Πρωινό

5 προτάσεις γρήγορων και γευστικών πρωινών

Επιθυμείτε να καταναλώνετε πρωινό, αλλά συνήθως σας «νικάει» το πάπλωμα; Παρακάτω θα βρείτε 3άδες πρωινού για κάθε γούστο, με μέγιστο χρόνο προετοιμασίας τα 10’.

Το παραδοσιακό (χρόνος προετοιμασίας 5’)

Αλείψτε ένα κρίθινο παξιμάδι με πατέ ελιάς και κατίκι Δομοκού, και τοποθετείστε από πάνω 2-3 κομμένα ντοματίνια. Περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο και απολαύστε!

Το αλμυρό (χρόνος προετοιμασίας 8’)

Βάλτε ένα αυγό σε νερό που βράζει για 7’. Στο μεταξύ, φρυγανίστε 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης, αλείψτε το με ελάχιστο βιολογικό βούτυρο αγελάδος και προσθέστε επάνω μερικά φύλλα ρόκας. Τοποθετήστε το αυγό σε νερό με παγάκια, για να κρυώσει γρήγορα, καθαρίστε το, και μεταφέρετε το πάνω στο ψωμί. Για να μειώσετε ακόμα περισσότερο το χρόνο προετοιμασίας, μπορείτε να βράσετε το αυγό αποβραδίς.

Το γλυκό (χρόνος προετοιμασίας 2’)

Αλείψτε μια τορτίγια ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο. Καθαρίστε μια μπανάνα, τοποθετήστε τη στη μέση της τορτίγιας και τυλίξτε. Κόψτε τη σε ροδέλες και καταναλώστε άμεσα! Εάν σας περισσεύουν 2’ ακόμα, μπορείτε να γαρνίρετε με μέλι και λίγη κανέλα Κεϋλάνης.

Το ρόφημα (χρόνος προετοιμασίας 5’)

Σε μπλέντερ τοποθετήστε 1 φλιτζάνι γάλα ή γιαούρτι ή κεφίρ ή γάλα αμυγδάλου, μαζί με λίγο μέλι, βανίλια, και 1 φρούτο της επιλογής σας (για παράδειγμα μπανάνα ή φρούτα του δάσους). Για πιο πλούσια υφή, μπορείτε να προσθέσετε και ½ μικρό αβοκάντο.

Το ψαγμένο (χρόνος προετοιμασίας 2’ το προηγούμενο βράδυ και 5’ το πρωί)

Σε ένα βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς, τοποθετείστε ½ φλιτζάνι γάλα, ½ φλιτζάνι γιαούρτι, ½ φλιτζάνι πίτουρο βρώμης, 1 κουτ. σούπας μέλι και 1 κουτ. σούπας σπόρους chia. Ανακατέψτε, κλείστε το βαζάκι και αφήστε το στο ψυγείο για όλο το βράδυ. Το πρωί, προσθέστε λίγα σποράκια ροδιού, ½ μπανάνα κομμένη σε ροδέλες, λίγα κάσιους, λίγα φιστίκια Αιγίνης και σπόρους της επιλογής σας.

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Είναι το γεύμα που «σπάει» τη βραδινή νηστεία, σύμφωνα και με την ετυμολογία του στα αγγλικά (break+fast), με αποτέλεσμα να δίνει στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσει την ημέρα του. Η κατανάλωση πρωινού έχει θετικά αποτελέσματα στην συγκέντρωση, κατανόηση και επίδοση στα εργασιακά ή μαθητικά καθήκοντα. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση του φαίνεται να προστατεύει από την παχυσαρκία και το σακχαρώδη διαβήτη, σύμφωνα με αρκετές μελέτες.

Σχετικά με τον δημιουργό

Ολυμπία Βλασερού Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ονομάζομαι Ολυμπία Βλασερού και είμαι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
Αποφοίτησα από το τμήμα «Επιστήμης της Διαιτολογίας & Διατροφής» του Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου το 2011 και από τότε εργάζομαι ως διαιτολόγος- διατροφολόγος.
Για την πτυχιακή μου εργασία, συμμετείχα στην επιδημιολογική μελέτη MEDIS (Mediterranean Islands Study), με ερευνητικό αντικείμενο «Κατανάλωση αφεψημάτων και ΔΜΣ, στην τρίτη ηλικία». Στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης συνεργάστηκα με τα Νοσοκομειακά Ιδρύματα «Γ.Ν.Α Γ.Γεννηματάς» και «Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα».
Έχω εργαστεί σαν ανεξάρτητος συνεργάτης σε γυμναστήρια της Αθήνας όπως το ‘Holmes Place’.
Διατηρώ το γραφείο μου στο κέντρο αισθητικής – αδυνατίσματος Figura Helena, στην Ηλιούπολη, ενώ συνεργάζομαι και με άλλα κέντρα αισθητικής.
Πραγματοποιώ συχνά ομιλίες εθελοντικά σε νηπιαγωγεία και σχολεία, ενώ υπήρξα και μέλος της τοπικής ομάδας του δήμου Αργυρούπολης- Αττικής, για το διεθνές πρόγραμμα «ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by EPODE».
Είμαι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) και της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ).
Αυτή την εποχή, παρακολουθώ σεμινάρια, προκειμένου να αποκτήσω τον τίτλο Master Pratitioner στις Διατροφικές Διαταραχές.