Dr Plus - Diatrofi

Ψάρι

Μπακαλιάρος με μελιτζάνες και ντομάτα

Μια ακόμα συνταγή που συνδυάζει δύο αγαπημένες γεύσεις, τον μπακαλιάρο και την μελιτζάνα, ταπεινά υλικά που όμως μαζί μπορούν να δώσουν ένα gourmet σύνολο!

Υλικά (Για 4 άτομα )

  • 1 κιλό μπακαλιάρο
  • 3 μεγάλες μελιτζάνες
  • 500 γρ. ντοματάκι ψιλοκομμένο
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι φρέσκο θυμάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
  • λίγο ταμπάσκο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι τυρί light τριμμένο

Εκτέλεση

Βγάζετε τον μπακαλιάρο από το νερό του και τον αφήνετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξει καλά. Όταν έχει στραγγίξει αφαιρείτε το δέρμα και τα πτερύγια και τον κόβετε σε μικρά κομμάτια.

Κόβετε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις ψήνετε στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα προσθέτετε 6 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά το σκόρδο και τα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν χρώμα, τις σκελίδες και 3 κομμένα όλα σε ροδέλες. Στην συνέχεια προσθέτετε το φύλλο δάφνης, τα κομμάτια του μπακαλιάρου και το πιπέρι για 8 λεπτά.

Σάλτσα ντομάτα Σε άλλη κατσαρόλα σιγοβράζετε 2 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο μαζί με 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το ντοματάκι, την κανέλα, το ταμπάσκο, και το αλάτι για 15 λεπτά. Στο τέλος προσθέτετε τον μαϊντανό και το θυμάρι ψιλοκομμένο.

Σε ένα, κατά προτίμηση κεραμικό, σκεύος βάζετε μια στρώση μελιτζάνες και μια στρώση μπακαλιάρο. Επαναλαμβάνετε άλλη μια φορά το ίδιο και βάζετε όσες μελιτζάνες περίσσεψαν πάνω από τον μπακαλιάρο και ρίχνετε και το τυρί στο τέλος. Το ψήνετε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά και πάντως φροντίζετε να κοκκινίσει.

Στρώστε την σάλτσα ντομάτα σε ατομικά ρηχά πιάτα και βάλτε επάνω τις μελιτζάνες. Το γαρνίρετε στο τέλος με μαϊντανό.

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευαγγελία Ζευκιλή / Διαιτολόγος-Διατροφ...