Dr Plus - Diatrofi

Ρύζι / Ζυμαρικά

Ταλιατέλες με κιμά από μανιτάρια 

Μιας και μας αρέσουν οι υγιεινές εκδοχές ακόμα και των πιο παχυντικών φαγητών, είπαμε να σου δείξουμε πώς να φτιάξεις μια λαχταριστή πανεύκολη μακαρονάδα με μανιτάρια!

Τα μανιτάρια είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, παρέχοντας πολλές βασικές βιταμίνες και μέταλλα ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και νάτριο. Επίσης είναι μειωμένης θερμιδικής αξίας και περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού. Σήμερα επέλεξα να τα συνδυάσω με ταλιατέλες και να ετοιμάσω ένα πιάτο που αγαπώ πολύ.Δεν χρησιμοποίησα ντομάτα. Θέλησα να πρωταγωνιστήσει απόλυτα το μανιτάρι.

Υλικά για 3 άτομα:

  • 500 γρ. ταλιατέλες
  • 500 γρ. άσπρα μανιτάρια
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1/2 φλ. καρύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι κ πιπέρι
  • 3/4 φλ. ζωμός από τα ζυμαρικά

Εκτέλεση:

1.Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.

2 Ρυθμίζουμε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή ένταση και σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο και στη συνέχεια τα μανιτάρια, μέχρι αυτά να μαλακώσουν.

3 Προσθέτουμε, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να ροδίσουν τα μανιτάρια μας.

4 Σβήνουμε με το κρασί, σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.

5 Προσθέτουμε το αλεσμένο καρύδι. Ελέγχουμε για επιπλέον αλάτι και πιπέρι.

6 Παράλληλα, σε ένα ευρύχωρο σκεύος με καλά αλατισμένο νερό, βράζουμε τις ταλιατέλες έως ότου να είναι aldente- στραγγίζουμε καλά.

7 Προσθέτουμε τα ζυμαρικά μας στο τηγάνι με τα μανιτάρια  και 3/4 φλ. ζωμό από τα ζυμαρικά, μαγειρεύουμε για περίπου 2 λεπτά μέχρι τα ζυμαρικά να απορροφήσουν τη σάλτσα.

8 Αφαιρούμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με τυρί παρμεζάνα και σερβίρουμε αμέσως!!

Σχετικά με τον δημιουργό

Μαρίνα Ζαχαράκη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ονομάζομαι Μαρίνα Ζαχαράκη. Γεννήθηκα στο Ηράκλειο Κρήτης.Σπούδασα στο Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτερου Τεχνολογικού Ιδρύματος Κρήτης και αποφοίτησα με γενικό βαθμό Άριστα (8,6 ).
Ζω στο Ηράκλειο Κρήτης. Εργάζομαι ως καθηγήτρια, αναπληρώτρια σε Σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής. Παράλληλα τον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με το κομμάτι της ενημέρωσης του κοινού σε θέματα διατροφής .
Διετέλεσα εργαστηριακός συνεργάτης στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας Κρήτης στη Σητεία. Εργάστηκα σε δημόσια ΙΕΚ υπό την ιδιότητα του εκπαιδευτικού στα γνωστικά αντικείμενα της Διατροφής.

Στις 29 Μαΐου του 2015 ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου δίπλωμα ειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή και εκπαίδευση :Master di secondo livello, Education and Disability Le dinamiche emotivo - affettive, που απονεμήθηκε από το Universita degli studi di Roma “ TOR VERGATA” Roma- Italia.

Έχω παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων που αφορούν την διατροφική εκπαίδευση του κοινού, τη μεσογειακή – Κρητική διατροφή, την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας παιδιών και ενηλίκων καθώς και τη συμβολή της διατροφής στην αντιμετώπιση διαφόρων νοσημάτων.

Είμαι συνεργάτης του site faepaidimou.gr.Οι απόψεις και τα άρθρα μου βασίζονται σε εμπειρία και γνώση που διαθέτω αλλά και στη συνεχή ενημέρωση από σεμινάρια και έρευνες. Πάνω από όλα τα άρθρα μου είναι γραμμένα με την υπευθυνότητα και την αγάπη με την οποία «ταΐζει» ένας γονιός το παιδί του. Παράλληλα αρθρογραφώ σε site, περιοδικά και εφημερίδες. Έχω παρουσιάσει διάφορες εργασίες σε ημερίδες και έχω κληθεί ως ομιλήτρια σε διάφορες εκδηλώσεις. Επίσης έχω οργανώσει ομιλίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες που οφείλουν να αναπτύξουν τα παιδιά της σχολικής ηλικίας σε αρκετά σχολεία. Η αποδοχή από μαθητές και εκπαιδευτικούς ήταν τέτοια που η δράση μου συνεχίζεται κάθε χρόνο.

Πρόσφατα έλαβα τον τίτλο «Master Practitioner οn Eating Disorders and Obesity» από το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED).

Αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον μου στην επιστήμη της διατροφής είναι η δύναμη που έχει στην προστασία της υγείας. Για να ακολουθήσει κάποιος μια υγιεινή διατροφή, πρέπει να το θέσει ως μια από τις προτεραιότητες του.
Είναι σημαντικό ο καθένας να κοιτάξει με κριτική ματιά τη διατροφή του και να προβληματιστεί τί χρειάζεται να βελτιώσει.Οι γρήγοροι ρυθμοί που έχει η ζωή σήμερα απαιτούν προγραμματισμό στη διατροφή. Πολλές φορές είναι τόσο περιορισμένος ο χρόνος, λόγω εργασίας κλπ, που το τί θα φάμε δεν αποτελεί προτεραιότητα. Επίσης, πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στο φαγητό και σε διάφορες λιχουδιές για να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές προκλήσεις της ζωής, όπως το άγχος και την κούραση τους. Όταν δίνουμε στο φαγητό τέτοιο ρόλο και το συνδέουμε με την ψυχολογική μας διάθεση, είναι εύκολο η διατροφή να χάνει την ισορροπία της.
Επειδή ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, είναι σημαντικό ο καθένας να κοιτάξει με κριτική ματιά τη διατροφή του και να προβληματιστεί τί χρειάζεται να βελτιώσει. Έτσι, συνειδητά θα αναζητήσει νέες λύσεις και νέες καλύτερες συνήθειες. Όταν μάθει κανείς να χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις και πειρασμούς, όταν μάθει πώς να ψωνίζει σωστά, πώς να βελτιώσει τις συνταγές του ή το τί παραγγέλνει σε εστιατόρια, τότε αποκτά τον έλεγχο της διατροφής του. Θα πρέπει η περίοδος που χάνει κάποιος βάρος να τον γεμίσει με δεξιότητες και γνώσεις και να αποτελέσει αρχή για τη νέα, μακροχρόνια ισορροπημένη του διατροφή. Βέβαια, για να έχουμε αποτελέσματα σε βάθος χρόνου, πρέπει η διατροφή μας να έχει ποικιλία, να είναι νόστιμη και ευχάριστη, να έχει πολλές επιλογές για σνακ και να προσφέρει λύσεις σε πρακτικές δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει το κάθε άτομο. Αν δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις, τότε το άτομο θα κουραστεί και εύκολα θα καταφύγει στον παλιό και ανθυγιεινό τρόπο ζωής του.

Στοιχεία επικοινωνίας
Κινητό τηλέφωνο: 6998704872
Email:zaxarakimarina@gmail.com