Dr Plus - Diatrofi

Ελαφρύ γεύμα Έξυπνα Γεύματα

Το κολατσιό του Carlo αλά Ελληνικά

Μη ζητήσεις νερό και ψωμί γιατί δεν υπάρχει…

Η Trattoria όπως λέει κι ο φίλος μου ο Carlo που συχνά πυκνά μας επισκέπτεται από την Ιταλία,  είναι κάτι ανάμεσα σε μια Osteria κι ένα RistoranteΣε απλά Ελληνικά δηλαδή, αν θα έπρεπε να εξηγήσω στον Carlo, θα του έλεγα ότι μια παραδοσιακή ταβέρνα είναι κάτι περισσότερο από ένα ρακάδικο ή ένα τσιπουράδικο ή έστω ένα προχωρημένο καφενείο και κάτι λιγότερο από ένα εστιατόριο…

Ένα από τα καλά της Ελληνικής ταβέρνας είναι ότι με το που κάθεσαι, θα σου φέρουν μια κανάτα νερό, κάτι που ενώ είναι απολύτως σωστό, θεωρείται παγκόσμια πρωτοτυπία. Τώρα το τι νερό είναι αυτό, αξίζει τον κόπο να ρίξεις κάποια στιγμή μια ματιά στο σχετικό άρθρο περί Επιτραπέζιων και Εμφιαλωμένων νερών από το συνάδελφο Παναγιώτη Ζήση εδώ

Ένα από τα λάθη της ελληνικής ταβέρνας είναι ότι μαζί με το νερό, σου φέρνουν κι ένα πανέρι ψωμί για να ξεκινήσεις το τσιμπολόγημα με μια τροφή που συνήθως είναι από λευκά άλευρα με μειωμένα θρεπτικά συστατικά και κυρίως πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες. Ιδιαίτερα αν υπάρχουν και μικρά ή «μεγάλα» παιδιά στη παρέα, το συγκεκριμένο  ψωμί είναι ότι πρέπει για να χορτάσουν πολύ πριν έρθουν τα κυρίως πιάτα, κι ύστερα εσύ θα αναρωτιέσαι τι θα τα κάνεις όλα αυτά που παρήγγειλες. Διότι αν τα έχεις αφήσει νηστικά πάνω από τρεις ώρες, κι αν η ταβέρνα έχει κι άλλο κόσμο να εξυπηρετήσει πριν το δικό σας τραπέζι, μόλις φάνε από δυο τρεις φέτες ψωμί, σε περίπου 30 λεπτά, με τις πρώτες μπουκιές απ’ τα ορεκτικά, πολύ σωστά… θα σου πουν ότι χόρτασαν. Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα θα έχουν ανέβει σε τόσο υψηλά επίπεδα που η βιοχημική ισορροπία του εγκεφάλου θα δώσει άθελά τους, ισχυρά μηνύματα κορεσμού, πριν πεις και μυρίσεις κύμινο από τα σουτζουκάκια…

Στην Tratoria λοιπόν, μήτε νερό ούτε ψωμί θα βρεις. Θα βρεις όμως πολύ ωραία κι ενδιαφέροντα Antipasti, από το λατινικό «ante» δηλαδή «πριν» και «pastus» δηλαδή «γεύμα», τα αντίστοιχα δικά μας «ορεκτικά» με τη μόνη διαφορά ότι πρόκειται για πραγματικά ορεκτικά, ίσα – ίσα να σε κρατήσουν μέχρι να έρθει και να απολαύσεις το κυρίως πιάτο.  Σε αντίθεση φυσικά με την πραγματικότητα της Ελληνικής ταβέρνας, που τα περισσότερα ορεκτικά είναι συνήθως αρκετά πλούσια σε λιπαρά και τηγανιτά, ικανά να σε χορτάσουν πολύ πριν έρθουν  τα κυρίως, τα οποία αν και ήδη φουσκωμένος, τα τρως για να μη πάνε χαμένα.

Ένα από τα πιο γνωστά Ιταλικά παραδοσιακά εδέσματα είναι το «proscioutto» ένα αλλαντικό από κρέας χοίρου. Διαχωρίζεται σε προσούτο κότο (prosciutto cotto) και προσούτο κρούντο (prosciutto crudo). Το προσούτο κότο είναι μαγειρεμένο ζαμπόν, ενώ το κρούντο στεγνώνεται στον αέρα από 9 μήνες έως και 2 χρόνια. Το πιο γνωστό και ακριβό προσούτο είναι αυτό της Πάρμας και του San Daniele της περιοχής του Φριούλι.

Κλασσικό Ιταλικό Antipasti

Antipasto_all'italiana

Στην Ελλάδα φτιάχνεται το Ακροκώλιον, το προσούτο Ευρυτανίας, από χοιρινά μπούτια. Είναι αλλαντικό με μοναδική γεύση και άρωμα.

Από τα συνηθέστερα Antipasti που μπορείς να βρεις στον «Άβακα», δηλαδή το μαυροπίνακα μιας Trattoria είναι το «Προσούτο με Πεπόνι». Ίσως ακούγεται περίεργο αλλά η ισορροπία μεταξύ αλμυρού (λόγω Νατρίου) στο προσούτο και γλυκού (λόγο Καλίου) στο πεπόνι φέρνει μια γευστική ισορροπία τόσο στον ουρανίσκο όσο και στο σώμα. Κι αυτό διότι ο συνδυασμός πολλών αλμυρών τροφών ή φαγητών που έχει προστεθεί αλάτι κατά το σερβίρισμα ή το μαγείρεμα, προκαλούν μια φυσιολογική κατακράτηση νερού που συχνά όμως εκφράζεται ως δυσφορία για το ίδιο το σώμα.

Ο περιορισμός του αλατιού και η κατανάλωση λίγου φρέσκου φρούτου και μιας κουταλιάς μουσκεμένων ξηρών καρπών 30 – 60 λεπτά πριν από ένα γεύμα μπορεί να βοηθήσει ώστε να μην υπάρξει αυξημένη κατακράτηση στη συνέχεια αλλά και να μειώσει σημαντικά την άκρατη πείνα μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

Η ισορροπία μεταξύ τροφών που είναι πλούσιες σε κάλιο όπως τα φρούτα, οι άψητοι ανάλατοι μουσκεμένοι ξηροί καρποί, τα λαχανικά, με τροφές που περιέχουν νάτριο, όπως τα αλλαντικά, τα σκληρά τυριά, τα παστά κτλ και ο περιορισμός του επιτραπέζιου αλατιού, είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να υπάρχει μια ποικιλία από σημαντικά ιχνοστοιχεία και μέταλλα που βοηθά σημαντικά στην ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού  και του οργανισμού γενικότερα.

Επίσης η τακτική κατανάλωση αλλαντικών, πολύ συχνά εμπεριέχει και αρκετά συντηρητικά, και η σταδιακή συσσώρευση τους στο σώμα ενδέχεται να προκαλέσει μακροπρόθεσμα, ανεπιθύμητες κυτταρικές δυσλειτουργίες ή μεταλλάξεις.

Μια διαφορετική επιλογή για φυσική γευστική απογείωση…

Η δική μου αγαπημένη ισορροπία δεν έχει να κάνει τόσο με τα Ιταλικά αλλαντικά αλλά με την Ελληνικότατη γραβιέρα, την οποία πολύ συχνά συνδυάζω με καλοκαιρινά φρούτα, που όντας πλούσια σε νερό, σβήνουν ισορροπημένα την αλμύρα του γευστικότατου τυριού.

Για τη γευστική δημιουργία σου θα χρειαστείς

Δυο φέτες πεπόνι και δυο φρέσκα ή ξερά σύκα για την ομάδα της φρέσκιας επιλογή της 3άδας

Δυο κρίθινα παξιμάδια με φυσικό θαλασσινό αλάτι ή δυο παξιμάδια βρώμης για την ομάδα δημητριακών/καρπών, ελαφρά βαπτισμένα σε νερό και στη συνέχεια πρόσθεσε από ένα κουταλάκι ελαιόλαδο στο καθένα

Δυο δάχτυλα γραβιέρα, περίπου στα 30 – 50 γραμμάρια κομμένη σε μεγάλες φλοίδες για το πρωτεϊνούχο τρόφιμο της 3άδας

Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις και μια κουταλιά μουσκεμένους ξηρούς καρπούς και γιατί όχι και 4-5 μεγάλες ελιές ώστε να  πραγματικά να παρασκευάσεις ένα μικρό κολατσιό πολυσυλλεκτικών γεύσεων και θρεπτικών συστατικών.

Τη συγκεκριμένη επιλογή με το τίτλο «Πεπόνι με γραβιέρα» μαζί με πολλές άλλες θα τη βρεις  και στην εφαρμογή Diet Coaching στο πακέτο Ιδεών – Συνταγών: «Συνταγές από την Ρόδο»

THIN POSITIVE & DIET COACHING Book - e-Pub - Application

Η φιλοσοφία  των επιλεγμένων συνδυασμών  για τη δημιουργία μικρών πλήρη γευμάτων  είναι βασισμένη στο βιβλίο  Thin Positive – Μυστικά ελέγχου της πείνας και της διατροφής από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas