Ρύζι / Ζυμαρικά Συνταγές

Οι χυλοπίτες της Λέσβου: « γιοφκάς»

Αν κάποτε βρεθείς στη Λέσβο, πέρα από τα αξιοθέατα της και την ομορφιά της φύσης, μη ξεχάσεις να αναζητήσεις και τις ομορφιές της γαστρονομικής της παράδοσης. Ένα από τα πλούσια εδέσματά της αποτελεί και ο « γιοφκάς», ή χυλοπίτες, που φτιάχνεται απο πρόβειο γάλα και χωριάτικα αυγά. Οι νοικοκυρές συνηθίζουν το καλοκαίρι να φροντίζουν για την παρακευή του ώστε να έχουν απόθεμα για όλη τη χρονιά που έρχεται. Το καλοκαίρι αποτελεί την πιο κατάλληλη εποχή, καθώς ανοίγουν μεγάλες πίτες και τις κόβουν σε κομμάτια, τις απλώνουν σε σεντόνια και τις αφήνουν να στεγνώσουν στον αέρα.

Υλικά  1,5 λίτρο πρόβειο γάλα  8 αυγά  λίγο αλάτι  1 κουταλιά σούπας ξύδι  2 κιλά περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Σουρώνουμε το πρόβειο γάλα και το βράζουμε. Όταν βράσει το αφήνουμε να κρυώσει. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μία μεγάλη κούπα και ανοίγουμε μεγάλα λεπτά φύλλα με τον πλάστη, ή με την μηχανή αν έχουμε {Οι νοικοκυρές εδώ ανοίγουν το φύλλο στο σοφρά (στρογγυλό τραπεζάκι με κοντά ποδια) με τη ματσόβεργα (μακριά ξύλινη βέργα)}. Αν πρόκειται να ανοίξουμε τη ζύμη με τη μηχανή πρέπει να την κάνουμε αρκετά σφιχτή, οπότε προσθέτουμε λίγο περισσότερο αλεύρι, ενώ με τον πλάστη πρέπει να είναι πιο μαλακιά για να ανοίξει εύκολα. Όταν ανοίξουμε τις πίτες, με μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη κάθετα σε λωρίδες (πάχους 4 δακτύλων) και την κάθε λωρίδα οριζόντια σε μικρότερες (πάχους ενός δακτύλου). Έπειτα απλώνουμε το γιοφκά σε ένα καθαρό σεντόνι και τον αφήνουμε να στεγνώσει σε ένα δωμάτιο με ανοιχτό παράθυρο για μία μέρα. Το μαζεύουμε όταν στεγνώσει και τον αποθηκεύουμε σε μεγάλα αεροστεγοί μπολ. Χρησιμοποιείται στην μαγειρική όπως κάθε ζυμαρικό. Εδω επίσης συνηθίζουν να το μαγειρεύουν σαν σούπα (γιοφκαδόσουπα) ή να το βράζουν για 10΄, να το σουρώνουν και να το συνοδεύουν με ντόπια μυζήθρα και 1 κουταλιά σούπας βούτυρο που μόλις έχει λιώσει.

Σχετικά με τον δημιουργό

Παναγιώτα Τρυγώνη- Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Η Παναγιώτα Τρυγώνη σπούδασε διαιτολόγος – διατροφολόγος στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης και αποφοίτησε το 2015 με βαθμό 8,73 «Άριστα». Πραγματοποίσε την πρακτική της άσκηση στο τμήμα Διατροφής του «Βοστάνειου» Νοσοκομείου , ενώ παράλληλα συνεργαζόταν με το Εξωτερικό Διαβητολογικό Ιατρείο του. Εκπόνησε την πτυχιακή της εργασία με θέμα «Η προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή στη Μυτιλήνη σε σχέση με την εμφάνιση οξέος στεφανιαίου συνδρόμου και αγγειακού ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίο».
Από το 2010 έως σήμερα έχει παρακολουθήσει πλήθος επιστημονικών συνεδρίων και ημερίδων σχέτικά με τη διατροφη και συνοδών προβλημάτων υγείας που μαστίζουν την εποχή. Το 2014-2015 συμμετείχε στο ερευνητικό προγράμματα ΕΣΠΑ «Συμμαχία για την υγεία- διατροφή» στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
Είναι εξειδικευμένη θεραπεύτρια των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και από το 2016 αποτελεί επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).
Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομιλίες σχετικά με τη διατροφή που έχουν πραγματοποιηθεί στη Λέσβο. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορες σελίδες στο διαδίκτυο (www.flowmagazine.gr, www.diatrofi.gr) και στο διαδικτυακό περιοδικό e-food for thought.