Dr Plus - Diatrofi

Ψάρι

Σούσι από σπίτι

Ακούγοντας τη λέξη σούσι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε το μυαλό μας το ωμό ψάρι. Πρόκειται για μια παρεξήγηση, αφού είναι στην πραγματικότητα ένα πεντανόστιμο πιάτο που φτιάχνεται πολύ εύκολα με μαγειρεμένο ψάρι και λαχανικά. Διαλέξαμε και σας παρουσιάζουμε μια βασική συνταγή για σούσι χρησιμοποιώντας καπνιστό σολομό και σουρίμι. Η συνταγή είναι από το βιβλίο Thai Chef Express του Ευάγγελου Ζουμπανέα σε συνεργασία με την Ταϊλανδέζα chef Amporn Muangphrom

ΥΛΙΚΑ  Για περίπου 60 κομμάτια

1 πακέτο φύκι για σούσι ( 10 τετράγωνα τεμάχια)

ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΖΙ

  • 500γρ. ρύζι γλασέ
  • ½ λίτρο νερό
  • 3 κ.σ. λευκό ξύδι
  • ½ κ.σ ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  • 250γρ. καπνιστός σολομός
  • 250γρ. σουρίμι (καβούρι)
  • 3 καρότα
  • 1 φλιτζάνι σέλινο
  • Σάλτσα σόγιας για το γαρνίρισμα περίπου 1 φλιτζάνι του καφέ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το νερό να βράσει. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο σιγανό. Αφήνουμε το ρύζι να βράσει μέχρι να πιει όλο το νερό. Όταν το ρύζι κρυώσει ρίχνουμε το ξύδι, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Κόβουμε σε πολύ λεπτές λωρίδες το σολομό, το σουρίμι, το καρότο και το σέλινο.

Τοποθετούμε ένα φύλλο φύκι πάνω στο τραπέζι. Προσθέτουμε πάνω στο φύκι 3 κουταλιές ρύζι και το απλώνουμε προσεκτικά ώστε να δημιουργήσουμε μια λεπτή στρώση ρυζιού που να καλύπτει όλη την επιφάνεια του φυκιού, αφήνοντας ακάλυπτη μόνο τη μία πλευρά του φυκιού που είναι απέναντί μας κατά περίπου 2 εκατοστά. Στη συνέχεια βάζουμε πάνω στο ρύζι, στο κέντρο και κατά μήκος μία σειρά καρότο, μία σειρά σέλινο και μία σειρά σολομό. Ξεκινώντας από την πλευρά που είναι στο μέρος μας, τυλίγουμε προσεκτικά από κάτω προς τα πάνω το φύκι ώστε να δημιουργήσουμε ένα σφικτό ρολό. Αλείφουμε με τα δάχτυλά μας το κομμάτι του φυκιού που δεν έχει ρύζι με λίγο νερό, ώστε να κολλήσει το φύκι και το ρολό μας να μη κινδυνεύει να ανοίξει. Στην συνέχεια με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα ρολό μας σε έξι κομμάτια.

Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και με τα υπόλοιπα φύλλα φυκιού. Στα πέντε χρησιμοποιούμε τον καπνιστό σολομό και στα υπόλοιπα πέντε αντικαθιστούμε το σολομό με το σουρίμι. Τοποθετούμε τα κομμάτια σούσι σε μια μεγάλη πιατέλα και το σερβίρουμε με ένα μπολάκι σόγια σος στο οποίο μπορούμε να βουτήξουμε το κάθε κομμάτι σαν ντιπ.

Παρατήρηση: Όταν εξοικειωθείτε με τη βασική αυτή συνταγή για σούσι, μπορείτε να δημιουργήσετε τους δικούς σας συνδυασμούς χρησιμοποιώντας γαρίδες, τόνο, διάφορα ψητά φιλέτα ψαριού, χαβιάρι, τυρί κρέμα(τύπου φιλαδέλφεια), χρωματιστές πιπεριές, αβοκάντο ή όποιο άλλο υλικό τραβάει η όρεξή σας και η φαντασία σας!

 

Ζητήστε το βιβλίο με αντικαταβολή από τη γραμματεία του portal diatrofi.gr Δευτέρα με Πέμπτη 12 – 7μμ ή στο email info@diatrofi.gr

Πάρτε μια γεύση και από άλλες συνταγές του βιβλίου  “Νούντλς με χοιρινό και λαχανικά γουόκ“, “Γλυκιά σούπα με μπανάνα και καρύδα

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas