Dr Plus - Diatrofi

Έξυπνα Γεύματα Πρωινό

Ελαφρύ βραδινό με άρωμα Μυτιλήνης

elafri-vradino

Τα παιδικά μου καλοκαίρια μύριζαν Μυτιλήνη. Αυτή την μυρωδιά την ήθελα όλο τον χρόνο.

Μάλιστα, κάθε φορά στο πλοίο της επιστροφής στην Αθήνα, κοιμόμουν αγκαλιά με τις σπιτικές χάχλες, που αρνούμουν να αφήσω στις αποσκευές, για να μην “σπάσουν”.

Τι είναι οι χάχλες;

Οι χάχλες δεν είναι τίποτα άλλο από τον παραδοσιακό τραχανά της Λέσβου, φτιαγμένο από σιτάρι και συνήθως πρόβειο γάλα, αλλά με μια πρωτοτυπία: Ο τραχανάς αποξηραίνεται σε σχήμα βαρκούλας.

Οι χάχλες τρώγονται βρασμένες σαν σούπα, αλλά και γεμισμένες με αλμυρά ή γλυκά υλικά ωμές ή ελαφρώς ζεσταμένες στον φούρνο ή την σχάρα. Έχουν πλούσια γεύση που θυμίζει τυρί, ενώ τρώγονται ευχάριστα ακόμα και σκέτες.

Σε περίπτωση που δεν βρείτε χάχλες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρίθινα κουπάκια – φωλιές.

Συνταγή για Χάχλες Ψητές

  • 1 μεγάλη χάχλα – για το αμυλούχα
  • 3 δάκτυλα τυροβολάκι Λέσβου ή φέτα Λέσβου Π.Ο.Π για το ζωική τροφή
  • 1/2 ντομάτα και 1/4 πιπεριά σε κυβάκια για την φρέσκια τροφή

Παρασκευή

Γεμίζουμε και ψήνουμε τις Χάχλες για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν στο γκριλ της ηλεκτρικής κουζίνας.

Βέβαια όσον αφορά την γέμιση… μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη και να αυτοσχεδιάσετε! Καλή απόλαυση!

Σχετικά με τον δημιουργό

Κυριακή Απέργη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ονομάζομαι Απέργη Κυριακή. Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1988. Σπούδασα στην πρώτη μου επιλογή στο Χαροκόπειο Πανεπιστημίο Αθηνών στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής από όπου και αποφοίτησα το 2010. Ο τομέας της διατροφής και της υγείας ήταν και είναι σκοπός της ζωής μου και εξακολουθεί να με απασχολεί θερμά.
Πραγματοποίησα την πτυχιακή μου εργασία στην κοιλιοκάκη και ολοκλήρωσε την κλινική πρακτική άσκηση στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία "Αττικό" και "Αλεξάνδρα".
Το 2013 εξειδικεύτηκα στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών και ολοκλήρωσα με επιτυχία την μεταπτυχιακή εκπαίδευση του Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ) υπό την εποπτεία του NCFED της Μεγάλης Βρετανίας και αναγνωρισμένο από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων – British Psychological Society - BPS .
Παρακολούθησα σαν πρακτική περιστατικά διατροφικών διαταραχών στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»).
Συνεχίζω και ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα διατροφής και ψυχολογίας ακολουθώντας συνεχείς εκπαιδεύσεις και προγράμματα κατάρτισης.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης παρακολουθώ σεμινάρια της ESPEN (LLL) για την κλινική διατροφή και σεμινάρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης από αναγνωρισμένους φορείς.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια life- coaching και Focus in Solution Therapy.
Παρακολουθώ και ενημερώνομαι για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής.
Το 2015 ολοκλήρωσα τα κλινικά σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Συμμετέχω σαν ομιλήτρια σε ποικίλες δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης.
Αποτελώ εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ στο κομμάτι της νευρικής ανορεξίας.
Αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά site (www.diatrofi.gr) και περιοδικά, στο δικό μου kiriakiapergi@blogspot.gr και πραγματοποιώ ομιλίες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Έχω συμμετάσχει σε βιβλία διατροφής και ψυχολογίας.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, του συλλόγου Κλινικών Διαιτολόγων ESPEN και GrESPEN και της ΕΔΔΕ και επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας diatrofi και keadd.