Όσπρια Συνταγές

Μπιφτέκια οσπρίων με σως ταχίνι

Μια νόστιμη & νηστίσιμη συνταγή

Υλικά για 5-6 μερίδες

Μπιφτέκια με φάβα:

daal-166986_1920

300γρ φάβα βρασμένη
200γρ πατάτες ή γλυκοπατάτα βρασμένες
4 κ σ βρώμη
1/2 κ γλ Κύμινο και ½ κ γλ κόλιανδρο
3 κ σ ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
3 κ σ μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 30′ στο ψυγείο να δέσει.

Ψήνουμε στον φούρνο στους 180* για 10′
Μπιφτέκια με φακές:

beans-511796_1920

300γ φακές βρασμένες
200γρ κινοα ή πλιγούρι βρασμένο
4 κ σ ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι
1 κ γλ σκόρδο σκόνη
2 κ σ κόλιανδρο
2 κ σ φρέσκο βασιλικό
100γρ ηλιόσπορο σκόνη
Αλατι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 30′ στο ψυγείο να δέσει.

Ψήνουμε στον φούρνο στους 180* για 10′

Σως ταχίνι

salad-1330609_1920

Υλικά:

100 γρ. ταχίνι
50 ml νερό
ξύσμα από 1 λάιμ
χυμό από 1/2 λάιμ
αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ. μέλι
1 πρέζα μπούκοβο

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ με 100 γρ. ταχίνι, προσθέτουμε το νερό, ξύσμα από 1 λάιμ, χυμό από μισό λάιμ, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.γ. μέλι και μία πρέζα μπούκοβο.
Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να γίνουν μία λεία σως

 

Σερβίρουμε με σαλάτα ωμών λαχανικών και αραβικές πιτούλες

Σχετικά με τον δημιουργό

Κυριακή Απέργη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ονομάζομαι Απέργη Κυριακή. Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1988. Σπούδασα στην πρώτη μου επιλογή στο Χαροκόπειο Πανεπιστημίο Αθηνών στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής από όπου και αποφοίτησα το 2010. Ο τομέας της διατροφής και της υγείας ήταν και είναι σκοπός της ζωής μου και εξακολουθεί να με απασχολεί θερμά.
Πραγματοποίησα την πτυχιακή μου εργασία στην κοιλιοκάκη και ολοκλήρωσε την κλινική πρακτική άσκηση στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία "Αττικό" και "Αλεξάνδρα".
Το 2013 εξειδικεύτηκα στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών και ολοκλήρωσα με επιτυχία την μεταπτυχιακή εκπαίδευση του Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ) υπό την εποπτεία του NCFED της Μεγάλης Βρετανίας και αναγνωρισμένο από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων – British Psychological Society - BPS .
Παρακολούθησα σαν πρακτική περιστατικά διατροφικών διαταραχών στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»).
Συνεχίζω και ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα διατροφής και ψυχολογίας ακολουθώντας συνεχείς εκπαιδεύσεις και προγράμματα κατάρτισης.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης παρακολουθώ σεμινάρια της ESPEN (LLL) για την κλινική διατροφή και σεμινάρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης από αναγνωρισμένους φορείς.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια life- coaching και Focus in Solution Therapy.
Παρακολουθώ και ενημερώνομαι για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής.
Το 2015 ολοκλήρωσα τα κλινικά σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Συμμετέχω σαν ομιλήτρια σε ποικίλες δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης.
Αποτελώ εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ στο κομμάτι της νευρικής ανορεξίας.
Αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά site (www.diatrofi.gr) και περιοδικά, στο δικό μου kiriakiapergi@blogspot.gr και πραγματοποιώ ομιλίες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Έχω συμμετάσχει σε βιβλία διατροφής και ψυχολογίας.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, του συλλόγου Κλινικών Διαιτολόγων ESPEN και GrESPEN και της ΕΔΔΕ και επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας diatrofi και keadd.