Dr Plus - Diatrofi

Ρύζι / Ζυμαρικά

Το ελαφρύ παστίτσιο της Νανάς

Όταν οι πελάτες σου, είναι σέφ και μάλιστα ενδιαφέρονται για την πλούσια γεύση, με όσο το δυνατόν λιγότερη θερμιδική επιβάρυνση, τότε το αποτέλεσμα είναι μοναδικό!… Το παστίτσιο της Κυρίας Νανάς, μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον. Το έφτιαξα και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό!… Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην φίλη Νανά!… Θα το χρησιμοποιήσω από δω και πέρα σε ΟΛΑ τα διαιτολόγιά μου!… Πολύτιμη συνταγή!…

 

Υλικά για 6-8 μερίδες

  • ½ πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
  • 600γρ. κιμά από φιλέτο μοσχάρι
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 ώριμη ντομάτα
  • 1 λίτρο γάλα(μπορείτε να βάλετε χαμηλό σε λιπαρά)
  • 4κ.σ. κάστερ πάουντερ ή μιλανέζα
  • 1 αβγό
  • 30γρ. τυρί φέτα(μπορεί να γίνει με φέτα χαμηλή σε λιπαρά)
  • 60γρ. τριμμένο σκληρό τυρί(χαμηλό σε λιπαρά
  • 2κ.σ. αγνό βούτυρο
  • 2κ.σ. ελαιόλαδο λίγο φρεσκοκομμένο πιπέρι
  • 1-2κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
  • Λίγο φρέσκο φρεσκοτριμμένο βασιλικό
  • 1 λιαστή ντομάτα
  • 1 κόκκινη πιπεριά τύπου Φλωρίνης
  • 2-3 κ.σ. κρασί(καλό θα’ ναι να είναι αρωματικό)
  • Μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι

 

Εκτέλεση:

Τρίβουμε το κρεμμύδι, το βάζουμε σε ένα σκεύος μαζί με το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ελαφρά τον κιμά. Σβήνουμε με 2-3 κ.σ. κρασί, τρίβουμε μέσα σε αυτό την ντομάτα, ψιλοκόβουμε την λιαστή και την πιπεριά, βάζουμε μικρή ποσότητα ζάχαρης, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα ρίχνουμε μέσα στον κιμά. Αφήνουμε να δέσει ο κιμάς (να μαγειρευτεί).

Σε ένα άλλο σκεύος, βάζουμε βραστό νερό με αλάτι και ρίχνουμε τα μακαρόνια, αφήνοντας τα να βράσουν. Μόλις βράσουν, ρίχνουμε σε αυτά το τυρί-φέτα τριμμένο και 2κ.σ. από τον κιμά που φτιάξαμε. Καλό είναι απλά να στραγγίσετε τα μακαρόνια και να μην τα ξεπλύνετε, έτσι ώστε να κάθονται και καλύτερα. Μόλις φτιάξετε την μπεσαμέλ, βάλτε και από αυτήν 5-6 κ.σ. μέσα στα μακαρόνια σας και ανακατέψτε τα καλά.

Σε ένα τρίτο σκεύος ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: Ρίχνουμε το γάλα και ζεσταίνουμε ελαφρά. Μόλις γίνει χλιαρό το γάλα, σε ένα μικρό μπωλ, βάζουμε 4κ.σ. κάστερ ή μιλανέζα και ανακατεύουμε με ½ ποτήρι χλιαρό γάλα(προσοχή!.. ούτε το γάλα μας, αλλά ούτε το μίγμα με το κάστερ δεν πρέπει να είναι καυτά!.. Ρίχνουμε με προσοχή το μίγμα κάστερ-γάλα, πίσω στο σκεύος μας και ανακατεύουμε καλά. Χτυπάμε το αβγό μας και το ρίχνουμε και αυτό σιγά σιγά στο γάλα, προσέχοντας να μη κόψει το αβγό μας. Μέσα σε αυτό το μίγμα και ανακατεύοντας συνέχεια, φρεσκοτρίβουμε μοσχοκάρυδο και αλάτι. Όταν δέσει η σάλτσα μας, ρίχνουμε μέσα σε αυτή, 30γρ. τριμμένο σκληρό τυρί.

Σε ένα μέτριο πιρεξάκι, ρίχνουμε στον πάτο του λίγη από την μπεσαμέλ (ίσα να καλυφθεί ο πάτος).Βάζουμε τα 2/3 των μακαρονιών, πάνω από αυτά τον κιμά, πάνω από αυτόν τα μακαρόνια που περίσσεψαν, μετά την μπεσαμέλ, τρίβουμε πάνω από την μπεσαμέλ τα 30γρ. σκληρό τυρί, πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά για να φαίνεται και όμορφο το αποτέλεσμα και τέλος περιχύνουμε το φρέσκο βούτυρο.

Το αποτέλεσμα θα σας ξετρελάνει και είναι τόσο ελαφρύ, που μπορείτε να το τρώτε χωρίς να σας τρώει!… Μια ιδέα ακόμα, είναι να αντικαταστήσετε τα μακαρόνια σας, με μακαρόνια ελεύθερα σε γλουτένη ή ολικής!.. Και καλή σας όρεξη!.. Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Νανά που ενδιαφέρεται για όλους μας!

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλική Παπαδοπούλου / Διαιτολόγος - Διατροφ...