Ρύζι / Ζυμαρικά

Μακαρονάδα 3-D με N’Duja di Spilinga!

Φυσικά και δεν θα χρειαστείτε ειδικά γυαλιά ούτε για να την δείτε, ούτε για να την φάτε!

Η 3η διάσταση αναφέρεται στη γεύση. Είναι κάποια υλικά τα οποία δίνουν βάθος στα πιάτα χρησιμοποιούνται και αυτά είναι τα Σκόρδο – Πιπερόριζα & Τσίλι.

Ειδικά σε μία συγκεκριμένη αναλογία δίνουν στη γεύση βάθος δίχως να μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει εύκολα τις επιμέρους γεύσεις. Ειδικά αν γίνουν πάστα, πολτοποιώντας τις φρέσκιες εκδόσεις τους!

Κατά καιρούς λαμβάνω κάποια προσωπικά μηνύματα στα οποία μου ζητούν να βάζω συγκεκριμένες ποσότητες στις συνταγές μου σε όλα τα υλικά, κάτι που συνήθως αποφεύγω να κάνω,  λόγω στάσης ζωής.

Πιστεύω ότι όλα στη ζωή μας είναι υποκειμενικά και ειδικά οι γεύσεις! Η μαγειρική για εμένα ως Home Cook, είναι δημιουργία, αυτοσχεδιασμός, έμπνευση και μια ευκαιρία να βγάλω προς τα έξω όλα όσα έχω στην ψυχή μου. Ναι διαβάζω πολύ, σχετικά με αυτή, ναι παρακολουθώ βίντεο, ναι μαθαίνω τεχνικές και εκπαιδεύομαι επάνω σε αυτό που αγαπώ και ναι όταν μαθαίνω κάτι νέο μετράω τα υλικά μου.

Παρ΄ όλα αυτά  όταν ετοιμάζομαι να μπω στην κουζίνα, η ερώτηση που κάνω στον εαυτό μου είναι:

«…αν η διάθεσή μου σήμερα ήταν πιάτο, τί θα ήταν?»

Παίρνω λίγο χρόνο, να ακούσω τί θα αναδυθεί από μέσα μου σε σχέση με υλικά, τεχνικές ή ακόμα και κάποιο ποτό που θα ήθελα να πιώ και πράττω αναλόγως!

Αν η ψυχολογία μου εκείνη την ημέρα δεν είναι και η καλύτερη, κάτι που ξέρω ότι θα επηρεάσει το πιάτο μου, σταματώ ότι κάνω για λίγο και με τα μάτια κλειστά, παίζω στο μυαλό μου, σαν σε ταινία πως θα ήθελα να αισθάνομαι αντ’ αυτού και μόλις το καταφέρω να μπω στην επιθυμητή ψυχολογική κατάσταση, ρωτάω τον εαυτό μου τί πιάτο θα ταίριαζε στο πώς αισθάνομαι πλέον!

Άλλες φορές πάλι, που αισθάνομαι να γίνεται μάχη μέσα μου, ανάμεσα σε δύο αντικρουόμενα μέρη ,σε «πρέπει» & σε «θέλω», η μαγειρική είναι αυτή που θα με βοηθήσει, να φέρω ειρήνη μέσα μου, επιλέγοντας να παντρέψω στο πιάτο δύο ασύμβατα, με τον συμβατικό τρόπο σκέψης, υλικά.

Μετά το γεύμα με ένα τέτοιο πιάτο, ίσως η εσωτερική σύγκρουση να έχει ως αποτέλεσμα κάτι θετικό και εξελικτικό, αν όχι, σίγουρα έχει επιτευχθεί κάτι νόστιμο!

Με αυτή την προσέγγιση, η έμπνευση και η ψυχολογική κατάσταση καθοδηγούν το χέρι στις ποσότητες και το μυαλό στους χρόνους, έτσι όπως το έκαναν και κάποιες τεράστιες «ανώνυμες» μαγείρισσες που αν-έθρεψαν γενιές ολόκληρες!

Συγκεκριμένες ποσότητες δίνω μόνο σε υλικά, που είναι απολύτως σημαντικά για την επιτυχία της συνταγής πχ καυτερά ή πικρά και μπορεί με την υπερβολή να έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα.

Μιας και η μαγειρική και η γεύση είναι προσωπική υπόθεση του καθενός, μου αρέσει να μην γράφω συγκεκριμένες αναλογίες ή καμιά φορά και ποσότητες στα υλικά έτσι ώστε στο παιχνίδι να υπεισέρχεται και ο παράγοντας του αυτοσχεδιασμού, για να το κάνει πιο ενδιαφέρον!

Προτείνω να ξεκινήσετε στα 3-d υλικά, από μία αναλογία  1:1:1 και να αναπροσαρμόσετε ανάλογα.

Αν επιλέξετε να φτιάξετε πάστα από αυτά είναι ότι καλύτερο, να την φτιάξετε από την προηγούμενη ημέρα για να μείνουν τα υλικά και να δέσουν οι γεύσεις. Μετά διατηρείται στο ψυγείο σε δοχείο με την επιφάνεια του σκεπασμένη με ελαιόλαδο!!

Στο συγκεκριμένο πιάτο αντί για τσίλι στην πάστα έβαλα N’Duja di Spilinga μία Ιταλική πάστα χοιρινού με μπούκοβο! Η βασική συνταγή αυτή, αποτελεί μία καλή βάση για διάφορες πικάντικες μακαρονάδες με εναλλαγή πρωτεϊνούχων υλικών. Ιδανικά σερβίρεται είτε με δροσερή μπύρα,  είτε με Αριάνι ή Κεφίρ!

Μακαρονάδα 3-D με NDuja di Spilinga!

Υλικά για 4 άτομα:

  • 1 πακέτο Μακαρόνια χοντρά (κατά προτίμηση το τελευταίο νούμερο χωρίς τρύπα)
  • γιαούρτι στραγγιστό
  • 50 γρ N’Duja di Spilinga σε κομματάκια
  • 10  κόκκοι καφέ
  •  κοτόπουλο στήθος
  • κολοκυθάκια
  • λίγα  μπουκετάκια μπρόκολου
  • πράσο ψιλοκομμένο
  • φινόκιο σε φετούλες
  • 2 κ. σούπας πάστα σκόρδου-πιπερόριζας- N’Duja di Spilinga
  • Ρίγανη, αλάτι , πιπέρι
  • λίγο ροζέ ή λευκό κρασί
  • 200ml ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
  • Λίγο βούτυρο γάλακτος
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σωτάρουμε τα λαχανικά και το ψιλοκομμένο κοτόπουλο , με το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά & την 3-D πάστα και σβήνουμε με το κρασί και τον ζωμό. Ο καφές καλό είναι να μπει με τούλι για να μπορέσουμε να τον βγάλουμε εύκολα, εναλλακτικά σε ρόφημα Προσθέτουμε το γιαούρτι και το βούτυρο και ανακατεύουμε.

Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, προσθέτουμε τα μακαρόνια, που εν τω μεταξύ βράζουν σε άφθονο αλατισμένο νερό,  μαζί με 2-3 κουτάλες από το νερό αυτό και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν όλα και 1 λεπτό πριν το σερβίρισμα προσθέτουμε και τη ψιλοκομμένη N’Duja di Spilinga για να διατηρήσει όσο το δυνατόν το σχήμα της.

Καλή επιτυχία!

Σχετικά με τον δημιουργό

Παναγιωτης Μπαρμπαρήγος Coach- NLP Master Practitioner - Entrepreneur - Home Cook

Είμαι 41 ετών & επιχειρηματίας στον ευρύτερο χώρο της Μαζικής Εστίασης. Γεννήθηκα σε μία οικογένεια με καταβολές από την Μικρά Ασία, την Πάρο & τη Σάμο, στην οποία η μαγειρική, το φαγητό & η συλλογή τροφής από τη φύση, ήταν στο επίκεντρο κάθε δραστηριότητας.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό που συνέβαλλε στο να αγαπήσω ότι κινείται γύρω από την τροφή και την προετοιμασία της, ήταν ότι η δημιουργικότητα και η ενασχόληση με αυτά, δεν περιοριζόταν από τις πολιτισμικές και κοινωνικές νόρμες, αλλά ο καθένας ήταν ελεύθερος να βάλει το λιθαράκι του και να πάει αυτό που παρέλαβε από τις προηγούμενες γενιές ένα ή πολλά βήματα παραπέρα!

Το φαγητό για εμένα είναι ένας φορέας αναμνήσεων & συλλογικής εμπειρίας πολλών γενιών και η μαγειρική ένα από τα σπουδαιότερα λειτουργήματα και όχημα πολιτισμού!

Αγαπώ να συνδυάζω κάθε λογής υλικό στα πιάτα μου και κυρίως όλα αυτά που …μου λένε ότι δεν συνδυάζονται!