Dr Plus - Diatrofi

Γλυκά Συνταγές

Μπακλαβάς τυλιχτός

baklavas-tylixtos

Ο μπακλαβάς είναι ένα εξαιρετικό γλύκισμα για μερακλήδες, ευωδιαστό, με γεύση ονειρική και ιδιαίτερα αυτήν την εποχή τον θέλει η παράδοση να καταλαμβάνει λαμπρή θέση στο γιορτινό τραπέζι.

Αν λοιπόν είστε από αυτούς που τρελαίνονται για μπακλαβά αλλά διστάζετε να τον φτιάξετε στο σπίτι γιατί θέλει προσπάθεια, σας έχω λύση εύκολη και γρήγορη.

Γιατί τι είναι οι γιορτές των Χριστουγέννων χωρίς μπακλαβά; Ας τον δούμε σε μια παραλαγή του και ας πούμε Χρόνια πολλά!

Υλικά για την γέμιση

  • 160 γραμμάρια καρύδια
  • 50 γραμμάρια φυστίκια ψημένα
  • 25 γραμμάρια σουσάμι ψημένο
  • 50 γραμμάρια φρυγανιά
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού κανέλα
  • 1⁄2 κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1⁄2 κουταλιά του γλυκού κάρδαμο τριμμένο
  • 1⁄2 κουταλιά του γλυκού γαρύφαλο τριμμένο
  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
  • 75 ml ηλιέλαιο
  • 25 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο
  • Γαρύφαλα ολόκληρα

Για το σιρόπι

  • 1/2 κιλό ζάχαρη 300 γραμμάρια μέλι
  • 300 ml νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1/2 λεμόνι τον χυμό του

Προετοιμασία για την γέμιση

Κόβουμε τα καρύδια, τα φυστίκια, το σουσάμι. Τα βάζουμε όλα σε σκεύος, προσθέτουμε την φρυγανιά και τα μπαχαρικά.

Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας, το αλείφουμε με λίγο ηλιέλαιο. Τοποθετούμε την γέμιση κατά μήκος του φύλλου. Κλείνουμε, δημιουργώντας ένα ρολό. Τοποθετούμε ένα γαρύφαλο σε κάθε ένα και βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί.

Βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα να ζεσταθεί, σε κάθε ρολό ρίχνουμε μία κουτάλια. Ψήνουμε τα ρολάκια στους 160 κελσίου για 40-45 λεπτά.

Προετοιμασία για το σιρόπι

Βράζουμε την ζάχαρη με το νερό, την κανέλα και το χυμό λεμονιού. Όταν δέσει προσθέτουμε το μέλι και βράζουμε ακόμη ένα λεπτό.

Ρίχνουμε το καυτό μέλι στον κρύο μπακλαβά.

Καλή απόλαυση!

Σχετικά με τον δημιουργό

Αργυρώ Ζαφείρη Food Inspector/Executive Chef