεία της πόλης για την ενημέρωση των μαθητών ,γονέων και εκπαιδευτικών της πόλης σε θέματα διατροφής.

Αρθρογραφώ σε ποικίλα θέματα διατροφής