Dr Plus - Diatrofi

Όσπρια Συνταγές

Μπιφτέκια από φακές

mpiftekia-fakis

Τα μπιφτέκια αυτά τα έφτιαξα για την κόρη μου που δεν τρώει φακές και το αποτέλεσμα ήταν να ξετρελαθεί!

Αν τα παιδιά σας δυσκολεύονται ακόμα και στην θέα της φακής, μπορείτε να την αλέσετε στο multi αφού την βράσετε.

Υλικά

  • ½ κιλό φακές
  • 2 αυγά
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 ντομάτα
  • 3 κούπες βρώμη τριμμένη στο multi
  • 1 κούπα φυλλαράκια δυόσμου ή 1 κουταλιά στης σούπας αποξηραμένο δυόσμο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας  ξύδι
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα βράζουμε την φακή με μπόλικο νερό για μια ώρα. Την βάζουμε στο σουρωτήρι και στραγγίζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα λεκανάκι βάζουμε την βρώμη και προσθέτουμε τα 2 αυγά, το λάδι το ξύδι το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.

Βάζουμε στο multi την ντομάτα, τον δυόσμο και τα 2 κρεμμύδια και τα αλέθουμε. Τα προσθέτουμε κι αυτά στο λεκανάκι. Ανακατεύουμε πολύ καλά και πλάθουμε μπιφτέκια με βρεγμένα χέρια γιατί η ζύμη κολλάει.

Τοποθετούμε τα μπιφτέκια (περίπου 10) σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους  180 βαθμούς για μισή ώρα.

 Τα μπιφτέκια που περισσεύουν (περίπου 10 μπιφτέκια) μπορείτε να τα βάλετε στο τηγάνι με ελάχιστο λαδάκι για 5 λεπτά και μετά να αναποδογυρίσετε  για άλλα 5 λεπτά. Εάν δεν θέλετε να τηγανίσετε, μπορείτε να τα φυλάξετε στην κατάψυξη και να τα βγάλετε κάποια μέρα που δεν θα έχετε χρόνο να μαγειρέψετε.

Εάν πάλι δεν σας αρέσουν οι παραπάνω ιδέες, μπορείτε να φτιάξετε την μισή ποσότητα με 250 γραμμάρια φακές, 1 αυγό, 1κρεμμύδι, ½ ντομάτα, 1 ½ κούπα βρώμη, ½ κούπα δυόσμο, 1 κουταλιά ελαιόλαδο, ½ κουταλιά ξύδι , αλάτι και  πιπέρι.

Καλή απόλαυση!

Σχετικά με τον δημιουργό

Κωνσταντίνα Γρώππα Διαιτολόγος/Διατροφολόγος