Dr Plus - Diatrofi

Ελαφρύ γεύμα Έξυπνα Γεύματα

Κολατσιό για υψηλές αποδόσεις

Το κολατσιό είναι ένα πολύ χρήσιμο μικρό γεύμα για να μετριάσουμε το αίσθημα της πείνας, να μας βοηθήσει να κρατήσουμε ένα μέτρο στην κατανάλωση φαγητού και φυσικά να εφοδιάσουμε το σώμα με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Τα θρεπτικά συστατικά του καλό είναι να στοχεύουν στη διατήρηση της ενέργειας του οργανισμού και θα βοηθήσουν στην καλή ισορροπία των επίπεδων ζαχάρου και σεροτονίνης στο αίμα. Επιδιώξτε να είναι πλούσιο θρεπτικά συστατικά  φτωχό σε αλάτι, ζάχαρη και φυσικά να συνδυάζει διαφορετικές τροφές. Αν το κολατσιό συνοδεύετε με νερό ή ένα αφέψημα από βότανα, τότε έχουμε  εξασφαλίσει  και την καλή ενυδάτωση του οργανισμού ,που είναι απαραίτητη για όλες τις μεταβολικές διαδικασίες του ανθρώπινου οργανισμού .

Προτάσεις :

 Σάντουιτς με  δύο φέτες ψωμί ολικής ( ακόμη καλύτερη απόδοση αν το ψωμί σας περιέχει σπόρους π.χ. λιναρόσπορο-ηλιόσπορο -σουσάμι- παπαρουνόσπορο ) με 1 φέτα κασέρι αιγοπρόβειο ,  μία κουταλιά σούπας  αβοκάντο ή ταχίνι ολικής ,ένα κουταλάκι σπιτική πάστα κόκκινης  πιπεριάς και μαρούλι – καρότο- πιπεριά κόκκινη – αγγουράκι .

Κολατσιό χορταστικό , πλούσιο σε ασβέστιο , μαγνήσιο και βιταμίνες Β για εύκολη συγκέντρωση και καλή λειτουργία του εγκεφάλου . Χρωματιστά λαχανικά  που περιέχουν βιταμίνη C βοηθούν για καλή απορρόφηση σιδήρου και ενίσχυση ανοσοποιητικού).

ή Σάντουιτς με ένα ψωμάκι για σάντουιτς ολικής άλεσης ή ζέας με μια φέτα σολομό , ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού με λίγη σκόνη μουστάρδας  ,  μία κουταλιά σούπας  αβοκάντο ή ταχίνι  ή μία κουταλιά σούπας τριμμένα αμύγδαλα – φουντούκια , και μαρούλι – καρότο- πιπεριά κόκκινη – αγγουράκι .

Κολατσιό με γεύση και θρέψη ( θεραπευτικό !!!!!!! ). Ο σολομός ανήκει στα ψάρια με υψηλή συγκέντρωση ω3 λιπαρών οξέων , που είναι πολύτιμα για την καλή υγεία της καρδιάς ,την πρόληψη καρκίνου και εκφυλιστικών  παθήσεων. Τα αμύγδαλα περιέχουν ασβέστιο ,φυτικά αμινοξέα , φυτικές ίνες ,μαγνήσιο που τονώνει το κεντρικό νευρικό σύστημα και βοηθά στη διατήρηση του μυϊκού τόνου. Τα φουντούκια περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες συμμετέχουν σε πολλές μεταβολικές  διεργασίες και τονώνουν τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου , δηλαδή μας κάνουν πιο αποδοτικούς στην πνευματική εργασία . Λόγω του καλίου τους βοηθούν στην πρόληψη οιδημάτων .

ή  Αβγόφετα  :  δύο φέτες  αβγόφετα ψημένη και γεμισμένη με ένα κουταλάκι μέλι – ταχίνι  και κανέλλα  .

Κολατσιό από τα παλιά …….

Γεμάτο Θρεπτικότητα με έρχεται να προσφέρει δύναμη και ενέργεια και ίσως και κάποια ωραία παιδική ανάμνηση  ………

ή  σπιτική βάφλα  ( 1 αβγό , 1-2 ασπράδια αυγού ,3 κουταλιές σούπας γιαούρτι ,3 κουταλιές βρώμη , 1 κουταλάκι σούπας ελαιόλαδο , 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι , και λίγο αλάτι ) και γεμισμένη

ή με 2 κουταλιές κατίκι , ένα κουταλάκι κολοκυθόσπορο , πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη .

ή με μία κουταλιά σούπας  μαρμελάδα μύρτιλο – αρώνια – ρόδι και ένα κουταλάκι μουλιασμενου ξηρούς καρπούς από καρύδια, αμύγδαλα , φουντούκια .

Κολατσιό με οπτική  ίσως και ακατάλληλης τροφής αλλά πραγματικά παρασκευασμένη με μια υγιεινή προοπτική . Φυτικές ίνες  – αμινοξέα – φυσικά σάκχαρα στην ζύμη  συνδέονται με βιταμίνες  του συμπλέγματος Β , αμινοξέα , βιταμίνη C  και ιχνοστοιχεία ( Κάλιο – ασβέστιο ) απογειώνοντας τον ουρανίσκο σας και γεμίζοντας τις διατροφικές σας μπαταρίες .

ή ένα σακουλάκι με  αποξηραμένα φρούτα ( 2 βερίκοκα και ένα σύκο , ένα δαμάσκηνο , μία κουταλιά σούπας σταφίδες μαύρες Κοριανθιακές , 5 αμύγδαλα ανάλατα και μουλιασμένα , 5 φουντούκια ανάλατα και μουλιασμένα , 5 καρύδια ή καρύδια Πεκάν  , μία κουταλιά σούπας κολοκυθόσπορο , ένα κουταλάκι γλυκού ηλιόσπορο , 6-7 φλοίδες αποξηραμένης καρύδας .

Κολατσιό που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για καλύτερη απόδοση, πνευματική εγρήγορση, καλή μνήμη, και σωστή ανάπτυξη , χαμόγελο.

Κάτι που μπορείτε να αγοράσετε εύκολα από το δρόμο ….  : 

Παστέλι με σουσάμι και μέλι ή και με ξηρούς καρπούς ( Κολατσιό  που μπορείτε να αγοράσετε σε περίπτωση που δεν έχετε πάρει κάτι από το σπίτι, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, σίδηρο και ω λιπαρά, απαραίτητα για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος , πνευματική διαύγεια , καλή μνήμη και χαμόγελο ).

Προσθέστε και δύο μπραζίλιαν νατς  με κύριο συστατικό το σελήνιο ιχνοστοιχείο που βοηθά στην ισορροπία του θυρεοειδή και κατ επέκταση και στη ρύθμιση του στρες και του θυμού. Αν το συνδυάσετε με ένα φρέσκο χυμό είναι εξαιρετικός συνδυασμός για μεγαλύτερη πληρότητα και ευεξία .

Κουλούρι ολικής με σταφίδα  ή σπιτικό σταφιδόψωμο :  

Σταφιδοκούλουρο ολικής (Κολατσιό  που μπορείτε να αγοράσετε σε περίπτωση που δεν έχετε πάρει κάτι από το σπίτι,  ευχάριστο κολατσιό  με γλυκιά γεύση και πολλές βιταμίνες και μέταλλα και ιχνοστοιχεία , όπως ο σίδηρος , βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες,  για ενέργεια, καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του εντέρου . Αν το συνδυάσετε με ένα φρέσκο χυμό ή 3-4 ξηρά φρούτα χωρίς ζάχαρη είναι εξαιρετικός συνδυασμός  που χαρίζει πνευματική διαύγεια και σωματική ευεξία.

Σχετικά με τον δημιουργό

Παναγιώτα Καρακασίδου / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ζω και εργάζομαι στην Θεσσαλονίκη. Το 1992 ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ι.Θ. πραγματοποίησα ερευνητική- πτυχιακή εργασία για τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες και ελλείψεις των ατόμων που στεγάζονται στην Θεραπευτική Κοινότητα Ιθάκη .

Το δεύτερο εξάμηνο του 1992 εργάστηκα στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Διατροφής. Στη διάρκεια αυτού του χρόνου απέκτησα σημαντική εμπειρία διατροφικής διαχείρισης παθολογικών καταστάσεων.

Οι αναζητήσεις για τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής και της σωστής τροφής ενισχύθηκαν από την απόφαση μου το 1994 να γίνω χορτοφάγος . Η χορτοφαγία αποτελεί πλέον για μένα μια στάση ζωής και βαθιάς φιλοσοφίας για αγάπη προς την φύση .

Από το 1997 έως σήμερα διατηρώ το δικό μου προσωπικό διαιτολογικό γραφείο .

Σ αυτά τα χρόνια η διατροφή πέρασε και περνάει από διάφορα μεταβατικά στάδια προσπάθειας για αλλαγή .Αλλαγή που προσπαθεί να γίνει προς όφελος των ανθρώπων αλλά σε πολλές περιπτώσεις τελικά δεν τα καταφέρνει παραμένοντας στα πλαίσια της Δίαιτας και τελικά είναι ο εχθρός των σύγχρονων ανθρώπων .

Η παρουσία πλέον πολύ σημαντικών ερευνών και εξελίξεων στη Διατροφή δημιουργεί συνεχόμενες ανησυχίες και αναζητήσεις, που με οδηγούν στην παρακολούθηση ενός πολύ σημαντικού σεμιναρίου που ήρθε να επισφραγίσει την εμπειρία τόσων χρόνων .

Από το 2011 έχω εξειδικευτεί στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία (Master Practitioner από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών [ΚΕΑΔΔ] υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας NCFED) και συνεργάζεται με Διαιτολόγους – Διατροφολόγους για θέματα που σχετίζονται με διατροφή και ψυχολογία σε παιδιά – εφήβους – ενήλικες (διατροφικές διαταραχές, παχυσαρκία, αυτοεκτίμηση, εικόνα σώματος).

Μια πολύ σημαντική εμπειρία που σε συνδυασμό με την προσωπική εμπειρία χρόνων πάνω στην χορτοφαγία έφερε

Το Μάιο του 2015 την έκδοση του βιβλίου μου

Η Διατροφή στη Νηστεία Θεωρία και Πράξη

από τις εκδόσεις Σταμούλη σε συνεργασία με τον ΚΕΑΔΔ το οποίο αφορά έναν πλήρη οδηγό υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής στην περίοδο της νηστείας με έναν ενημερωτικό οδηγό συνταγών που δίνουν έμφαση στην θρεπτικότητα αλλά και απολαυστική γεύση φαγητών μαγειρεμένων από εμένα για την οικογένειά μου.

Η ανάγκη για αλλαγή στο τομέα της Διατροφής και Δίαιτας και η κοινή προσέγγιση σε θέματα διατροφής με συναδέλφους – συμφοιτητές δημιούργησε την επιστημονική ομάδα “Διατροφή “ στην οποία από το Σεπτέμβριο του 2000 είμαι μέλος .

Είμαι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων- Διατροφολόγων,

του Κέντρου Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών,

του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών ,

της επιστημονικής ομάδας medidiatrofi

της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας .

Ενημερώνομαι συνεχώς για τα νέα δεδομένα της επιστήμης της διατροφής παρακολουθώντας ομιλίες, διαλέξεις, σεμινάρια.

Συμμετέχω και παρακολουθώ από το 1992 μέχρι σήμερα τα Πανελλήνια και Μακεδονικά Συνέδρια της Διατροφής και Διαιτολογίας, του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας Θεσσαλονίκης , της Ελληνικής εταιρείας παχυσαρκίας και της Ελληνικής διαβητολογικής Εταιρίας.

Είμαι παντρεμένη και μητέρα δυο παιδιών .Η περίοδος της εγκυμοσύνης και το μεγάλωμα των παιδιών μου ακολουθώντας ισορροπημένη διατροφή ήταν για μένα μια ακόμη σημαντική διαπίστωση πόσο μεγάλα είναι τα οφέλη της Διατροφής για την σωστή ανάπτυξη και υγεία του ανθρώπου ακόμη και από τα πρώτα στάδια της σύλληψης του . Δεδομένα και γνώσεις που αποδεικνύουν πώς η σωστή διατροφή μπορεί να κάνει υγιείς και χαρούμενους ενήλικες και παιδιά .

Έτσι παράλληλα ξεκίνησε και μια καινούργια επαγγελματική εμπειρία για την ισορροπημένη Διατροφή στην εγκυμοσύνη , βρέφη , παιδιά και εφηβεία . Εμπειρία και γνωριμίες που οδήγησαν σε συνεργασίες με άτομα που ήθελαν να γνωρίσουν την σημασία της υγιεινής διατροφής στη σωστή πνευματική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών . Έτσι το 2004 παρουσίασα στο συνέδριο της pharmatron εργασία για την Διατροφή της εγκύου και την περίοδο του θηλασμού .

Στα πλαίσια αυτής της διατροφικής αναζήτησης προκύψανε συνεργασίες και ( π.χ σημαντικές γνωριμίες ) .

Το 1998 συνεργάστηκα με το Δημοτικό Σχολείο Άνω Τούμπας στην Θεσσαλονίκη για την ενημέρωση των παιδιών σε θέματα διατροφικής αγωγής.

Το 2000 συνεργάστηκα με το Παπάφειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης για την ενημέρωση των παιδιών σε θέματα διατροφικής αγωγής .

Το 2011 συμμετείχα στο πρόγραμμα Davinci στην ενημέρωση παιδιών για την παχυσαρκία και τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής .Επίσης συμμετείχα σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα σε σχολεία του Ασβεστοχωρίου .

Κατά την διάρκεια του 2011 και 2012 διατέλεσα επιστημονικός συνεργάτης- διαιτολόγος –διατροφολόγος με τις ακαδημίες ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ και της ομάδας πετοσφαίρισης του ΠΑΟΚ

Από το 2015 συνεργάζομαι με το ίδρυμα Μέλισσα για την ενημέρωση των παιδιών που διαμένουν εκεί για τη σημασία της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής για την προαγωγή της πνευματικής και ψυχικής υγείας των κοριτσιών.

Από το 2002 πραγματοποιώ ομιλίες με θέματα διατροφής σε μαθητές δημοτικού , γυμνασίου και λυκείου , για την ενημέρωση των μαθητών , γονέων και εκπαιδευτικών της πόλης σε θέματα διατροφής.

Έχω συμμετάσχει σε εκδηλώσεις για την ενημέρωση των πολιτών της πόλης σε θέματα διατροφής .

Αρθρογραφώ για το site www.diatrofi .gr και το www.medidiatrofi.gr

για το A-pharmacy.gr για περιοδικό business woman καθώς και για το ιντερνετικό τύπο ( αθηναϊκό , κ. λ. )

Τέσσερα Βασικά :

1 Από το 1997 έως σήμερα διατηρώ το προσωπικό μου διαιτολογικό γραφείο με Πολυετή εμπειρία διατροφικής διαχείρισης παθολογικών καταστάσεων. Και διαχείριση εξατομικευμένα προγραμμάτων διατροφής για : Έγκυες, Θηλάζουσες, Παιδιά, Ενήλικες – Διατροφικές Διαταραχές – Υγιεινή Διατροφή – Σακχαρώδη Διαβήτη – Προβλήματα Υγείας .

2- Από το 2011 έχω εξειδικευτεί στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία (Master Practitioner από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών [ΚΕΑΔΔ]

3- Είμαι συγγραφέας του βιβλίου : Η Διατροφή στη Νηστεία Θεωρία και Πράξη

4 – Πραγματοποιώ ομιλίες σε σχολεία της πόλης για την ενημέρωση των μαθητών ,γονέων και εκπαιδευτικών της πόλης σε θέματα διατροφής.

Αρθρογραφώ σε ποικίλα θέματα διατροφής