Dr Plus - Diatrofi

Ψάρι

Σουπιές με κρεμμύδια

Όταν κάποιος ακούει τις λέξεις σουπιά και καλαμάρι, το μυαλό του πάει αμέσως στην νηστεία. Και αυτό γιατί τα δύο αυτά μαλάκια κεφαλόποδα με παρόμοια διατροφική αξία, είναι από τα λίγα ζωικά τρόφιμα που επιτρέπονται κατά την νηστεία. Ειδικά η Ελληνική κουζίνα που είναι προσαρμοσμένη στην ορθόδοξη θρησκεία και λατρευτικό, έχει εμπλουτιστεί με ένα μεγάλο πλήθος συνταγών που περιλαμβάνουν τις σουπιές και τα καλαμάρια. Η αλήθεια είναι όμως ότι οι συνταγές αυτές μπορούν να καταναλωθούν από τον οποιοδήποτε θέλει να έχει μία εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης ή μια μεγαλύτερη ποικιλία στο διαιτολόγιό του. Να μια εξαιρετική συνταγή που θα ενθουσιάσει όλη την οικογένεια.

 

Υλικά που χρειαζόμαστε για 4-5 μερίδες:

  • ενάμιση κιλό σουπιές
  • ένα κιλό κρεμμύδια
  • μια κούπα χυμό ντομάτα
  • 6 κουταλιές ελαιόλαδο
  • μια κουταλιά της σούπας αλάτι και μια κουταλιά πιπέρι
  • μερικά φύλλα δάφνης
  • 10 ελιές χωρίς τα κουκούτσια
  • ένα ποτηράκι του κρασιού κονιάκ

Τρόπος παρασκευής:

Καθαρίζουμε τις σουπιές πολύ καλά έτσι ώστε να φύγει όλη η μελάνι. Στη συνέχεια τις βράζουμε σε δυνατή φωτιά και τις αφήνουμε να σοταριστούν, χαμηλώνοντας σιγά σιγά τη θερμοκρασία μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά. Έπειτα κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό για μια ώρα. Αφού περάσει η ώρα τα βγάζουμε από το νερό και τα στραγγίζουμε πολύ καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε στη κατσαρόλα τα κρεμμύδια και το λάδι και τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν. Κατόπιν ρίχνουμε και τις σουπιές και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ροδίσουν και αυτές. Τέλος προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τα μπαχαρικά και τις ελιές. Ανακατεύουμε λίγο και ρίχνουμε το κονιάκ. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για λίγο ακόμα μέχρι να ψηθούν καλά οι σουπιές

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas