Dr Plus - Diatrofi

Άσκηση Έξυπνα Γεύματα

Από αγκάθι βγαίνει Smoothie

Οι καρποί του φραγκόσυκου, έχουν δεχθεί τελευταία ιδιαίτερη μνεία καθότι αποδεδειγμένα πια με πανεπιστημιακές μελέτες   ευνοούν σημαντικά το πεπτικό και ουροποιητικό σύστημα κι ακόμα περισσότερο το ανοσοποιητικό σύστημα λόγω της εξαιρετικής θρεπτικής τους αξίας που δίκαια έχει χαρακτηρισθεί στην κατηγορία με τα φυσικά super foods.

Περισσότερα μπορείς να διαβάσεις στο κείμενο του καθηγητή βιολογίας Ιωάννη Λύρα ΕΔΩ

καθώς και στη συνέντευξη του Δημήτρη Κουρέτα καθηγητή Φυσιολογίας του τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ΕΔΩ

rsz_fragosiko_paneri

Στο τελευταίο ταξίδι μου από τη Μάνη έφερα στην επιστροφή ένα μεγάλο τελάρο με φραγκόσυκα τα οποίο πραγματικά θα ήταν πολύ δύσκολο να καταναλωθούν πριν αλλοιωθούν οι καρποί,  καθότι όσα και να φας οι σπόροι που περιέχουν δεν σου επιτρέπουν τις υπερβολές. Όσον αφορά τα παιδιά, το δέχτηκαν πραγματικά με δυσκολία  και τους ήταν αδύνατο να φάνε περισσότερο από μισό καρπό τη φορά.

Έχοντας δοκιμάσει κατ’ επανάληψη τους εξαιρετικούς χυμούς φραγκόσυκου En Mani θέλησα να μπω στη διαδικασία να δοκιμάσω και τη δική μου προσωπική παραγωγή εκχύμωσης των λαχταριστών φραγκόσυκων που γέμιζαν το ψυγείο μου.

Γεύεσαι, πίνεις και δεν αγγίζεις

Καταρχάς θα πρέπει να σου υπενθυμίσω ότι το φραγκόσυκο δεν το αγγίζεις με το χέρι ούτε για αστείο. Πέρα από τα εμφανή αγκάθια που προστατεύουν το καρπό, ακόμα και το ελάχιστο χνούδι που απομένει αποτελείται από μικροσκοπικά αγκαθάκια που με την παραμικρή επαφή διαπερνούν το δέρμα σου και στη συνέχεια θα χρειαστείς μόνο μεγεθυντικό φακό και τσιμπιδάκι φρυδιών για να τα αποσύρεις από το δέρμα σου. Στο περιγράφω δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση διότι την πάτησα ως αρχάριος μια φορά, παρόλο που με είχαν προειδοποιήσει με τον ίδιο αυστηρό τρόπο. Τρείς μέρες έκανα να απαλλαγώ από την ενοχλητική αίσθηση της μικροσκοπικής βελόνας στα δάχτυλά μου.

Μόνο μαχαίρι και πιρούνι

Στο κείμενο του καθηγητή Ιωάννη Λύρα θα βρεις με ποιους τρόπους συλλέγονται οι ακανθώδης καρποί. Από το αρχικό στάδιο της συγκομιδής έως  και τη στιγμή της μεταφορά από το ψυγείο προς τον πάγκο που θα το καθαρίσεις, θα το κάνεις με χοντρό γάντι κουζίνας, είτε χρησιμοποιώντας απευθείας το πιρούνι.

Αν και δεν θεωρούμαι ειδήμων στο καθάρισμα του φραγκόσυκου, θα σου περιγράψω τον τρόπο που με δίδαξε ο φίλος μου Κώστας Ζαρέας όταν βρεθήκαμε στο ξενοδοχείο Ξεμόνι στη Μάνη, ο οποίος και με εφοδίασε απ’ τις άγριες φραγκοσυκιές της περιοχής, τους καρπούς  που έφερα μαζί μου στην επιστροφή.

Εικόνα 1

Βυθίζεις ελαφρά το πιρούνι στον καρπό ώστε να είναι σταθερός και με το μαχαίρι κόβεις μια λεπτή φέτα από κάθε πλευρά.

rsz_fragosyko_1

Εικόνα 2

Με το μαχαίρι κάνεις μια ελαφριά παράλληλη τομή στον καρπό προκειμένου να μπορείς να ξεφλουδίσεις την εξωτερική μεμβράνη.

rsz_fragosiko_3

Εικόνα 3

Ξεφλουδίζεις προσεκτικά τον καρπό αποσπώντας τη σάρκα από τη φλούδα

rsz_fragosiko_4

Εικόνα 4

Χωρίς να ακουμπήσεις  ούτε εσωτερικά τις καθαρισμένες φλούδες με γυμνά χέρια, καθαρίζεις συνολικά 4 φραγκόσυκα για να τα χρησιμοποιήσεις στη συνέχεια.

rsz_fragosiko_5

Τελική ευθεία για το Νέκταρ

Τοποθετείς τους καθαρισμένους καρπούς στο multi ή στο blender και προσθέτεις κατά σειρά:

1/3 του φλιτζανιού κρύο νερό ή το χυμό από ένα στυμμένο πορτοκάλι και δυο τρία παγάκια ώστε να πάρει τη μορφή παγωμένη γρανίτας.

Πριν το σερβίρεις σε ποτήρι, θα χρειαστείς ένα μεγάλο σουρωτήρι (το μικρό θα στομώσει αμέσως)  και χρησιμοποιώντας από κάτω ένα μπολ ή ένα κατσαρολάκι, θα σουρώσεις καλά  τα υπολείμματα από τα σπόρια των καρπών και έτσι θα κρατήσεις μόνο τον καθαρό χυμό .

Αν αντί για παγάκια, προσθέσεις 100 γραμμάρια φυσικό γιαούρτι ή κεφίρ, ένα κουταλάκι του γλυκού φρέσκια γύρη μελισσών, τότε θα έχεις δημιουργήσει ένα πραγματικά βελούδινο smoothie με μια ανεπανάληπτη εξωτική γεύση.

Αν δεν έχεις φραγκόσυκα μπορείς να τα αντικαταστήσεις με μια μικρή ώριμη μπανάνα ή μια μικρή φέτα πεπόνι ή καρπούζι ή ένα φλιτζάνι βιολογικό σταφύλι χωρίς κουκούτσι  ή φρέσκες φράουλες ή οτιδήποτε άλλο φρούτο πιστεύεις ότι μπορεί να μετατρέψει σωστά σε χυμό το multi ή το blender σου. Εδώ ο χυμός του στυμμένου πορτοκαλιού ή το κρύο νερό, θα δώσει τα απαραίτητα υγρά ώστε ο χυμός από «πούλπα» να πάρει  τη μορφή του smoothie που προσδοκείς να δημιουργήσεις.

Μπορείς να συνδυάσεις το smoothie με ένα μικρό παστέλι ή μια μπάρα δημητριακών ή μια μπάρα ξηρών καρπών ή  με μια κουταλιά μουσκεμένους ξηρούς καρπούς.

Τους ξηρούς καρπούς, εναλλακτικά μπορείς να τους τρίψεις πρώτους όπως είναι μουσκεμένοι στο multi ή στο blender και στη συνέχεια θα προσθέσεις τα υπόλοιπα υλικά, διαφορετικά δεν θα κονιορτοποιηθούν σωστά και θα παραμείνουν κάποια μεγάλα κομμάτια στο χυμό σου. Μια άλλη εναλλακτική ιδέα είναι να προσθέσεις ένα κουταλάκι ταχίνι βιολογικής καλλιέργειας ή έτοιμο spread με μέλι & ταχίνι. Στη συνέχεια μπορείς να το απολαύσεις απευθείας από το ποτήρι ή τοποθετώντας δυο χοντρά καλαμάκια ώστε η ροή να είναι πραγματικά ευχάριστη.

Κι αν τελικά συνδυάσεις όλα τα υλικά όπως τα λέω, τότε δεν μπορώ να σου περιγράψω πόσο υπέροχο θα είναι αυτό που θα δοκιμάσεις, τόσο από άποψη γεύσης όσο και σε θρεπτική αξία.

Με το συνδυασμό  φρέσκου φρούτου, γαλακτοκομικού και ξηρών καρπών, το συγκεκριμένο smoothie με τη βελούδινη γεύση που δίνει ο αραιωμένος πολτός του φραγκόσυκου, τότε δεν θα έχεις απλώς ένα μικρό πλήρες γεύμα, αλλά ταυτόχρονα κι ένα μοναδικό εξαιρετικό θρεπτικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, αμινοξέα και μεταλλικά στοιχεία.

Αν αθλείσαι  (που δεν θα δεχθώ ότι δεν…) πιες το 30-60 λεπτά πριν την προπόνηση, όπως επίσης μπορείς να το πιεις και αμέσως μετά στην άσκηση ως ρόφημα αποκατάστασης.

Πως μπορείς να μεταφέρεις ένα  ρόφημα αποκατάστασης

Για να μην αλλοιωθούν τα θρεπτικά του συστατικά κατά τη διάρκεια της παραμονής σου στην προπόνηση, γέμισε ένα γυάλινο μπουκάλι με καπάκι, έως να σου χυθεί έστω μια σταγόνα, ώστε κλείνοντας πολύ καλά το καπάκι να μην έχει εγκλωβιστεί  καθόλου αέρας στο στόμιο του μπουκαλιού. Στη συνέχεια θα το γυρίσεις ανάποδα ώστε κάθε ίχνος αέρα να έχει αποκλεισθεί και θα το φυλάξεις σε ένα μικρό ισοθερμικό τσαντάκι με μια ή δυο παγοκύστες, που θα το πάρεις μαζί σου με την τσάντα της προπόνησής σου. Με τον τρόπο αυτό, θα το κρατήσεις ιδιαίτερα δροσερό μέχρι τη στιγμή που θα το πιεις και τότε θα νιώσεις να επανακάμπτουν όλες οι δυνάμεις σου και κυρίως να καταφέρεις να ελέγξεις σημαντικά την πείνα σου λόγω της αναμενόμενης υπογλυκαιμίας που επιφέρει η έντονη σωματική άσκηση.

Αν έχεις μαζί σου και το Αθλητικό Ποτό που σε θρέφει κατά τη διάρκεια της άσκησης που έχω περιγράψει σε προηγούμενη ανάρτηση ΕΔΩ τότε πάμε ολοταχώς για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο.

Ελπίζω μονάχα, όταν θα φοράς το μετάλλιο στο στήθος, να με αναφέρεις στις ευχαριστίες σου, για τις συμβουλές που απλόχερα σου χάρισα μόλις ετούτη εδώ τη στιγμή…

Τη συγκεκριμένη επιλογή με το τίτλο «Δυναμωτικό Smoothie» μαζί με πολλές άλλες θα τη βρεις  και στην εφαρμογή Diet Coaching στο πακέτο Ιδεών – Συνταγών: «Συνταγές από την Πάτμο»

THIN POSITIVE & DIET COACHING Book - e-Pub - Application

Η φιλοσοφία  των επιλεγμένων συνδυασμών  για τη δημιουργία μικρών πλήρη γευμάτων  είναι βασισμένη στο βιβλίο  Thin PositiveΜυστικά ελέγχου της πείνας και της διατροφής από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

PS All Photos by writter

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas