Snacks Γλυκά Συνταγές

Γλυκά σαντουιτσάκια

Για 10-12 κομμάτια

Για το κέικ:

2 φλιτζ. αλεύρι ολικής κοσκινισμένο

1 φλιτζ. καλαμποκάλευρο κοσκινισμένο

1 φλιτζ. πουρέ κολοκύθας

1 φακελάκι baking powder

1 κ.γλυκού σόδα

2 αυγά-χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια

100 γραμ. μαλακή μαργαρίνη

2 κ.σούπας ελαιόλαδο

½  φλιτζ. μέλι ή πετιμέζι ή συνδυασμός

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%

1 κ.σούπας απόσταγμα βανίλιας

1 κ.γλυκού κανέλλα

Μία πρέζα αλάτι

Γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και σκόνη πιπερόριζας κατά βούληση

Για την κρέμα:

400 γρ. τυρί κρέμα

200 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι χωρις προσθήκη ζάχαρης

½ κ.γλυκού κανέλλα

Για το «σιρόπι»:

½ φλιτζ. βραστό νερό

1 κ.σούπας κακάο

 

Το πρώτο βήμα για τα σαντουιτσάκια σε βρίσκει να προετοιμάζεις τα υλικά για το κέικ:

Κοσκίνισε τα άλευρα και τα διογκωτικά και άφησε τα στην άκρη.

Με το μίξερ ανάμιξε καλά τους κρόκους με τη μαργαρίνη μέχρι να αποκτήσουν ένα ανοιχτό χρώμα, και στη συνέχεια πρόσθεσε τη βανίλια, το μέλι και τον πουρέ κολοκύθας και συνέχισε την ανάμιξη μέχρι να αποκτήσεις ένα ομοιογενές μίγμα.

Σε ένα άλλο καθαρό μπολ μεταμόρφωσε τα ασπράδια σου σε αφράτη μαρέγκα με το μίξερ σε μεσαια ταχύτητα, και στη συνέχεια πρόσθεσε το γιαούρτι με απαλές κινήσεις.

Ήρθε η ώρα να αρχίσεις να προσθέτεις στο μίγμα της κολοκύθας σταδιακά λίγη ποσότητα αλεύρων και λίγη μαρέγκας ανακατευοντας απαλά με μία σπάτουλα, τελευταία τα μπαχαρικά και το αλάτι και σε λίγα λεπτά η ζύμη για το κέικ σου ειναι έτοιμη.

Προθέρμανε το φουρνο στους 180 ⁰C, άδειασε τη ζύμη σου σε δύο στρογγυλές ή τετράγωνες ομοιες φόρμες και ψήσε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι βεβαίως το μαχαίρι που θα εισέλθει στην μέση του κέικ να βγει καθαρό και χωρίς υπολλείματα. Ο χρόνος μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τη φόρμα που θα χρησιμοποιήσεις.

Εναλλακτικά μπορεις να ψήσεις το κέικ σου όλο μαζί σε μία φόρμα και να κοψεις στη μέση με μαχαίρι του ψωμιού όταν κρυώσει καλά.

Όσο ψήνεται το κέικ ετοίμασε την κρέμα με απλή ανάμιξη των υλικών και άφησε τη στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείς.

Όταν το κέικ κρυώσει καλά χρησιμοποίησε ένα ποτήρι ή ένα κουπάτ για μπισκότα για να σχηματίσεις τα «ψωμάκια» του σάντουιτς. Βρεξε κάθε κομμάτι με λίγο από το «σιρόπι» και άπλωσε περίπου 1 ½ κ.σούπας από την κρέμα ωστε να στέκονται ωραια τα σάντουιτς και να μην τρέχει η κρέμα προς τα έξω.

dsc_0169

 

 

 

 

 

 

dsc_0153Τα σαντουιτσάκια διατηρούνται στο ψυγείο για περίπου μια εβδομάδα.

Σερβίρισέ τα πασπαλισμένα με κακάο ή τύλιξέ τα για ενα χορταστικό και δροσερό σνακ.

TIPS:

  • Το οτι κοσκινίζουμε τα άλευρα δεν σημαίνει οτι αφήνουμε το πίτυρο έξω από τη ζύμη μας: αυτό θα μείνει στο κόσκινο αλλά θα το προσθέσουμε πίσω στο μίγμα. Ο λόγος που κοσκινίζουμε ειναι για να αποφύγουμε το σβόλιασμα και να πετύχουμε πιο αφράτο κέικ.
  • Πουρέ κολοκύθας βρίσκουμε είτε κονσερβοποιημένο στο σούπερ μάρκετ, είτε φτιάχνουμε σπιτικό απλώς ψήνοντας μια κολοκύθα ολόκληρη στο φούρνο (180 ⁰C- 1 ώρα) και μετά πολτοποιώντας τη σάρκα της. Αποθηκεύεται σε σακουλάκια στην κατάψυξη και τη χρησιμοποιείς σε σούπες, κέικ , σάλτσες και ότι άλλο σου έρθει στο μυαλό.

 

Για να ξέρεις τι θα φτιάξεις, για να ξέρεις τι θα φας:

 

Διατροφική Ανάλυση  
  ανά 100 g
Ενέργεια 223 kcal
Ολικά λιπαρά 11,2 g
Κορεσμένα 3,9 g
Τρανς 1,5 g
Χοληστερόλη 33,2 mg
Νάτριο 149 mg
Ολικοί υδατάνθρακες 26,6 g
Διαιτητικές ίνες 2,3 g
Σάκχαρα 10,8 g
Πρωτείνες 6,1 g

Ένα δροσερό σαντουιτσάκι που ειναι καλή πηγή πρωτεϊνών, διαιτητικών ινών και ασβεστίου!

Σχετικά με τον δημιουργό

Κλέλια Καραγιαννάκη / Φοιτήτρια Χαροκοπείου

Φοιτήτρια Χαροκοπείου