Αυγά Έξυπνα Γεύματα Πρωινό Συνταγές

Ομελέτα στον ατμό (με την ευχή του Θεού)

Όχι άλλο κάρβουνο…

Στο εξαιρετικό κείμενο της συναδέλφου Κυριακής Απέργη για Τα προϊόντα τελικής γλυκοζυλίωσης αναφέρεται με τον πιο κατανοητό τρόπο πώς επιδρούν στη υγεία μας όλες οι τοξικές ουσίες που παράγονται κατά το μαγείρεμα των τροφών σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως το παρατεταμένο τηγάνισμα και το ψήσιμο του κρέατος στα κάρβουνα, καθώς και η υπερβολική κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή τροφών πλούσιων σε απλούς υδατάνθρακες.

Τα προϊόντα τελικής γλυκοζυλίωσης ή εν συντομία AGEs ή γλυκοτοξίνες, παράγονται στο σώμα μας ή λαμβάνονται με τις τροφές και έχουν κατηγορηθεί για πολλές ασθένειες και κυρίως για διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο και πρόωρη γήρανση.  Κάποιες μελέτες έχουν αναφέρει ότι η καθημερινή κατανάλωση τροφών με αυξημένα επίπεδα γλυκοτοξινών  από εγκύους, μπορεί να επηρεάσουν μέχρι και την σωστή έκφραση του «φύλου» του βρέφους από τα πρώτα κιόλας  χρόνια της ζωής του.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το άρθρο, η υπερβολική, πλεονάζουσα ποσότητα γλυκόζης στο αίμα, δρα σαν «εσωτερική κόλλα». Η διαδικασία προσκόλλησης της γλυκόζης σε διάφορα κύτταρα του σώματος, οδηγεί στην αλλαγή του σχήματός τους και έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της ομάδας των χημικών ουσιών, που ονομάζουμε προχωρημένα προϊόντα τελικής γλυκοζυλίωσης (advanced glycation end products) ή εν συντομία AGEs ή γλυκοτοξίνες. Κατά τη διαδικασία της γλυκοζυλίωσης, τα AGEs αδρανοποιούν τα αντιοξειδωτικά ένζυμα, μειώνοντας έτσι τη φυσική άμυνα, αλλά αλλοιώνουν και το DNA των κυττάρων, τροποποιώντας τις κυτταρικές λειτουργίες.

Τα AGEs βρίσκονται σε κάποιες τροφές από την φύση τους, ενώ στις περισσότερες δημιουργούνται εξαιτίας του τρόπου μαγειρέματος και επεξεργασίας και από την χημική αντίδραση των σακχάρων και υδατανθράκων με πρωτεΐνες ή και λιπαρά.

Ο ιδανικός τρόπος να περιορίσουμε την ενδογενή παραγωγή γλυκοτοξινών, είναι να καταναλώνουμε περισσότερες ωμές τροφές και κυρίως ωμά φρούτα , λαχανικά και ωμούς ξηρούς καρπούς.  Με απλά λόγια, οι τροφές που καταναλώνουμε οφείλουμε να είναι όσο πιο κοντά στο Θεό, δηλαδή όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην απόλυτη φυσική τους κατάσταση και προέλευση.

Ο ιδανικός τρόπος να περιορίσουμε την εξωγενή πρόληψη γλυκοτοξινών είναι να καταναλώνουμε τρόφιμα τα οποία  μαγειρεύονται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες,  περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη υγρασία, όπως βραστά, ποσέ, στον ατμό ή αργό μαγείρεμα στην κατσαρόλα ή γάστρα και όχι στην χύτρα ταχύτητος.

Η ομελέτα με την ευχή του Θεού

Τα τηγανιτά αυγά όπως θα δεις και στο σχετικό πίνακα του άρθρου που προανέφερα, ανήκουν στη κατηγορία με την υψηλότερη παραγωγή γλυκοτοξινών. Στη συνέχεια όμως θα σου παρουσιάσω μια εναλλακτική εκδοχή, όπου τα αυγά ψήνονται σε ελάχιστη θερμοκρασία, κρατώντας τα οργανοληπτικά τους συστατικά αναλλοίωτα και φυσικά, χαρίζοντας μια εξαιρετική γεύση δίχως σχεδόν την παραμικρή παραγωγή γλυκοτοξινών,  αφού σχεδόν ψήνονται με κλειστό το μάτι της κουζίνας. Η συγκεκριμένη ιδέα είναι παρόμοια με τη συνταγή  «Ομελέτα με τορτίγια» που έχω αναφέρει  στο παρελθόν από τη συγκεκριμένη στήλη «Έξυπνα γεύματα».

Η διαδικασία παρασκευής για 2 μερίδες

Τοποθετείς ένα αντικολλητικό τηγάνι στο μάτι, αλλά χωρίς να ανοίξεις το διακόπτη,  και το αλείφεις με ένα κουταλάκι ελαιόλαδο.

Χτυπάς δυο αυγά, για το μισό μέρος της ζωικής τροφής, προσθέτεις λίγο φυσικό αλάτι, πιπέρι, ρίγανη  και δυο γεμάτες κουταλιές της σούπας νιφάδες βρώμης, για το μισό μέρος της ομάδας δημητριακών. Το μάτι παραμένει κλειστό.

Ρίχνεις το μίγμα στο τηγάνι και προσθέτεις μισή μέτρια ντομάτα σε φέτες, για το μισό μέρος της επιλογής της φρέσκιας τροφής της 3άδας της συνταγής,  και δυο κουταλιές της σούπας τριμμένη γραβιέρα, για το μισό μέρος της ζωικής τροφής . Το μάτι εξακολουθεί να  παραμένει κλειστό.

Μπορείς αν θέλεις να προσθέσεις κι άλλα υλικά πού όμως δεν δίνουν μεγάλο όγκο όπως λίγα φιλαράκια φρέσκου βασιλικού ή δυο κουταλιές της σούπας φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες.

Όταν έχεις καταλήξει με τα υλικά που θέλεις να προσθέσεις, ανοίγεις  το μάτι και στην πρώτη φουσκάλα που θα δεις, σκεπάζεις το μίγμα με ένα καπάκι ή ένα μεγάλο πιάτο και κλείνεις το μάτι…

Αφήνεις την ομελέτα να ψηθεί μόνη της για 5 λεπτά. Στη συνέχεια  την αφήνεις να ξεκουραστεί σε ένα άλλο μάτι της κουζίνας για 2 λεπτά.

Αφού αφαιρέσεις το καπάκι,  μπορείς  να καλύψεις την πίτα με ένα στρογγυλό πιάτο και  να αναποδογυρίσεις το τηγάνι με το πιάτο. Τώρα ήρθε η ώρα να την διπλώσεις φτιάχνοντας ένα ωραίο ρολό.

Στη συνέχεια με ένα κοφτερό μαχαίρι την κόβεις προσεκτικά σε μικρά ρολάκια και προσθέτεις λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Γαρνίρεις με την υπόλοιπη μισή ντομάτα  ή ότι άλλα λαχανικά διαθέτεις για το άλλο μισό μέρος της επιλογής της φρέσκιας τροφής και συνοδεύεις με δυο κρίθινα παξιμάδια που προηγουμένως έχει βαπτίσει ελαφρά σε νερό για το άλλο μισό μέρος της ομάδας δημητριακών.

Περιχύνεις  την ομελέτα, τα λαχανικά και τα παξιμάδια με λίγο ωμό ελαιόλαδο και είσαι έτοιμος να παραδοθείς  στη μεγαλειώδη γεύση που χαρίζουν οι φυσικές τροφές που μόλις παρασκεύασες με τον πιο απλό τρόπο, δημιουργώντας ένα γεύμα υψηλών διατροφικών προσδοκιών.

Θα χαιρόμουν  ιδιαιτέρως  αν μάθαινα, ότι τις πληροφορίες που βρήκες τόσο μέσα από αυτή τη συνταγή όσο και από τη μελέτη του πολύ σημαντικού άρθρου για την επικινδυνότητα που ενέχουν για την υγεία μικρών και μεγάλων  η παραγωγή και κατανάλωση των γλυκοτοξινών, τις διαδώσεις και σε όλους τους αγαπημένους σου, ώστε να ζήσουμε όλοι σε ένα μέλλον με λιγότερες ασθένειες και προβλήματα υγείας.

Όλο το κείμενο για τις επιπτώσεις των προϊόντων τελικής γλυκοζυλίωσης,  μπορείς να το διαβάσεις εδώ

Τη συγκεκριμένη επιλογή με το τίτλο «Ομελέτα με την ευχή του Θεού» μαζί με πολλές άλλες θα τη βρεις  και στην εφαρμογή Diet Coaching στο πακέτο Ιδεών – Συνταγών: «Συνταγές από την Κρήτη»

THIN POSITIVE & DIET COACHING Book - e-Pub - Application

Η φιλοσοφία  των επιλεγμένων συνδυασμών  για τη δημιουργία μικρών πλήρη γευμάτων  είναι βασισμένη στο βιβλίο  Thin PositiveΜυστικά ελέγχου της πείνας και της διατροφής από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

 

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας – NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών – ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή – Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas