Dr Plus - Diatrofi

Ελαφρύ γεύμα Έξυπνα Γεύματα Συνταγές

Ενναλακτική χωριάτικη

Γιατί στην Κρήτη οφείλεις να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις

Κάποτε σε ένα ορεινό χωριό στον Ψηλορείτη, εν μέσω της νηστείας της σαρακοστής και παραμονές του Πάσχα, ένα ζευγάρι έφτασε πεινασμένο έξω από την ταβέρνα του χωριού.

Ο σύζυγος πέρασε το πέτρινο κατώφλι όταν το βλέμμα του συναντήθηκε με το γενειοφόρο ταβερνιάρη πίσω απ’ το πάγκο της κουζίνας που σκούπιζε τα ποτήρια καθώς τα τοποθετούσε στο δίσκο.

– Θαλασσινά έχετε; Τον ρώτησε ελπίζοντας σε μια θετική απάντηση…

Ο ταβερνιάρης, κρατώντας αναμονή μερικών δευτερολέπτων, κι αφού πρώτα τον εξέτασε προσεκτικά από πάνω έως κάτω, τον κοίταξε κατάματα και απάντησε…

– Μόνο αλάτι… και αμέσως έστρεψε πάλι το βλέμμα του στα ποτήρια και συνέχισε να τα σκουπίζει και να τα τακτοποιεί αμήλιτος, το ίδιο προσεκτικά όπως πριν…

Η σωστή ερώτηση στο λάθος μέρος μπορεί να κάνει τη διαφορά

Το ίδιο απογοητευτικό σενάριο θα μπορούσε να επαναληφθεί αν οποιοσδήποτε άλλος περνούσε το κατώφλι της ίδιας ταβέρνας στον Ψηλορείτη και ζητούσε για παράδειγμα μια «χωριάτικη» εννοώντας τη γνωστή σαλάτα με το τυρί φέτα. Και πάλι νηστικός θα έμενε. Η σωστή παραγγελία στο συγκεκριμένο ορεινό χωριό θα ήταν να ζητήσεις μια σαλάτα, λίγο ντόπιο τυρί και ότι άλλο καλό υπάρχει ή αξίζει τον κόπο να δοκιμάσεις σ’ αυτόν το τόπο που ήρθες. Κι αν ο ταβερνιάρης έχει και μαγειρικές ανησυχίες θα σου ετοιμάσει μια εναλλακτική χωριάτικη, με ότι λαχανικά έχει στον κήπο του και φυσικά «γραβιέρα» διότι «φέτα» μήτε και την είδανε ποτέ εκεί πάνω…

Η δική μου αγαπημένη ισορροπία για δυο

6 μικρά κρίθινα παξιμάδια με φυσικό θαλασσινό αλάτι,  ως το αμυλούχο τρόφιμο της 3άδας

½ φλιτζάνι (περίπου 60 γραμμάρια) τριμμένη γραβιέρα, ως η ζωική επιλογή της 3άδας

2 μέτριες ντομάτες, και 2 μέτρια αγγουράκια, ως  η  φρέσκια επιλογή της 3άδας

4 κουταλιές ωμό ελαιόλαδο

½ φλιτζάνι φύλλα γλιστρίδας ή ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 κουταλιά της σούπας ξύδι από κρασί

8 – 10  ελιές

Λίγη φρέσκια τριμμένη ρίγανη

Μια πρέζα  φυσικό θαλασσινό αλάτι για περισσότερη γεύση

Ανακατεύεις καλά όλα τα υλικά ώστε τα παξιμάδια να μουσκέψουν απ’ τους  χυμούς της ντομάτας και το ελαιόλαδο. Άφησε λίγα λεπτά να δέσουν μεταξύ τους τα υλικά και είσαι έτοιμος  για ένα πλήρες γεύμα που ίσως το μόνο που θα του έλλειπε να ήταν μια μικρή δόση τσικουδιά.

Τη συγκεκριμένη επιλογή με το τίτλο «Εναλλακτική Χωριάτικη » μαζί με πολλές άλλες θα τη βρεις  και στην εφαρμογή Diet Coaching στο πακέτο Ιδεών – Συνταγών: “Συνταγές από την Κρήτη”

Diet Coaching App Store

Η φιλοσοφία  των επιλεγμένων συνδυασμών  για τη δημιουργία μικρών πλήρη γευμάτων  είναι βασισμένη στο βιβλίο  Thin PositiveΜυστικά ελέγχου της πείνας και της διατροφής από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

 

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas