Dr Plus - Diatrofi

Snacks Έξυπνα Γεύματα Πρωινό

Tost γλυκό ή αλμυρό, απίθανες δημιουργίες με δυο φέτες ψωμί…

Για όλους τους ενσυνείδητους λάτρεις της ποιοτικής γεύσης, που γνωρίζουν ότι η απόλαυση δεν απαιτεί περιορισμό και ξέρουν να δίνουν την μέγιστη θρέψη, απόλαυση και  σπιτική γαστρονομία, από το πιάτο σε όλους τους ερεθισμούς των αισθήσεων τους.
Οι συνδυασμοί που ακολουθούν είναι ιδιαίτερα εύκολοι και  απαιτούν μικρό χρόνο προετοιμασίας.

α) συνδυασμός, τοστ αλά cheese cake

tost-cheesecake1neotost-cheesecake2neo

 

 

 

 

Βάλε σε δυο ελαφρώς  φρυγανισμένα ψωμάκια  από μια κοφτή κουταλιά της σούπας τυρί Philadelphia. Αντί για ψωμάκια θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις και μια κυπριακή πίτα. Στη συνέχεια στην μια φέτα πρόσθεσε δυο κουταλάκια μαρμελάδα  όπως φρούτα του δάσους και τέλος πασπάλισε με ένα κουταλάκι του γλυκού πολύ καλά τριμμένους ξηρούς καρπούς για να συμπληρώσεις το μικρό σου γεύμα λίγο περισσότερο σε αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα. Ταίριαξε τις φετούλες σου προσεκτικά και είσαι έτοιμος με ένα λαχταριστό πλήρες γεύμα στα χέρια σου.

Ένα χαρακτηριστικό που έχει η συγκεκριμένη ιδέα είναι ότι μπορείς να ετοιμάσεις αυτό το εναλλακτικό τοστ από το βράδυ, να το βάλεις στο ψυγείο αφού πρώτα το σκεπάσεις με μια χαρτοπετσέτα και το τυλίξεις με ένα αλουμινόχαρτο για να μην κρυώνει αλλά και να μην πάρει μυρωδιές από άλλα φαγητά που θα συγκατοικήσουν αυτό το βράδυ στο ψυγείο και το πρωί θα το βρεις έτοιμο με υλικά του να έχουν δέσει σε μια υπέροχη αλχημεία προς τέρψιν του ουρανίσκου σου.

Εδώ τώρα παίζουν δυο σενάρια για το πώς θα το αξιοποιήσεις καλύτερα. Είτε το τρως όπως είναι για πρωινό ολόκληρο συνοδεύοντάς το με ένα φρούτο ή ένα ποτήρι φρέσκο χυμό , είτε το χωρίζεις στη μέση για να μην πάρεις πολλές θερμίδες και το μισό το τρως όπως είπαμε και  το άλλο μισό θα το πάρεις μαζί σου για να το φας αργότερα ως ένα εξαιρετικό γευστικό σνακ.

β) συνδυασμός, τοστ κρέπα σοκολάτα μπανάνα

tost-krepa-sokolata1tost-krepa-sokolata3

Η πραλίνα θα’ έπρεπε να ξέρεις πως σε ποσότητες της τάξεως της μιας κουταλιά της σούπας και σε συνδυασμό με άλλες θρεπτικές τροφές όπως θα δεις παρακάτω αποδεικνύεται εξίσου ευεργετική καθότι θα συμπληρώσει το μικρό σου γεύμα σε ω6 λιπαρά οξέα και αμινοξέα καθότι ένα μεγάλο μέρος της συνταγής της αποτελείται από πάστα ξηρών καρπών.

Σε δυο φρυγανισμένα ψωμάκια βάλε από μια λεπτή στρώση πραλίνα. Στο ένα από αυτά βάλε το ¼ από μια μέτρια μπανάνα σε πολύ λεπτές φέτες σχεδόν σαν φλοίδες.  Στο άλλο ψωμάκι πασπάλισε με ένα κουταλάκι του γλυκού πολύ καλά τριμμένους ξηρούς καρπούς, πάτησέ τους ελαφρά με το μαχαίρι για να κολλήσουν και φέρε τα δυο ψωμάκια σε μορφή τοστ. Το μόνο που σου λείπει ώστε το μικρό σου γεύμα να πάρει και τον χαρακτηρισμό «πλήρες»  είναι να το συνοδέψεις με μια μερίδα ασβεστίου όπως για παράδειγμα ένα φλιτζάνι γάλα ή ένα γιαούρτι. Επίσης και αυτό μπορείς να το έχεις ετοιμάσει αποβραδίς για να κερδίσεις λίγα λεπτά παραπάνω ύπνο το πρωί. Αν θες να μοιράσεις τις θερμίδες, κόψε το στη μέση και κατανάλωσε το μισό για πρωινό και το άλλο μισό πάρε το μαζί σου για το ενδιάμεσο σνακ της  ημέρας. Μια άλλη καλή ιδέα είναι να έχεις δυο μισά μαζί σου και κατά τη διάρκεια της ημέρας να προσφέρεις το ένα μισό. Να είσαι σίγουρος ότι θα εκτιμηθεί ως μια εξαιρετική κίνηση.

γ) συνδυασμός, με βάση το Κρητικό τοστ

tost-kritiko1tost-kritiko2

Παίρνουμε πάλι δυο φρυγανισμένα ψωμάκια και τα αλείφουμε προσεκτικά με ένα κουταλάκι ελαιόλαδο ή λίγη φυτική μαργαρίνη. Αντί για ψωμάκια θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις και μια κυπριακή πίτα Βουτάμε ένα κουταλάκι στο βάζο με το μέλι και από ψηλά ζωγραφίζουμε ομόκεντρους κύκλους στα ψωμάκια. Στη συνέχεια κόβουμε λεπτές φέτες γραβιέρα και τις τοποθετούμε στο ένα από τα δυο ψωμάκια. Σκεπάζουμε και με το άλλο και το Κρητικό τοστ είναι έτοιμο να σε ταξιδέψει σε νέες γευστικές εμπειρίες. Αν είναι πρωί συνόδεψέ το  με ένα ποτήρι φρέσκο χυμό κι αν είναι βράδυ άσε το χυμό και πιάσε μια ρακή.

δ) συνδυασμός, με βάση το τόστ με τυρί spread ντομάτα και μανιτάρια

tost-me-tyri-spread1tost-me-tyri-spread4

Το μανιτάρι ψημένο έχει εξαιρετική γεύση. Κάποιοι χορτοφάγοι το αντικαθιστούν πολύ συχνά με το κρέας καθότι περιέχει πληθώρα βιταμινών μετάλλων και αμινοξέων. Αντί να χρησιμοποιείς συνέχεια κάποιο αλλαντικό δοκίμασέ το στη θέση του και θα εκπλαγείς. Αν αντικαταστήσεις και την κλασική φέτα τυρί του τοστ με μια κουταλιά τυρί σε μορφή spread το μόνο που σου απομένει είναι να προσθέσεις μια δυο φέτες ντομάτα ή ντοματίνια, λίγο ρίγανη ή θυμάρι και φρεσκοτρυμμένο πιπέρι, άλειψε και με ένα κουταλάκι ελαιόλαδο ή φυτική μαργαρίνη το εσωτερικό μέρος από τα ψωμάκια σου και είμαι σίγουρος ότι από τώρα και πέρα θα ρίχνεις κλεφτές ματιές και σε άλλους πάγκους πέρα από αυτούς των αλλαντικών.

ΣΤ) συνδυασμός, με βάση μίνι σάντουιτς με τυρί φέτα σε μορφή spread

tostmefetaspreadneotostmefetaspreadneo2 

Αν η Philadelphia των ΗΠΑ έχει το γνωστό επάλειμμα τυριού ή Ήπειρος έχει το δικό της τυρί σε μορφή spread. Το ίδιο μπορείς να κάνει αν χρησιμοποίησης με λίγη τυροσαλάτα ή τυροκαυτερή ή τυρί κατίκι Δομοκού ή Cottage Cheese. Επάλειψε λοιπόν από ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού και στις δυο πλευρές από ένα μικρό ζυμάρι που αφού το ζεστάνεις δυο λεπτά μπορείς να το γεμίσεις ή επάλειψε δυο φέτες ψωμί του τοστ που έχεις φρυγανίσει για λίγο, πρόσθεσε μια φέτα ντομάτα, λίγη ρίγανη, ένα κουταλάκι πολτό ελιάς κι έφυγες για άλλα γευστικά ταξίδια. Η άλλη εναλλακτική πρόταση είναι να προσθέσεις λίγο ελαιόλαδο, μια φέτα τυρί για τοστ κι αν έχεις και 3-4 φέτες φρέσκια μανιτάρια.

Ζεσταίνεις, ανοίγεις, γεμίζεις…

…ψήνεις λίγο ακόμα κι έτοιμα…

Τις συγκεκριμένες επιλογές μαζί με πολλές άλλες θα τις βρεις και στην εφαρμογήDiet Coaching .

THIN POSITIVE & DIET COACHING Book - e-Pub - Application

Η φιλοσοφία  των επιλεγμένων συνδυασμών  για τη δημιουργία μικρών πλήρη γευμάτων  είναι βασισμένη στο βιβλίο  Thin PositiveΜυστικά ελέγχου της πείνας και της διατροφής από τις εκδόσεις Μεταίχμιο .

Για τους συνδυασμούς με ψωμί του τοστ χρησιμοποιήθηκε το ψωμί Αρχαίας σποράς. thumbnail_salata-new-pack

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas